Newsflash
Cultură

Spaniola și dialogul intercultural

de Dr. Raluca BULEA - mai 7 2021
Spaniola și dialogul intercultural

Institutul Cervantes din Madrid marchează trei decenii de la înfiinţare. În România, filiala din București a instituţiei a marcat momentul printr-o serie de evenimente online, dar și prin unul organizat într-o librărie din Capitală.

Inst Cervantes Ziua cartii

Institutul Cervantes a fost înfiinţat în urmă cu trei decenii, în 1991, la Madrid, având ca scop promovarea studiului, predării și utilizării limbii spaniole, dar și favorizarea transmiterii și diseminării culturilor hispanice în străinătate. A susţinut totodată cunoașterea patrimoniului lingvistic și cultural comun al ţărilor și popoarelor vorbitoare de spaniolă.

        Filiala din București a prestigioasei instituţii (care funcţionează la noi din anul 1995) încearcă să marcheze în mod cât mai vizibil acest an aniversar, în special prin intermediul reţelelor de socializare și al comunicării pe internet. Întregul program se desfășoară sub îndrăzneţul slogan „30 años creando hispanistas” (30 de ani creând hispaniști). Acesta oferă un înţeles mult mai cuprinzător termenului de hispanist, trecând de graniţa impusă specialiștilor în literatură și lingvistică, pentru a-i include pe toţi cei care cunosc și sunt interesaţi de limba spaniolă și de toate formele culturale organizate sub semnul acesteia.

Cărţi și flori pentru pasionaţii de literatură

        Cel mai recent moment din agenda bucureșteană a avut loc la 23 aprilie a.c., cu ocazia Zilei internaţionale a cărţii și a drepturilor de autor. Evenimentul a avut ca scop sublinierea importanţei deosebite pe care o au librăriile și traducătorii. Ineditul acestei zile a fost dat de faptul că o parte din echipa Institutului, în frunte cu directorul Jorge Jiménez-Zumalacárregui, au devenit librari pentru o zi, oferindu-le sugestii de lectură celor interesaţi, în cadrul Librăriei Humanitas de la Cișmigiu, vecina de pe Bulevardul Regina Elisabeta. Alături de cărţi, cei care au trecut pragul librăriei au primit în dar o floare, așa cum este tradiţia de
Sf. Gheorghe în Spania.

        În paralel cu activitatea din librărie, au avut loc pe paginile de socializare ale institutului prezentări ale unor cărţi de autori spanioli care încă nu au fost traduse în română, precum și premiera unui dialog între două librării independente din România și Spania. În cadrul acestuia s-au identificat elemente comune, legate de piaţa de carte și de activitatea dificilă a librăriilor în pandemie.

Premii pentru cele mai bune traduceri

        Punctul culminant al zilei a fost anunţarea inaugurării premiului pentru cea mai bună traducere din limba spaniolă, pe care Institutul Cervantes îl va acorda pentru volumele publicate în anul anterior, în parteneriat cu revista Observator Cultural, în cadrul Galei anuale. Iniţiativa se înscrie atât în campania celor 30 de ani de existenţă ai Institutului, cât și în agenda celebrării a 140 de ani de relaţii diplomatice bilaterale între Spania și România.

        Aceeași prestigioasă publicaţie de cultură a fost alături de Institutul Cervantes și la începutul lunii aprilie, prin publicarea unui supliment special dedicat personalităţii și creaţiei poetului și eseistului spaniol Luis Rosales (1910-1992), al cărui nume stă, din 2005, pe frontispiciul Bibliotecii Institutului din București.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe