Sistemele medicale (din alte ţări) au început să se adapteze la cerinţele pacientului modern, care evită să se mai deplaseze la doctor pentru consultaţia clasică. În ce fel funcţionează sistemul „SOS-doctorul“  în Franţa şi Olanda ne explică dna dr. Marinela van den Heuvel-Olăroiu, la rubrica Jurnalul unui medic cosmopolit.

 "> SOS-doctorul: îngrijire de lux? - Viața Medicală
Cultură

SOS-doctorul: îngrijire de lux?

SOS-doctorul: îngrijire de lux?

Sistemele medicale (din alte ţări) au început să se adapteze la cerinţele pacientului modern, care evită să se mai deplaseze la doctor pentru consultaţia clasică. În ce fel funcţionează sistemul „SOS-doctorul“  în Franţa şi Olanda ne explică dna dr. Marinela van den Heuvel-Olăroiu, la rubrica Jurnalul unui medic cosmopolit.

 

   Sistemele medicale se reorganizează pentru a fi cât mai aproape de dorinţele pacientului, devenit un „client“ mofturos, răsfăţat şi care ştie ce vrea. În acest context, cei care au nevoie de servicii medicale nu se mai îngrămădesc să cumpere poliţe de asigurare medicală şi să accepte principiul solidarităţii – li se pare desuet să mai fie trecuţi pe lista unui medic de familie, să aştepte la telefon pentru a se programa la consultaţie, timp în care să fie „triaţi“ de un asistent medical, să stea la coadă în sala de aşteptare sau să fie consultaţi de complezenţă şi să li se recomande să mai aştepte, să revină şi... până atunci să ia un paracetamol. De fapt, acest grup de „clienţi“ – în mare parte format din părinţi tineri cu copii, persoane în vârstă cu dizabilităţi sau boli cronice – vrea ca medicul să vină la domiciliu de câte ori este solicitat, să ajungă cât mai repede, să îi rezolve imediat problema şi să fie plătit per vizită şi pentru ceea ce face.
   În 1966, un medic de familie din Paris a înfiinţatSOS-médecins după ce un pacient cu simptome acute cardiace a decedat acasă într-o duminică după-amiază deoarece nu a putut să intre în contact cu medicul său. Ideea a fost preluată şi implementată în Ţările de Jos, din 2009, de un medic olandez retras în Franţa, a cărui mamă în vârstă, locuind la mare distanţă, i-a mărturisit cât de greu îi este să găsească un medic de familie care să vină acasă atunci când are nevoie.
   Astfel s-a născut „SOS-doctorul“, după unii o nouă formă de „îngrijire de lux“. El face numai vizite şi se deplasează unde este solicitat cu o maşină bine echipată cu trusă de urgenţă, inclusiv cu defibrilator. Faţă de un medic de familie obişnuit, SOS-doctorul: • este independent, nu are de a face cu „ierarhia“ colegială, cu birocraţia sau cu managerii, dar poate lucra şi cu contract individual pentru serviciile de urgenţă (ambulanţă) şi poate avea şi alte beneficii • îşi are sediul acasă • efectuează vizite la domiciliu nu numai în caz de urgenţă medicală, ci şi la cererea expresă a pacientului • este responsabil numai pentru ceea ce face • are acces la dosarul medical şi poate utiliza toate informaţiile pe care pacientul i le transmite • este plătit direct, per vizită, şi nu poate garanta că, fie şi parţial, costurile vor fi suportate de casa de asigurări • raportează în scris vizita către medicul de familie sau un alt medic, numai la solicitarea pacientului • prin ceea ce face, decongestionează aglomeraţia de la cabinetele medicilor de familie şi de la camerele de gardă (serviciile de urgenţă).
   În Franţa, SOS-médecins este o organizaţie privată, care are peste 70 de sedii, cu precădere în oraşe, şi mai mult de 1.000 de medici care preiau anual peste patru milioane de apeluri şi efectuează peste trei milioane de vizite, de obicei seara, în timpul nopţii şi în weekend. Pacientul plăteşte 20 de euro pentru o vizită, iar restul este compensat de casa de asigurări.
   În Olanda, o singură casă de asigurări compensează (doar parţial) preţul unei consultaţii, care este nuanţat în funcţie de momentul din zi sau săptămână (sursa: siteul sos-arts): de luni până vineri, între orele 8 şi 18 – 70 de euro (compensat pe jumătate), iar în fiecare zi după ora 18, în weekend şi în zilele de sărbători legale, tariful este de 105 euro (compensare – 70 de euro). Din calcule, a reieşit că vizita pe timpul nopţii a unui SOS-doctor este mai ieftină decât a unui medic de familie, iar până acum nu există reclamaţii privind modul cum se desfăşoară activitatea.
   Asociaţia medicilor de familie olandezi a fost iniţial împotriva înfiinţării serviciului SOS-doctorul, pe care îl consideră un lux, având în vedere faptul că medicii de familie olandezi efectuează destule vizite la domiciliu şi asigură servicii 24 de ore din 24. Cu toate acestea, nu au putut împiedica instalarea „concurenţei“. Din anchete a reieşit că SOS-doctorul este dorit de 90% din persoanele cu vârsta peste 40 de ani, care nu sunt în stare să meargă la medic sau din diverse motive nu pot ajunge în timpul orelor de program, nu au cu cine să-şi lase copiii sau nu doresc să iasă din casă cu un copil cu febră, nu vor să apeleze la un mijloc de transport, se simt mai bine să ştie că se va deplasa imediat cineva dacă au nevoie, au avut o experienţă neplăcută cu camerele de gardă etc. Vox populi... a determinat asociaţia medicilor de familie olandezi să-şi reconsidere poziţia şi să promită îmbunătăţirea adresabilităţii şi a serviciilor de urgenţă.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe