Newsflash
Cultură

Subiecte variate şi interesante

de Dr. A. T. - ian. 9 2013
Subiecte variate şi interesante
   Societatea de Neurologie şi Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului din România (SNPCAR) este printre primele structuri profesionale edificate în anul 1990. În cei 22 de ani de existenţă, a demonstrat un efort continuu de afirmare şi de conturare a domeniului profesional, paralel cu includerea operantă a noutăţilor apărute în domeniul neuroştiinţelor. Acestea şi studiile de genetică moleculară au fost corelate cu etiologia bolilor neuropsihice şi perspectivele terapeutice. În numeroasele sale apariţii, Revista de Neurologie şi Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului din România, al cărei număr 3/2012 îl prezentăm în continuare, a făcut loc studiilor clinice cu orientări noi de management complex farmacologic, psihoterapeutic şi kinetoterapeutic.
   Primul referat general este semnat de prof. dr. Ştefan Milea: „Psihiatrul de copii şi adolescenţi şi activitatea sa ca obiect al eticii şi medicinii legale“. Autorul, cu o deosebită înclinaţie aforistică, ne oferă şi aici un motto memorabil: „Oricare ar fi opţiunea psihia­trului în relaţie cu pacientul, chiar şi aceea de a nu interveni, implică asumarea unui risc şi angajarea răspunderii sale“. „Miezul tare“ al textului este reprezentat de enume­rarea situaţiilor particulare sau contradic­torii, conflicte de loialitate sau constrângeri, unele dintre ele cu potenţial juridic.
   Următorul referat general publicat în revistă este: „Poziţia specialistului neuro­psihiatru de copii şi adolescenţi în comisia de expertiză medico-legală psihiatrică pentru minori. Aspecte din istoria activităţii noastre în acest domeniu“ (dr. Constantin Lupu, dr. Cătălina Tocea). Aflăm că, în ţara noastră, expertiza medico-legală psihiatrică pentru minori s-a introdus după anii ’60, când au fost formaţi primii specialişti în neuropsihiatria infantilă. În acest domeniu, prof. dr. Eduard Pamfil şi-a expus în repetate rânduri concepţia sa despre binomul discernă­mânt–responsabilitate. Prima noţiune este o apreciere a inteligenţei, care nu include capacitatea de previziune, ci doar limitele capacităţii mintale, pe când cea de-a doua se referă la capacitatea psihică a expertizatului, înţelegând prin ea o referire a expertului privitor la inteligenţă, emotivitate, empatie, capacitatea de previziune etc. Autorii arată că este de dorit ca expertizele să se refere la responsabilitate, o noţiune mai largă decât discernământul. Procedurile expertizelor de medicină legală se realizează pe baza unor date a posteriori, deci după comiterea actului infracţional, iar cerinţele completelor de judecată sunt de a se preciza existenţa discernământului la momentul săvârşirii infracţiunii. Dar certitudinea este destul de relativă. Doar situaţiile în care minorul expertizat iese în evidenţă cu un diagnostic anterior pot uşura aprecierile expertului neuropsihiatru.
   Următorul articol din sumar este: „Tratamentul de reabilitare în scleroza multiplă“ (dr. Ligia Robănescu, Cristina Bojan). După definiţii, se expun cele patru stadii funcţionale ale bolii, alături de scala în zece puncte a lui Kurtzke de apreciere a dizabilităţii în scleroza multiplă. Evaluarea bolnavului ia în discuţie fatigabilitatea, activităţile vieţii cotidiene, funcţia cognitivă şi autoevaluarea pacientului. Tot despre „Contribuţia terapiei ocupaţionale în tratamentul de reabilitare al sclerozei multiple“ se ocupă Cristina Bojan, kinetoterapeut din Bucureşti.
   „Particularităţile intervenţiei sistemic strategice (şcoala de la Palo Alto) în patologia copilului şi adolescentului“ sunt expuse de o echipă de psihologi: Speranţa Popescu, Camelia Fola, Claudia Togănel, Ramona Crăciun şi Luminiţa Cozlea.
   Studiile clinice publicate sunt numeroase şi interesante • Cum se pot utiliza semnele şi simptomele specifice migrenei, care depind de vârsta copilului, în procedura de diagnostic. Cefaleea tip migrenă, semne şi simptome specifice • Aplicabilitatea testului „Patte noire“ la copiii oncologici cu boli hematologice cronice • Tulburări de personalitate la adolescenţii delincvenţi folosind SCID II • Corelaţii între tulburările de personalitate ale părinţilor şi problemele de internalizare/externalizare ale copiilor • Art-terapia în tulburările emoţionale ale copilului şi adolescentului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe