Newsflash
Cultură

Soarele Orientului

de Paula ROMANESCU - mar. 13 2014
Soarele Orientului
   „Pour être connu, l’art doit circuler.“ La Institutul Cultural Român din Bucureşti, am asistat la o însorită prezenţă a picturii contemporane româneşti din Franţa, graţie asociaţiei „Soleil de l’Est“, înfiinţată în urmă cu două decenii la iniţiativa lui Michel Gavaza, român stabilit în Franţa. Obiectivele asociaţiei: organizarea de expoziţii de pictură (până în prezent, peste 100, în Franţa, Ţările de Jos, România); editarea de cărţi de artă menite să ofere o mai bună cunoaştere a picturii contemporane, cu precădere cea românească; organizarea şi coordonareaNicolae G. Iorga – „Pegaşi în zbor“ anuală a unui atelier de creaţie, în favoarea pictorilor participanţi (inaugurat în 2001, atelierul a primit până în prezent peste 150 de pictori din ţări est-europene, în diferite oraşe franceze – Biare (Loiret) pe Valea Loarei, Collioure (în Pirineii Orientali), Morzine, Tours, Orléans, Paris, Poitiers, La Rochelle etc.).
   La ICR, Soarele Orientului a răsărit din pânzele a 29 de pictori români. Ei au ales din culorile Franţei acele nuanţe care să redea lumina românească prin filtrul inefabil al spiritului care ne ştie, pentru ca, mai apoi, s-o trimită spre lume, îmbogăţind-o cu încă o frumuseţe.
   Nume precum Ion Grigore, Dan Hatmanu, Horea Cucerzan, Nicolae G. Iorga, Lisandru Neamţu (spre a nu-i aminti decât pe aceştia) dau măsura exactă a valorii acestui salon de artă românească ivită din sufletul, mintea şi mâna unor plasticieni strămutaţi pentru o lună prin valea Loarei pentru, ca niciodată povestea despre frumuseţea lumii să nu se sfârşească, ci iar şi iar să se înfiripe din lumini şi umbre. Pegaşii zburători din pânzele lui N. G. Iorga par să redefinească rotundul cel fără frontiere al „portocalei“ noastre albastre, la Romul Nuţiu apa prinde să reinventeze reliefuri şi drumuri spre noi, catedralele Angelei Tomaselli răstălmăcesc lumea de măşti, circul, „strigătul“ acela dintr-o altă poveste, iar curgerea-frângere a culorilor la Corneliu Vasilescu recreează parcă o realitate de care ne e dor fără s-o ştim, când prea ştiuta realitate nu ne mai farmecă.
   Douăzeci şi nouă de pictori şi tot atâtea stiluri diferite au dat individualitatea distinctă a expoziţiei colective „Soleil de l’Est“. Cu încredinţarea că fenomenul generat de asociaţia creată de Michel Gavaza se va impune ca un capitol însemnat în istoria artei europene, aşteptăm noi realizări ale artiştilor pictori români şi o şi mai largă prezentare a acestora, indiferent de generaţia căreia-i aparţin, pentru că în artă ne rămâne mereu ceva de spus.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe