Newsflash
Cultură

Sunet și sănătate, în cheie culturală

de Dr. Raluca BULEA - mar. 9 2018
Sunet și sănătate,  în cheie culturală
Ajungem de multe ori să nici nu mai conștientizăm faptul că aproape am uitat ce e aceea liniște sau distingem cu greu ceva ce ne interesează din masa zgomotului de fond. Susurul unui pârâiaș de munte, foșnetul de vânt prin frunze, acordurile de vioară, motoarele ambalate, sirena stridentă a ambulanței, scârțâitul de frâne, bașii puternici ai boxelor din club… sunt câteva exemple care au ca numitor comun simțul auzului și sunetul de care suntem înconjurați. Pentru a ne face mai conștienți de sunetele care ne înconjoară, Asociația Jumătatea plină a organizat, pentru a treia oară la București, între 26 februarie și 4 martie, o serie de evenimente, reunite sub genericul „Săptămâna sunetului”. Parteneri au fost Forumul cultural austriac, Institutul Balassi, Delegația Vallonia-Bruxelles, Institutul francez și Centrul ceh.

Ideea unei săptămâni dedicate sunetului, privit din perspectivă muzicală, tehnică, ambientală, medicală și umană, provine din Franța, unde Christian Hugonnet o organizează încă din 2004. Alături de echipa sa, el a reușit, în 2016, să redacteze o serie de principii depuse la UNESCO, care au în vedere sănătatea auzului, mediul sonor, tehnicile de înregistrare și de difuzare a sunetului, relația dintre sunet și imagine, expresia muzicală. Inițiativa franceză a fost preluată ulterior și în alte țări, Belgia fiind a doua ca vechime, având deja în spate opt ediții din 2011 încoace.

Programul de anul acesta, de la București, a inclus concerte ale unor artiști veniți din Ungaria, Austria, Belgia, Franța, SUA și România, recitaluri, prezentări de instalații sonore și video, sesiuni de ascultare și premierea a trei artiști din domeniul sunetului. La Galeria Posibilă a fost vernisată neobișnuita expoziție „Sounds like a book”, deschisă până la 13 martie, în care 15 artiști au închipuit, sub forma unor cărți unicat ce adună cuvinte și imagini, felul în care, pentru fiecare dintre ei, sunetul poate fi reprezentat prin intermediul altor simțuri (în special vizual și tactil). Tema de pornire a fost liniștea și felul în care ea rămâne întipărită în memorie.

Declarată de OMS Ziua mondială privind protecția sănătății urechii și a auzului, 3 martie a fost și momentul desfășurării unei dezbateri despre sănătatea urechii, calitatea sonoră a concertelor amplificate și eticheta 90dB pentru concerte. Au luat parte, pe lângă organizatori, reprezentanți ai autorității locale responsabili cu calitatea mediului și poluarea sonoră, ingineri de sunet și electroniști, reprezentanți ai Grupului de Inițiativă Civică Cișmigiu și invitatul special Philippe Ohsé (BE), fondatorul La Semaine du Son Bruxelles. Discuțiile au abordat în principal nivelul sunetului în cazul concertelor desfășurate în spații închise sau în aer liber, pornind de la faptul, demonstrat științific, că 90dB(A) este nivelul maxim acceptabil pentru a asista la un concert, timp de o oră, fără efecte nocive pe termen lung asupra auzului. Dintr-un cu totul alt unghi au ridicat problema cei care fără voie au parte de muzica prea tare a concertelor în aer liber, care afectează locuitorii din vecinătate, dar și clădirile și ecosistemele din parcuri (reperul a fost Grădina Cișmigiu). Concluzia a fost că, din colaborarea între toate părțile interesate (artiști, public, autorități, societate în general), se pot stabili și respecta o serie de limite care să fie convenabile pentru fiecare, în așa fel încât să putem conviețui în armonie și sănătate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe