Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Suferința, în versuri

Viața Medicală
Ramona PAULESCU vineri, 7 septembrie 2018
    Să fie chiar obligatorie suferinţa pentru cel care se încumetă să cânte? Uneori este de ajuns doar presimţirea ei, cunoașterea faptului că în momentul creării unui vers, undeva în lume, cineva plânge, suferă, moare. Acesta este sentimentul pe care l-am încercat parcurgând volumul de poezie-proză scurtă al medicului-scriitor Virgil Pătraşcu, Nopţi fulgerate, înnegurate zile, „carte despre copii, părinţi, suferinţă şi lacrimi”.
    Volumul este scris în memoria unui geniu al informaticii româneşti, Mihai Pătraşcu (1982–2012), fiul poetului. Partea întâi a volumului se conturează ca o radiografie făcută trupului bolnav al lumii noastre, în care se detaşează teribil „numărul de subnutriţi cu multe zerouri”.
    Cu o sfâşietoare ardere de suflet, scriitorul – omul, medicul, părintele devastat de suferinţă – adună în paginile volumului (pe care l-aş numi de poeme în proză) „fulguiri”, „fulgerări”, flash-uri de memorie în care ilustrează lumea satului doljean Branişte. Își amintește de părinţi, bunici, obiceiuri, credinţe, toate înşirate pe firul subţire al sugerării eternelor drame umane, cu o economie de cuvinte întrecută doar de pârjolul întrebărilor fără răspuns când lacrima-i pe-aproape.
    Voi, cei care nu ştiţi ce-nseamnă suferinţa, atingeţi cu băgare de seamă filele acestei cărţi. Este o privighetoare căreia i-au fost crăpaţi ochii de ciocurile unor bezmetice păsări ivite din jungla întunericului şi care cântă pentru voi un psalm de slavă cerului în care se va fi mutat lumina întrupată în cuvânt sau, mai bine, într-un nume de om. Voi, cei care ştiţi ce-nseamnă suferinţa, lăsaţi-vă purtaţi prin acest labirint de rugi-cântece-speranțe-disperare, preschimbat de poetul-medic-scriitor, omul Virgil Pătraşcu, în credinţa că-n lume există şi tristeţi mai grele, dar şi „că-n vreme, la capăt, ne-aşteaptă/nu moarte, ci altă poveste”.
    Să lăsăm poetului Virgil Pătraşcu ultimul cuvânt, atenţi să nu ne prezentăm nici noi la „facerea lumii” cu mâinile goale: „Pentru că toate sunt la rândul lor/Anul acesta s-a hotărât să aniversăm facerea lumii./Fiecare a dus câte ceva:/Un copil, un gând bun, ani de închisoare,/Uciderea Domnului pictat în ulei,/Cartea cu prieteni/Toate la Cina cea de taină… […]/Deodată răsări Dumnezeul fiecăruia/din darul fiecăruia. O nouă facere”.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.