Newsflash
Cultură

Ştiinţa în cuvinte potrivite

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - apr. 4 2012
Ştiinţa în cuvinte potrivite
   O emisiune cu tradiţie, la Radio România Cultural, realizată în direct, zilnic, de luni până vineri, are două gazde (Corina Negrea şi Dan Manolache) plus un mănunchi de colegi şi colaboratori care vorbesc „în cuvinte potrivite“ din studio, din înregistrări sau la telefon. În categoria colaboratorilor intră uneori ascultătorii înşişi, dintre care unii se dovedesc a fi de specialitate. Ca de obicei, sumarul este variat. Astăzi cuprinde astronomie (premieră în astronomia românească: cei de la Galaţi au observat o exoplanetă), protecţia mediului (monitorizarea mediul marin), sănătate (sfaturi pentru fumători), muzeul parizian al medicinii (legătura se va da direct la Paris), demo­grafie (implozia demo­grafică), un portret ştiinţific (Alan Turing) şi obişnuitul concurs (pe teme medicale, de data asta).
   Observarea exoplanetei care tranzita discul unei stele din constelaţia Fecioarei, la distanţă de 665 de ani-lumină, a avut loc concomitent la Galaţi şi la Glasgow (unde se află un alt observator român, Alex Dumitriu). Tranzitul a durat aproape două ore şi cercetătorii se gândesc să mai observe exoplanete, declară Ovidiu Ţercu, prin telefon, de la Galaţi.
   Volubilă, ca de obicei, Andreea intră cu al ei „concurs“, care are în vedere Asociaţia „Aer pur“ şi campania „Control pentru speranţă“ pen­tru un diagnostic precoce al cancerului pul­mo­nar. Andreea vrea să ştie cum se numeşte „procedura care poate stabili acest diagnostic“.
   Urmează Mihaela Ghiţă, cu ale ei ăăă-uri de vorbire ne-citită, adică lipsită de susţinerea unui text redactat îngrijit în prealabil, prezintă un raport anual asupra stării mediului întocmit de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ din Constanţa. Şi dă legătura (tot telefonic) lui Simion Nicolaev, directorul Institutului. Accentul cade pe evoluţia hidrocarburilor din apa de mare şi din sedimente. Hidrocarburile scad. Dunărea este un vector important al acestui gen de poluanţi, care, împreună cu metalele grele, se întâmplă să scadă şi în evenimente meteorologice cum sunt inundaţiile.
   Intră în joc Claudia Laslo şi o discuţie (tot telefonică) despre cancerul pulmonar, cu prof. asoc. dr. Ruxandra Ulmeanu, pneumolog, care dă multe sfaturi practice utile pentru adulţi şi copii. Un avertisment special în legătură cu fumatul pasiv al copiilor începând chiar din viaţa intrauterină – mai predispuşi prin acest obicei al mamei la îmbolnăviri grave, ulterior.
   De la Paris, Amelia Chirca, mereu tonică, mereu luminoasă, prezintă „un muzeu de dimensiuni modeste“, instalat în fosta sală a Colegiului de Chirurgie din Cartierul Latin, în care se prezintă „evoluţia medicinii şi chirurgiei din antichitate până în secolul XX“, cu piese unice în lume şi cu amintiri preţioase despre oameni iluştri.
   Era 16 martie, Ziua internaţională a somnului – prilej de glume dar şi de reamintit un adevăr: de calitatea şi durata somnului depind performan­ţele noastre fizice şi intelectuale.
   Pe Andrei Banc îl preocupă ameninţă­toarea implozie demografică, dar – gazetar pursânge fiind – anunţă ştirea zilei: informa­ticianului şi filosofului Judea Pearl (născut în 1936, tatăl jurnalistului ucis în Pakistan, Daniel Pearl) tocmai i s-a decernat Premiul Turing (echi­valentul Premiului Nobel pentru infor­ma­tică) „pentru contribuţii fun­damen­tale la inteli­genţa artificială prin dezvoltarea calculului pro­ba­bilistic şi a gândirii cauzale“. Documen­tată şi limpede, Luminiţa Graur cu (doar o singură dată rostitul) „revista pe care am menţionat-o mai sus“ – de fapt o menţionase mai înainte, în timp, nu mai sus – vine cu un portret viu al genialului Alan Turing, creatorul calculatorului, căruia, în 2009, Gordon Brown îi cerea scuze pentru felul nedrept în care a fost tratat înainte de sfârşitul său tragic (la numai 42 de ani).
   Se dă rezultatul concursului, se come­ntează dispariţia Enciclopediei Britanice, se trag concluzii – într-o atmosferă colegială de înţelegere deplină şi susţinere reciprocă, pe care şi cercetătorii autentici ar putea s-o ia drept model.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe