Newsflash
Cultură

Spirometrie de buzunar

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - aug. 25 2017
Spirometrie de buzunar
     Spirometria este la fel de esențială în evaluarea respiratorie precum este măsurarea tensiunii arteriale în evaluarea cardiovasculară, citim pe prima pagină în Vademecum de spirometrie, apărut recent la editura Etna. Autorii, dr. Petru-Emil Muntean, dr. Daniela Boldeanu și dr. Ruxandra Mioara Râjnoveanu prezintă sistematic definiția, utilitatea, indicațiile și contraindicațiile spirometriei. Pentru cei care nu au fost prezenți la toate cursurile de pneumologie din timpul facultății, sunt reexplicate într-un limbaj simplu noțiuni precum capacitatea vitală și vitală forțată, volumul curent, debitul expirator maxim de vârf și alte câteva noțiuni de bază referitoare la volumul de aer inspirat și expirat într-o respirație normală.
     Spirometria este indicată pentru diagnosticarea unor sindroame obstructive, restrictive sau mixte, dar și pentru evaluarea riscului pre-operator și de barotraumă ori pentru determinarea reactivității bronșice. De aceea, memoratorul este folositor atât medicilor clinicieni, cât și celor anesteziști și de terapie intensivă, spirometria fiind o investigație necesară nu doar în medicina clinică, ci și în medicina perioperatorie.
     Foarte importante sunt și situațiile în care spirometria nu trebuie realizată, contraindicațiile sale relative, incluzând angina pectorală instabilă, anevrismele abdominale, cerebrale și toracice, hemoptiziile, pneumotoraxul și trombembolismele pulmonare recente. Contraindicația absolută a spirometriei este infarctul miocardic acut în antecedentele recente, până la o lună.
     Autorii recomandă ca toate spirometrele să fie calibrate zilnic în volum, cu ajutorul unei seringi calibrate cu cel puțin trei litri. Etalonarea trebuie să țină cont de fluctuațiile de temperatură, astfel încât aparatele trebuie recalibrate dacă temperatura se schimbă semnificativ în decursul unei zile. Ceasul trebuie de asemenea calibrat iar sofware-ul actualizat permanent. Un aspect important în manevrarea spirometrului se referă la evitarea contaminării pacienților și a personalului medical cu germeni, prin contactul direct (piesa bucală, valve, conducte) sau indirect (aerosolii pacienților infectați) cu aparatul. Orice aparat trebuie sterilizat înainte de o nouă utilizare dacă cel care l-a folosit era bolnav de tuberculoză, recomandă autorii.
     Sunt expuse însoțite de imagini concludente metoda de lucru, validarea și interpretarea rezultatelor, luând în calcul erorile de respirație ale pacienților. Ultimele pagini sunt ilustrate cu exemple reale ale unor buletine de spirometrie din arhiva Clinicii de pneumoftiziologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

 

 

Dr. Petru-Emil Muntean, dr. Daniela Boldeanu, dr. Ruxandra Mioara Râjnoveanu – Vademecum de spirometrie. Editura ETNA, București, 2017

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe