Newsflash
Cultură

Sub semnul muzicii universale

de Anca FLOREA - apr. 30 2015
Sub semnul muzicii universale
Biserica Sf. Silvestru a găzduit recent un eveniment aparte: părintele Cristian Galeriu, demn succesor al bunicului său în slujirea bisericii (unde ilustrul preot-filosof şi-a pus amprenta cu pregnanţă), a deschis porţile bisericii ortodoxe pentru un concert de reală ţinută, acceptând şi un repertoriu de factură catolică şi cântul pe instrumente muzicale.
Un public foarte special a ascultat astfel binecunoscuţi şi îndrăgiţi solişti instrumentişti precum violonistul Gabriel Croitoru, în fragmente dintr-o Sonată bachiană superb interpretată, etalând şi tehnica impecabilă şi liniştea interioară cerută de stilul baroc. Apoi, violoncelistul Marin Cazacu a abordat, alături de pianista Liana Mareş, miniaturi de o frumuseţe aparte, reliefând sensibilitatea şi eleganţa frazei, trecând de la Chopin (Tristesse) şi Elgar (Salut d’amour) la Paul Constantinescu (Cântec vechi) sau la Faure (Après un rêve) cu acelaşi sunet cald, pus în valoare cu expresivitatea adecvată fiecărei partituri. Desigur, vocile s-au aflat în prim plan. Soprana Irina Iordăchescu a ales pagini menite să-i reliefeze ştiinţa de a conferi sens şi culoare, de a capta prin maniera de transmitere a stărilor cuprinse în celebre „Ave Maria“ de Bach/Gounod, de Mascagni (adaptare a vestitului „Intermezzo“ din opera „Cavalleria rusticana“) sau de Verdi (din „Otello“). A cântat şi împreună cu sora sa, mezzosoprana Cristina Iordăchescu, al cărei glas învăluitor cucereşte de fiecare dată, având o anume sobrietate ideală în creaţii decupate din literatura inspirată de texte catolice, precum duetul din „Stabat Mater dolorosa“ de Pergolesi, dar şi o altă „Ave Maria“ scrisă de Caccini, adaptată de Vavilov, tălmăcită cu o interiorizare ce trădează deopotrivă rafinamentul şi trăirea sa profundă.
Interesantă a fost şi colaborarea Irinei Iordăchescu şi a mezzosopranei Voica-Silvia Potângă în duetele „Quando corpus morietur“ de Pergolesi şi „Laudamus Te“ din „Gloria“ şi în aria „Lascia ch’io piango“ din opera „Rinaldo“ de Handel, dovedind un potenţial care ar merita valorificat (şi) în lucrări vocal-simfonice. Pe de altă parte, tenorul Mario Vasiliu, soţul sopranei, a ales „Ave verum corpus“ de Mozart, „Ave Maria“ de Schubert şi „Panis Angelicus“ de Franck, pentru ca apoi Irina Iordăchescu şi Voica Potângă să cânte, în compania basului Cristian Coandă, „Preghiera“ din opera „Moise în Egipt“ de Rossini, fragment poate mai puţin cunoscut la noi, dar inspirat şi bine realizat. Programul a adus, în final, o superbă rugă ortodoxă – „Iubite-voi, Doamne!“ de Humulescu –, conturată cu fineţe de Irina Iordăchescu, de această dată fără acompaniament de pian, aşa cum cere tradiţia bisericii de influenţă bizantină, scriitura melismatică şi încărcătura textului prilejuindu-i o nouă demonstraţie a modului său de a reda totul în spiritul „momentului“.
Un alt aspect demn de remarcat a fost şi prezentarea, în deschiderea programului, a doi pianişti, elevi ai Liceului „Dinu Lipatti“ – Alexandru Stoian, foarte tehnic şi precis în „Fantezia-impromptu“ de Chopin şi Fabian Stoian, sensibil şi fluent în „Arabesque“ de Debussy. Elevii au fost propuşi chiar de preotul Galeriu, dornic să promoveze şi să încurajeze talentele reale din parohia sa, mai ales în acea seară organizată de Societatea Muzicală „patronată“ de George Butunoiu, acum şi în colaborare cu Opera Naţională. Preotul a promis că Biserica Sf. Silvestru va repeta experienţa şi prin alte programe de elevată ţinută. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe