Newsflash
Cultură

Spovedania unui medic colecționar de artă

de Dr. Mihail MIHAILIDE - mai 6 2016
Spovedania unui medic colecționar de artă
    De câte ori aflu de inaugurarea unei case memoriale care adăpostește opere de artă, înainte de a mă bucura, îmi reprim cu greu dureroasa amintire legată de distrugerea ori schimbarea destinațiilor acestor nobile edificii oferite urmașilor de generoși colecționari, prăpăd săvârșit din varii pretexte în anii cenușii ai socialismului victorios. Și cum tezaurul de frumusețe pe care îl voi semnala are ca inițiatori doi cunoscuți medici, anxietatea pe care o resimt poate fi înțeleasă și scuzată când voi arăta, folosind exemple la îndemână „pățite“ de-a lungul timpului de confrați donatori.
Dacă, prin absurd ar fi trăit, Maria și dr. G. Severeanu (primul radiolog al Capitalei), care își ofereau colecțiile Muzeului Municipiului București în 1939, iar casa în 1956 – statului, ar fi trebuit să aștepte ca, după o îndelungată pauză, vizitatorii să fie din nou admiși abia în februarie 2016. Locuința-muzeu a fraților Ioan și dr. Nicolae Kalinderu (inaugurată în 1914) se află în anii noștri într-o restaurare fără sfârșit previzibil... Ruinarea postrevoluționară a Muzeului de Artă Populară „Prof. dr. Nicolae Minovici“ („Vila cu clopoței de la Șosea“) e arhicunoscută, iar Muzeul de Artă Medievală al ing. D. Minovici, nepotul celebrilor frați Mina, Nicolae și Ștefan trece printr-o mare degringoladă, închiriindu-și spațiile, pentru supraviețuire, deși e singurul care mai poate fi vizitat...
     Dar, să gândim pozitiv, folosind o sintagmă astăzi la modă, deși nu-i prea găsesc motivație palpabilă, și să sperăm într-o normală soartă a Colecției de artă avocat „Aldea N. Neagoe“, inaugurată în fostul cămin părintesc din Ploiești.
     Primul numit, Neagoe Aldea, era avocat, deținut politic și chinuit fără pricină de regimul comunist. A fost tatăl profesorilor doctori ieșeni, Hortenisiu (neurochirurg) și Adrian Aldea (chirurg pulmonar), acesta din urmă născându-se în chiar locuința – redobândită și reconstruită acum, din temelii – devenită muzeu. N-am ajuns încă să-l vizitez, așa încât informațiile pe care le ofer cititorilor interesați provin din Albumul ocazionat de inaugurarea noului edificiu artistic și cultural ploieștean, trimis de inițiatorul rarisimului demers. Prefața elegantului volum este semnată de cunoscutul critic Valentin Ciucă, iar întreaga istorie a edificării în timp a colecției, a propriei vieți, precum și a dobândirii cunoștințelor necesare pentru a fi un avizat colecționar, aparține lui Hortensiu Aldea, membru al Societății Colecționarilor de Artă din România, și se intitulează sugestiv „Spovedanie“.
     Lucrările expuse – majoritatea picturi (dar și mobilier și sculpturi) sunt organizate în galerii: artă academică, portrete, artă ieșeană interbelică, artă ieșeană contemporană, opere de pictură românească din zilele noastre (pictură contemporană), artă decorativă. O galerie (cam prețioasă denumire, mi se pare) e intitulată chisnovat: „Autoportretele viitorului“. O serie de artiști și-au donat doctorului de obârșie ploieșteană autoportretele, valoarea acestora crescând în timp (sau nu), paralel cu renumele pe care pictorul îl va dobândi (sau nu), dar și cu inspirația avută și calitatea execuției lucrării. Dar, pentru această „categorie“, nu s-au înghesuit (încă) prea mulți artiști... Nume sonore însă destule: Constantin Lec[c]a, Eustațiu Stoenescu, Ștefan Dimitrescu, Samul Mutzner, Al. Ciucurencu, C. Piliuță, C. D. Stahi, Tr. Brădean, Angela Popa Brădean, Ion Sălișteanu, Popescu Negreni... Dar și clasicul Nicolae Grigorescu e reprezentat, chiar dacă lucrarea nu e semnată. Sau foarte valoroșii: George Catargi, Dan Hatmanu, Nutzi Acontz, Mihai Cămăruț, Corneliu Ionescu, Costin Petrescu și Otto Briese...
     Istoria vieții acestui artist (O. Briese) se intersectează cumva cu reprezentanți ai lumii medicale. Câștigător al premiului Lecomte du Noüy (restaurator de monumente pe vremea regelui Carol I), după studii folosindu-și stipendiul, se căsătorește cu dr. Maria Serghie, care va conduce prima clinică de endocrinologie de la Spiridonia ieșeană, clinică înființată de viitorul academician C. I. Parhon. Maria Briese e imortalizată de soțul său, iar pânza se află în noul muzeu.
     La sfârșitul cărții-album, fotografii și detalii despre familia donatorilor și imagini de la vernisaj. Invităm – cel puțin pe colegii medici – să calce pragul acestei case memoriale și să admire generoasa ofertă de artă vizuală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe