Newsflash
Cultură

Sub cerul cuvântului

de Paula ROMANESCU - apr. 25 2014
Sub cerul cuvântului
   Măria Sa Cartea, nu numai că nici vorbă să abdice, dar îşi consolidează tronul imperial cu fiecare nouă provocare a noilor hoarde înarmate până-n… „inci“ cu tehnică păstrătoare de ce vrei şi ce nu vrei din imensul arsenal al realizărilor omeneşti într-ale ştiinţei, artei şi culturii universale, la care poate ajunge oricine cu minima condiţie de a apăsa pe nişte butonaşe şi de a privi pe un ecran. Ar mai trebui desigur ca beneficiarul să cunoască şi abecedarul după ce mai întâi îşi va fi agonisit înţelepciunea prin jocul ca joacă…
   MareleSalon du Livre de la Paris (21–24 martie 2014), le Parc des Expositions de la Porte de Versailles a fost luat cu asalt de zecile de mii de vizitatori veniţi la întâlnirea cu cartea, încă de dinainte de ora deschiderii.
   Prin grija Institutului Cultural Român, ţara noastră a fost repre­zentată generos şi de această dată. Le Pavillon de Roumanie şi-a înscris prezenţa sub semnul viitorului: Des livres à venir, l’avenir des livres – Cărţi aşteptate, viitorul cărţilor.
   După deschiderea oficială a Salonului Cărţii (la care invitat de onoare a fost de data aceasta Argentina), în Salon d’or, Palais de Behague, Ambasada României din Paris a făcut onorurile de gazdă atentă pentru toţi participanţii la marele eveniment, sosiţi din România şi, respectiv, Republica Moldova, urarea de bun venit fiind înnobilată de vernisajul expoziţiei – Anthropo-satire a cunoscutului caricaturist Ştefan Popa-Popa’s, prezentată de Giorgio Cegna, fost decan al Academiei de Arte Frumoase din Roma, şi academician Catia Gentilucci, directoarea Institutului de Arte Plastice din Roma.
   Printre invitaţi – politicieni, jurnalişti, redactori, caricaturişti: Plantu – Le Monde, Georges Wolinski – Libération, Paris-Match, Carlos Brito – caricaturist, Patrick Guilloton – redactor Sud Quest & echipa de desenatori de la Canard Enchaîné, Gérard Vanderbrouke, preşedinte al Festivalului de desen de la Saint-Just Le Martel, Jackie Redon – Paris Match, Thierry de Montbrial, preşedintele Institutului Francez de Relaţii Internaţionale şi, nu în ultimul rând, Dominique de Villepin, fost prim-ministru al Franţei.
   Pavilionul României şi-a deschis imaginarele porţi pentru public. Drept urare de bun venit adresată cititorilor anonimi, acelaşi neobosit Popa’s a realizat portrete vizitatorilor înainte de foarte incitanta dezbatere cu tema Les livres à venir, l’avenir des livres. Confruntarea (de idei!) dintre Nicolae Manolescu şi Bujor Nedelcovici a generat un viu interes în rândul privitorilor ca la teatru, care oricum poartă României şi avântului literar de la noi un interes aparte.
   Nu voi detalia abundenţa de teme şi lansări de carte de pe parcursul celor trei zile de desfăşurare a Salonului Cărţii de la Paris, dar nu pot să nu amintesc de interesul suscitat de volumul „La Roumanie vue par les FranÎais d’autrefois“, apărut la editura ICR, ediţia a II-a 2013, Bucureşti, coordonator Paula Romanescu, lansare care a beneficiat de eleganta prestaţie a moderatorului Alain Vuillemin, de spiritul fin al universitarului ieşean Al. Călinescu şi de metaforica răstălmăcire a subsemnatei, pornind de la paralelismul posibil între poemul lui Prévert „Pour faire le portrait d’un oiseau“ şi „Portretul României“ realizat din fragmente disparate, ca tot atâtea mărturii ale unor trecători francezi (privitori cu sufletul – singurul mod de a vedea cu adevărat ce este de văzut) prin Ţările Române de-a lungul vremurilor, cu începere de prin veacul al XVIII-lea (ba chiar şi mai dinainte) şi până la constituirea României Mari de după Prima Mare Confla­graţie Mondială.
   Admiţând că fiecare ţară este „o colivie“ cu porţi larg deschise, abia întredeschise, zăvorâte sau zăbrelite doar (ce altceva sunt frontie­rele?), prin care „les oiseaux du monde“ – oamenii liberi adică – pot intra şi ieşi după cum le este voia ca mai apoi să „cânte“ în legea lor despre toate câte le-au văzut prin drumurile semnate de francezi despre România este un splendid mozaic de chipuri de care, la judecata de acum (nu de apoi!) ar trebui să se ţină seama.
   Relaţiile româno-franceze s-au bazat dintotdeauna pe o largă deschidere culturală şi artistică – esenţiale în comunicarea fără de care limbajul n-ar fi decât un fără de sens izvor de neînţelesuri.
   Datorăm Franţei arhitectura care a făcut din Bucureştiul veacului al XIX-lea „Micul Paris“ (cu Ateneul Român, cetate a Muzicii, realizare a arhitectului francez Albert Galleron şi, deopotrivă, a românului Constantin Băicoianu, cu Palatul Cotroceni – realizare a lui Paul Gottereau, spre a nu aminti decât de acestea), spiritul revoluţionar şi beţia vântului de libertate, Şcoala de Medicină, formarea prin studiu a tinerilor studioşi care nu învăţau la Paris doar „la gât cravatei cum se leagă nodul“. Dar şi Franţa ne datorează adaosul de valoare pe care românii i l-au adus: în teatru – Eduard de Max, Marioara Ventura, Elvira Popescu, în scris – Ionesco, Cioran, Eliade, Gherasim Luca, în artă – Brâncuşi, Pallady etc.
   Iată de ce poemul lui Prévert mi se pare a fi ilustrarea perfectă a portretului României – o colivie-carceră cu porţi larg deschise, dar şi o colivie cu ziduri oarbe într-o vreme a terorii de după al Doilea Război Mondial – ilustrată între altele de antologia de poezie din închisorile comuniste, „Unde sunt cei care nu mai sunt?/ Ou sont-ils ceux qui n’existent plus?“ (Editura Betta, 2013, Bucureşti) sau o colivie primitoare în care cei care intră pot găsi mereu ceva frumos, firesc şi necesar pentru a se simţi la adăpost sub căldura unui zâmbet binevoitor.
   Aplauzele auditoriului – români şi francezi deopotrivă – au fost ca o bătaie de aripi sub cerul cuvântului care ne ţine.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe