Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Spectacol beckettian dens

Viața Medicală
Paula ROMANESCU vineri, 15 iulie 2011

   Teatrul Metropolis din Capitală rămâne o fereastră deschisă spre lume „cu casa închisă“. Acolo, în sala blagoslovită din str. Mihai Eminescu ’89, se petrece/desfăşoară un Sfârşit de partidă răvăşitor. Era parcă de prevăzut când autorul – Samuel Beckett – tot făcându-ne să-l aşteptăm pe Godot, n-a găsit moment mai potrivit pentru „sfârşitul (lui) de partidă“ în jocul cu numele de viaţă decât ziua de 22 decembrie ’89. Ştia desigur că Godot venise: era în România! Era un sfârşit-început de partidă, cu o ciupercărie de partide. Dar asta e altă poveste. (...)

   Teatrul Metropolis din Capitală rămâne o fereastră deschisă spre lume „cu casa închisă“. Acolo, în sala blagoslovită din str. Mihai Eminescu ’89, se petrece/desfăşoară un Sfârşit de partidă răvăşitor. Era parcă de prevăzut când autorul – Samuel Beckett – tot făcându-ne să-l aşteptăm pe Godot, n-a găsit moment mai potrivit pentru „sfârşitul (lui) de partidă“ în jocul cu numele de viaţă decât ziua de 22 decembrie ’89. Ştia desigur că Godot venise: era în România! Era un sfârşit-început de partidă, cu o ciupercărie de partide. Dar asta e altă poveste.
   În spectacolul Sfârşit de partidă pus în scenă cu har şi distinctă amprentă regizorală de Alexandru Tocilescu, text semnat de S. Beckett, în traducerea excelentei desfăcătoare de sensuri ale cuvintelor – prof. univ. Irina Mavrodin, evoluează patru actori de marcă ai teatrului românesc, fiecare în parte construindu-şi personajul dintr-o ţesătură de simboluri amare foarte pentru care cuvintele, reduse drastic, mai mult schimbă neînţelesul în neînţelesuri şi mai mari, când singura certitudine este că „la capăt“ nu ne mai aşteaptă nicio altă poveste, ci nimicul asemănător poate cu cenuşiul acela pe care-l descifrează prin lunetă, de la ferestrele ca nişte deschideri spre moarte, eternul rob – Clov – într-o interpretare memorabilă prin care Mihai Constantin ne aminteşte uneori prin inflexiunea glasului său de inegalabilul George Constantin. (...)
 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC