Newsflash
Cultură

Sinteză reuşită între cunoştinţele clasice şi noutăţi

de Prof. dr. Emanoil CEAUŞU - ian. 22 2015
Sinteză reuşită între cunoştinţele clasice şi noutăţi
   De ani buni, Editura Medicală ne-a obişnuit cu apariţia unor cărţi de o incontestabilă valoare, care au contribuit în mod decisiv la formarea profesională a multor generaţii de medici români. O asemenea carte este şi recenta apariţie, Actualităţi în tratamentul hepatitelor virale B şi C. Monografia este rodul colaborării a două personalităţi ale medicinii din ţara noastră, cu o bogată şi îndelungată experienţă în practica medicală, activitatea didactică şi cercetarea ştiinţifică, prof. dr. Costin Cernescu şi prof. dr. Alexandru Oproiu. Volumul este structurat în 24 de capitole, fiecare realizând o reuşită sinteză între cunoştinţele clasice şi noile achiziţii în domeniu.
   În primele capitole, autorii prezintă cele mai importante aspecte privind infecţia cu virusurile hepatitice A, B, C, D, E şi TT, istoria naturală a infecţiei cu VHC şi VHB, farmacogenomica hepatitei C cronice. Capitolele următoare, consacrate în totalitate tratamentului etiologic al hepatitelor virale B şi C, prezintă principiile generale ale acestuia, tratamentul antiviral standard şi al pacienţilor care nu răspund la terapia standard, noile molecule şi scheme de tratament, monitorizarea, tratamentul pacienţilor cu ciroză, tratamentul antiviral în coinfecţia VHB şi HIV, VHC şi HIV, rezistenţa la medicaţia antivirală şi reacţiile adverse ce pot apărea în timpul administrării acesteia. Ultimul capitol reprezintă o premieră în domeniul cărţii medicale, prin prezenţa unor sfaturi pentru pacienţi – mai precis, după cum subtitrează autorii, „informaţiile de care au nevoie pacienţii cu hepatite cronice virale“. Capitolul sugestiv intitulat „Medicii către pacienţii cu hepatite cronice virale“ abordează un domeniu rareori prezent în literatura de specialitate, relaţia medic–pacient, care, deşi face parte din actul terapeutic, este de multe ori neglijată.
   De o reală valoare teoretică şi practică, cartea este un util ghid medical interdisciplinar. Ea reprezintă nu numai o sursă de informaţii privind hepatitele virale şi tratamentul lor, ci şi un sprijin real pentru medicul practician în activitatea sa de zi cu zi, în spital, în ambulatoriul de specialitate sau cabinetul medical.
   Prin conţinutul său şi modul de prezentare a datelor, inclusiv sub forma unor tabele şi grafice, monografia este foarte utilă atât medicilor specialişti gastroenterologi, internişti, infecţionişti, medicilor de familie şi de alte specialităţi, cât şi studenţilor şi medicilor rezidenţi, care pot astfel să-şi completeze şi actualizeze cunoştinţele dobândite anterior. Pentru toţi aceştia, cartea deschide şi netezeşte drumul de la diagnostic la tratament, un drum care în cazul hepatitelor cronice virale B şi C este lung, dificil şi presărat cu nenumărate capcane. Volumul nu trebuie să lipsească din biblioteca niciunui medic interesat de noutăţi şi doritor să cunoască cât mai mult despre acest subiect.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe