Newsflash
Cultură

Strategie editorială sau sabotaj tipografic?

de Dan Dumitru MIHALACHE - mai 17 2013
Strategie editorială sau sabotaj tipografic?
   Interesant interviul acordat revistei Medica Academica (aprilie 2013) de conf. dr. Şerban Bubenek, managerul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“ Bucureşti. Cel puţin în viziunea editorului, care a preferat să renunţe la articolul despre rinita alergică (aşa cum, de altfel, era anunţat în cuprinsul revistei) şi să facă o... dublură a interviului. Din păcate însă (probabil din raţiuni de tipar), materialul cu pricina nu mai este redat integral, ci se întrerupe brusc după doar trei pagini. Să fie o strategie a editorului sau un sabotaj al tipografilor?
   Am fost dezamăgit, în calitate de cititor al revistei, şi de masacrarea articolului „Creaţionism versus evolu­ţionism prin prisma gene­ticii“, de la rubrica „Exce­lenţă medicală“, care – indiferent de importanţa pe care editorul i-a acordat-o – trebuia publicat în întregime şi nu „fracturat“ la o biată pagină. Nu pentru mine era o problemă că nu pot parcurge articolul cu pricina (autorul îl trimisese şi pe adresa redacţiei noastre, unde nu fusese acceptat pentru publicare), ci pentru cei care nu au avut această „şansă“. Sau poate este şi asta o strategie editorială?! Practic, o trecere bruscă de la evoluţionism într-un alt univers: „Alimentaţia şi arta de a trăi sănătos la români“ – un preambul, dacă se poate numi aşa, la articol, căci, altfel, este doar o nouă „dublă“ a paginilor oficial dedicate acestui subiect, aflate undeva mai încolo.
   Lăsând la o parte aceste inadvertenţe, aflăm din interviul amintit că, dacă numărul operaţiilor cardiovasculare în România ar creşte la un minim de 20.000 (de cinci-şase ori mai mult faţă de câte se fac acum), peste o mie de copii cu malformaţii congenitale cardiace ar putea fi salvaţi. Sunt detaliate aici şi câteva teme, precum: subfinanţarea sistemului românesc de sănătate, situaţia chirurgiei cardiovasculare din România, aspecte privind managementul Institutului „C. C. Iliescu“, una dintre cele mai titrate instituţii în acest domeniu din ţara noastră. Aflăm astfel că, dacă în chirurgia cardiovasculară a adultului situaţia este ceva mai bună, în cea pediatrică nu este deloc roză: în fiecare an ne mor o mie de copii neoperaţi, din care peste jumătate sunt cazuri perfect tratabile. Nici sistemul privat nu ne prea ajută: „este o picătură dintr-un izvor din care nu se pot adăpa decât oamenii foarte bogaţi“. La momentul acesta, consideră managerul Institutului, este greu de crezut că, la puţinii bani alocaţi programelor naţionale de chirurgie cardiacă, vor putea fi cuplate şi instituţiile private. El este de părere că, dacă din banii pe care statul îi dă anual pentru pacienţii care trebuie operaţi pe cord, o parte vor fi oferiţi spre con­tractare servi­ciilor private, se face o concurenţă neloială sis­temului de stat. Soluţia, în opinia confere­n­ţiarului Bubenek stă în calcu­larea de către CNAS a costurilor reale, care acum sunt subevaluate. Şi acest lucru se poate face doar printr-o presiune puternică şi susţinută asupra celor „trei-patru sute de oameni care conduc România şi care participă la împărţirea tortului bugetar, ce au devenit în ultimii zece ani atât de bogaţi încât pentru ei sistemul de educaţie şi sistemul de sănătate din România nu mai există“.
   În rubrica „lex medica“ sunt prezentate câteva modificări aduse Contractului-cadru privind asistenţa medicală pentru asiguraţi în anii 2013–2014. Aflăm de aici câteva tarife de caz ponderat, aplicate pe categorii de spitale: spitalele strategice (inclusiv institutele oncologice) vor avea un tarif de 1.800 de lei (faţă de 1.444 de lei până acum), spitalele de sprijin şi institutele clinice – 1.600 de lei, iar spitalele de categorie medie vor primi o finanţare de 1.444 de lei.
   Mai găsim, în acelaşi număr al revistei, câteva referiri la simpozionul „Acad. Nicolae Cajal“ şi detalii despre sindromul paraneoplazic hematologic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe