Newsflash
Cultură

Speranța vine de la supraviețuitori

Speranța vine de la supraviețuitori
     Expoziția de artă „Strigătul – Măștile durerii și ale speranței”, organizată de familia Vera și Crinu Cornel Șurlea, acesta din urmă mare iubitor de artă și supraviețuitor al unui cancer, a fost deschisă între 2 și 19 mai în Sala de marmură a Cercului Militar Național din București. Cornel Șurlea a dorit să împărtășească și altora din experiența sa în lupta cu cancerul, câștigată în cele din urmă prin tratamentul efectuat. Percepția sa ca pacient este transmisă și altora, și anume că succesul în această luptă este posibil doar cu ajutorul unei echipe medicale supraspecializate. În cazul acesta, lucrul a fost posibil într-un centru privat de radioterapie exemplar dotat.
     Din multitudinea de opere de artă prezentate în cadrul expoziției, patru lucrări caracterizează câteva elemente ale parcursului la care sunt expuși pacienții oncologici. Una este „Funia vieții”, lucrarea Victoriei Zidaru, reprezentând parcursul urmat de pacient și familia sa de la momentul diagnosticului inițial până la finalizarea terapiei, dar și după aceea. A doua ar fi „Renaștere”, lucrarea lui Cosmin Paulescu, care exprimă ajutorul „Măștii” pentru efectuarea tratamentului radiologic și recâștigarea „feței pierdute”, după parcurgerea drumului ce a făcut posibilă înfrângerea celulei tumorale, până la întregirea tabloului familiei integre. Lucrarea „Eliberare“ a lui Eugen Ilina, reprezintă starea de plutire și imponderabilitate resimțită de pacient după terminarea tratamentului și obținerea vindecării mult dorite.
     „Masca” purtată chiar de supraviețuitorul ce a făcut posibilă această expoziție exemplifică, alături de susținerea soției sale, forța și rezistența cu care trebuie să fie înzestrați cei ce vor și chiar reușesc să obțină vindecarea. Expoziția a fost una memorabilă atât prin prezentarea ei într-un cadru muzeal de excepție, cât și prin participarea a 64 de artiști români de mare profesionalism cu 146 de lucrări proprii. Sunt lucrări care transportă în acest cadru expozițional tot dramatismul situației pacientului, abordarea tratamentului și, în final, destinul acestei lupte crâncene cu devastatoarea boală. Toate lucrările expuse sunt cuprinse într-un volum de artă de o calitate foarte bună, care face nemuritor acest efort de popularizare a interdisciplinarității în medicină, pentru atingerea obiectivului dorit.
     Mesajul artiștilor și inițiativa familiei Șurlea sunt un exemplu de percepere și transformare a unui mesaj, dorit pozitiv, că această luptă merită și trebuie urmată, pentru că succesul este posibil. Decidenții pot face acest lucru posibil, iar numărul supraviețuitorilor cu siguranță va fi mai mare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe