Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

STRATEGII ÎN ONCOLOGIE

Viața Medicală
D. LASCU vineri, 12 august 2011

   Sunt vreo zece ani de când autorităţile belgiene s-au sesizat de creşterea semnificativă a incidenţei tuberculozei (TB) în rândul populaţiei. Timp de cinci ani, acest indicator fusese de cca 1.000 de cazuri anual. Din 2005 însă, numărul pacienţilor cu TB care urmau corect tratamentul sau care au fost declaraţi vindecaţi a urcat cu 10%. Toate acestea – se arată într-un articol din nr. 1014 al hebdomadarului bruxellez LE GÉNÉRALISTE – se datorează, în bună parte, activităţii BELTA-TBnet – o structură organizată de guvern pentru a prelua acele cheltuieli privind tratamentul TB pe care nu le suportă asigurările de sănătate. (...)

   Sunt vreo zece ani de când autorităţile belgiene s-au sesizat de creşterea semnificativă a incidenţei tuberculozei (TB) în rândul populaţiei. Timp de cinci ani, acest indicator fusese de cca 1.000 de cazuri anual. Din 2005 însă, numărul pacienţilor cu TB care urmau corect tratamentul sau care au fost declaraţi vindecaţi a urcat cu 10%. Toate acestea – se arată într-un articol din nr. 1014 al hebdomadarului bruxellez LE GÉNÉRALISTE – se datorează, în bună parte, activităţii BELTA-TBnet – o structură organizată de guvern pentru a prelua acele cheltuieli privind tratamentul TB pe care nu le suportă asigurările de sănătate. Această formaţiune a elaborat şi un set de recomandări ce prevăd toate demersurile, de la diagnosticarea corectă a afecţiunii la aplicarea eficientă a terapiei necesare, inclusiv urmărirea de către medici a respectivilor bolnavi. Practica anterioară aplicării acelor recomandări a dovedit că, dacă fiecare medic este lăsat să acţioneze în maniera sa personală, unii ajung să se confrunte cu informaţii inexacte, ceea ce poate duce la aplicarea unor măsuri departe de a fi optime. Una din acele recomandări priveşte radiografiile toracice, respectiv se indică un anumit număr de asemenea investigaţii la anumite intervale de timp, dar se acceptă ca medicul, la nevoie, să depăşească această normă. Cele mai importante măsuri terapeutice se referă însă la cazurile de TB multirezistentă la medicamente. Înaintea apariţiei acestor recomandări, medicii belgieni testau trei-patru medicamente la fiecare pacient şi dacă rezistenţa persista se încercau alte trei-patru produse. Acest procedeu ducea la pierderea măcar a trei-cinci luni până ce medicul reuşea să stabilească tratamentul eficient. Ceea ce era nu numai foarte costisitor pentru societate, ci şi dezagreabil pentru bolnav. Acum se procedează altfel: se aplică o antibiogramă de bază, care, dacă arată că e vorba de o multirezistenţă, se recurge la o alta, lărgită cu toate medicamentele disponibile. Ceea ce e foarte important – arată revista – deoarece în ultimii ani rezistenţa TB s-a agravat considerabil. Şi o remarcă: dacă nu ar acţiona acea BELTA-TBnet, purtătorul unei forme de TB multirezistente, care ar vrea să se trateze corect, ar trebui să plătească, lunar, între 3.000 şi 4.000 de euro. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.