Newsflash
Cultură

Simfonii în albastru

de Paula ROMANESCU - apr. 3 2014
Simfonii în albastru
   Un profesor (din cei născuţi, nu făcuţi!) nu va înceta nciodată să aducă elevilor săi (chiar dacă, sau mai cu seamă) ajunşi la vârsta cea fără legătură cu numărul anilor prin care valoarea prinde să se manifeste, exemple prin care aceştia să priceapă că ne mai rămâne mereu ceva de făcut, de adăugat, de schimbat, pe drumul fascinant şi dificil al creaţiei artistice.
   Profesorul pictor Niculae Gh. Iorga – mentor al multor membri ai Cenaclului de Arte plastice al medicilor „Ion Ţuculescu“, este o prezenţă notabilă în viaţa (aşa s-o fi numind?) artelor plastice a începutului de mileniul trei. Simezele din Capitală şi, deopotrivă, din alte mari oraşe româneşti dar şi străine, aduc spre ochii contemporanilor lucrările sale, adevărate simfonii în albastru – larguri de mare cu bărci ca nişte aripi cărora le va fi mereu dor de zbor, bidivii de vânt ca nouri călătoriţi pe zare, arcuiri de viori sau nuduri de femeie ca grele pârguiri de fruct peste care iarna nu va fi căzut vreodată şi nici semn de cădere nu dă.
   Ne-am obişnuit atât de mult cu prezenţa lucrărilor pictorului prin galeriile cetăţii şi ne-au devenit atât de familiare, încât am crede că ele fac parte din muzeul viu al artei româneşti contemporane. Cu singura deosebire că un muzeu – instituţie statornicită după canoane sacrosante – aşteaptă uneori cu anii să-i trecem pragul, în vreme ce muzeele vii – galeriile de artă ies în cale la un colţ de stradă şi ne ademenesc cu ochii mari ai ferestrelor lor spre minunile mereu schimbătoare, mereu altfel fascinante ale creaţiei unor oameni de lângă noi.
   Tenace, dăruit creaţiei, vreasc jertfel­nic pe rugul albastru al artei sale, pic­to­rul Niculae Gh. Iorga n-ar mai avea nimic de spus foştilor săi învăţăcei într-ale artei, ajunşi la rândul lor nume de renume, dar ştie şi simte că mai are ceva de adăugat lumii de semne pe care a creat-o până în prezent: poate o aripă de înger, poate o nouă alăută-coapsă-fruct-vioară, poate un ecou de tropot de cai năzdrăvani dintr-o fără de sfârşit poveste cu o tinereţe fără umbre de urât, poate o taină pe care o vom spori cu lumina noastră la viitoarea expoziţie pe care sigur ne-o pregăteşte deja după ce se va fi încheiat aceasta, de la Galeria „Simeza“; poate un îndemn de a descoperi în noi înşine cale nouă spre cei care suntem cu adevărat când arta ne devine pâinea cea de toate bucuriile şi vinul sfânt, dezlegător de adevăruri. Sigur, şi fără artă se poate trăi, dar ce viaţă o mai fi şi asta?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe