Newsflash
Cultură

Sub semnul sopranei Yolanda Mărculescu

de Anca FLOREA - ian. 30 2014
Sub semnul sopranei Yolanda Mărculescu
La sala de concerte a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti a avut loc o întâlnire cu semnificaţii aparte, derulată sub semnul amintirii sopranei Yolanda Mărculescu, ilustră solistă a Operei bucureştene timp de două decenii şi reputat profesor la UNMB (pe atunci Conservator). Din 1969 şi-a continuat cariera în SUA, ca pedagog emerit al Universităţii Wisconsin-Milwaukee, deopotrivă aplaudată în zeci de recitaluri, înregistrând numeroase discuri de o calitate elogiată în cotidiane şi reviste de prestigiu. La revenirea în ţară, în 1991, ca membră în juriul Concursului „Enescu“, s-a revăzut cu discipola sa, soprana Georgeta Stoleriu, pe care a descoperit-o şi în recital ca o personalitate deplin formată şi recunoscută, dar şi ca profesor la aceeaşi Universitate, continuând astfel linia şcolii de cânt a Yolandei Mărculescu. Nimeni nu bănuia că aceasta era măcinată de o boală teribilă, care avea să o răpună în decembrie 1992. În memoria sa, Georgeta Stoleriu a iniţiat o bursă ce poartă numele Yolanda Mărculescu, ajunsă la a 20-a ediţie şi acordată acum tenorului Adrian Dumitru (master, clasa prof. univ. dr. Ionel Voineag). Fosta sa studentă, soprana Felicia Filip, care de mulţi ani a „aderat“ la acest demers generos, a oferit o bursă similară sopranei Anca Păuleţ, aflată în anul II la clasa unde ea însăşi s-a format cândva.
Acordarea burselor a fost precedată, ca de obicei, de un dialog pe care l-am purtat cu Georgeta Stoleriu, la care a participat de această dată şi muzicologul Ileana Ursu. După perioada de activitate ca redactor la Radiodifuziunea Română, aceasta s-a stabilit, în 1998, în Canada, revenind acum pentru a-şi lansa volumul despre Yolanda Mărculescu, intitulat „Diva imperiului muzicii“, apărut recent la Editura Muzicală. Opţiunea nu a fost deloc întâmplătoare, pentru că autoarea a studiat canto, încă din anii de liceu, chiar cu dna Stoleriu, aşa încât, cunoscând bine tehnica şi metoda „şcolii Yolanda Mărculescu“, s-a întors „la rădăcini“. Ea a investigat documente din arhiva acesteia (inclusiv un jurnal personal), a ascultat înregistrarea tuturor recitalurilor sale şi a realizat chiar analize comparate sau posibile paralele cu soprane vestite precum Joan Sutherland, Elisabeth Schwarzkopf sau Beverly Sills, cu care muziciana noastră a fost adesea asemănată, fiind chiar preferată de analiştii vremii. A scris astfel 450 de pagini, la care se adaugă anexele ce cuprind întreaga activitate artistică a protagonistei, lista înregistrărilor la radio şi pe disc, bursele ce-i poartă numele (acordate din 1995), activitatea ştiinţifică în Europa şi SUA, detalii despre Festivalul Internaţional de Lied pe care l-a creat la Milwaukee în 1981, spectacolele regizate în cadrul universităţii americane, premii, titluri onorifice etc., precum şi aproape 100 de fotografii ale Yolandei Mărculescu şi Georgetei Stoleriu. Volumul a apărut după 20 de ani de eforturi şi căutări.
Programul muzical a cuprins, în deschidere, arii din operele Gianni Schicchi de Puccini şi Puritanii de Bellini, interpretate de Ana-Maria Hangu (anul IV, clasa prof. univ. Georgeta Stoleriu). Deţinătoarea bursei acordate, anul trecut, de Felicia Filip, a convins acum că glasul său amplu, calitativ, este dublat de o tehnică deja sigură şi o expresivitate remarcabilă; la pian a acompaniat Inna Oncescu. Speram să o ascultăm şi pe Alexandra Tărniceru, soprană căreia, în 2013, Georgeta Stoleriu i-a oferit bursa, dar tânăra se află deja la Zürich, lucrând în cadrul studioului Operei. A urmat apoi recitalul oferit de Georgeta Stoleriu în compania pianistei Verona Maier, pentru care au fost alese miniaturi preferate de Yolanda Mărculescu – secvenţe din Spitalul amorului de A. Pann/Brăiloiu, două lieduri de Enescu din ciclul pe versuri de Clément Marot, un altul de Jora, precum şi pagini din muzica franceză, deosebit de îndrăgită de artista evocată, semnate de Fauré, Chausson, Satie – , interpretate cu fineţe şi eleganţă, cu umor şi sensibilitate de muzicienele mult aplaudate de public. Iar în final, Georgeta Stoleriu, Verona Maier şi Anca Iarosevici (viola da gamba) au tălmăcit cu har o superbă suită medievală de Alfonso X „el Sabio“, apelând şi la percuţie diversă şi la lăută, care au însoţit vocea uimitor de proaspătă, luminoasă şi caldă a sopranei. Partea a doua a întâlnirii a fost rezervată comentării volumului scris de Ileana Ursu, despre care au vorbit, risipind elogii, Viorel Cosma, Luminiţa Constantinescu, Valentina Sandu-Dediu, Cristina Sârbu, Octavian-Lazăr Cosma. Georgeta Stoleriu a adus-o apoi în faţa noastră pe Liane Georgescu, cea care, în 1968, aflându-se la vamă în momentul în care Yolanda Mărculescu, soţul său şi mama acestuia urmau să treacă graniţa pentru a pleca definitiv din ţară, l-a convins pe vameş că trebuie să trateze cu respectul cuvenit o personalitate a scenei noastre; emoţionată, doamna a evocat acea întâmplare, dar şi revederea cu Yolanda Mărculescu din 1991, închizând astfel „cercul“.
La un pahar de şampanie s-au dat autografe, s-au depănat (alte) amintiri, s-au comentat – din nou la superlativ – şi interpretarea cuceritoare a creaţiilor muzicale în recital, şi generozitatea cu care Georgeta Stoleriu acordă bursa ajunsă la ediţia 20, „secondată“ de Felicia Filip, şi apariţia volumului după două decenii de strădanie. Totul într-o seară frumoasă, guvernată de spiritul Yolandei Mărculescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe