Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Sinteze de îngrijiri paliative

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ vineri, 4 iulie 2014
Să lucrezi într-o secţie de oncologie cronici – îngrijiri paliative înseamnă să priveşti cel mai adesea moartea în ochi, să lupţi cu ea, să încerci s-o alungi, s-o amâni ori cel puţin s-o faci mai puţin dureroasă. Îngrijirile paliative constituie un domeniu încă prea puţin dezvoltat la noi în ţară. Un demers util pentru cei ce îngrijesc pacienţi în fază terminală a bolii a fost realizat de curând, de un colectiv de autori, care a scris cartea Sinteza teoretică şi practică a îngrijirii paliative. Tratat pentru asistenţii medicali, apărută la Editura Etna. Lucrarea este rezultatul muncii echi­pei multidisciplinare formate din dr. Gabriela Rahnea Niţă (coordonatorul lucrării, oncolog, vicepreşedinte al Societ­ăţii Române de Paliatologie şi Tanatologie), dr. Anda-Natalia Ciuhu (oncolog), dr. Ioana Soare (exper­tiză medicală),Roxana Andreea Rahnea Niţă (studentă la medicină şi kinetoterapeut) şi Dragoş Eugen Frâncu (preot). Primele două autoare îşi desfăşoară activitatea în sec­ţia amintită a Spitalului de Boli Cronice „Sf. Luca“ Bucureşti. Lucrarea este redactată într-un stil clar şi concis, în 24 de capitole. În partea generală sunt expuse practica şi principiile îngrijirii paliative, dar şi kinetoterapia în îngrijirea paliativă.
Urmează partea dedicată managementului simptomelor – durere, simptome respiratorii, digestive, neuropsihice, urologice, astenia, anorexia şi caşexia, limfedemele; manage­mentul urgenţelor – hemoragiile, ocluzia intestinală, tromboembo­lismul pulmonar, sindromul de com­pre­siune mediastinală, sindromul de compresiune medulară, hipercal­cemia, hipertensiunea intracraniană, pericardita, fractura pe os patologic. La fiecare din acestea cititorii găsesc definiţia, factorii etiologici şi terapia paliativă.
O secţiune distinctă este dedicată aspectelor îngrijirii psiho-emoţionale, sociale şi spirituale. Comunicarea eficientă menţine încrederea pacientului şi familiei acestuia în personalul medical, eli­minând neîncrederea şi incertitu­dinile, previne aşteptările nerealiste la tratament, susţine procesul de adaptare la diagnosticul de cancer, previne „conspiraţia tăcerii“. Sunt enumerate barierele comunicării în triada medic–paci­ent–familie. De asemenea, un capitol abordează pregătirea echipei medicale în faţa morţii.
Principiul cel mai important ce trebuie înţeles şi aplicat în îngrijirea acestor bolnavi este munca de echipă, multidisciplinară, ce include medici de diverse specialităţi, asistenţi medicali, kinetoterapeuţi, dieteticieni, psihologi, sociologi, preoţi.
Aşadar, este vorba despre o carte sintetică, documentată, dedi­cată şi utilă asistenţilor medicali, dar şi medicilor aflaţi la început de carieră. Pentru aceştia, „provocarea o reprezintă cum să combine arta şi ştiinţa într-o abordare coerentă, care să reflecte individualitatea, posibili­tatea de alegere, demnitatea şi compasiunea, indiferent de locul în care se desfăşoară îngrijirea“. Subscriem.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.