Newsflash
Cultură

Simbioze

de Dr. Raluca BULEA - apr. 9 2021
Simbioze

Cahlele, care pe vremuri serveau la construirea, dar și la înfrumuseţarea sobelor, sunt readuse în atenţia publicului prin intermediul unui proiect cultural ambiţios, care implică mai multe instituţii muzeale din regiuni diferite ale ţării.

Până la 18 aprilie 2021, în sala „Irina Nicolau” a Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), putem admira expoziţia de artă comparată „Incandescent”, un proiect cultural care implică artiști și instituţii muzeale din diferite regiuni ale ţării. La origine stau pământul și apa, care, puse laolaltă, plămădite și modelate, lăsate la uscat în bătaia vântului și supuse apoi probei de rezistenţă a focului, sfârșesc prin a ne da obiecte în același timp fragile și durabile, care ne sunt utile, dar ne și împodobesc existenţa.

Pornind de la colecţia de cahle vechi a Galeriei Karo din Bacău, completată cu piese din patrimoniul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, și ulterior din cel al MNŢR, s-a născut în vara anului trecut ideea organizării unei expoziţii care să alăture în același spaţiu piesele vechi de teracotă decorată cu lucrări contemporane, a căror unică restricţie era legată de dimensiune, ele netrebuind să depășească 30/40 cm.

Vechile cahle (1)
Vechile cahle

Dialogul trecutului cu prezentul

Proiectul se încadrează în demersul artistic promovat de Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi, singulară instituţie de cultură, inaugurată în 2007, al cărei scop este tocmai cel de a pune în dialog realizările artistice din trecut cu cele ale prezentului, din convingerea sinceră că, indiferent de reperele temporale, acestea vor avea elemente comune născute din spiritul arealului geografic în care au fost create.

Expoziţia iniţială, prezentată vara trecută la Sângeorz-Băi, s-a intitulat chiar „Cahle”, și a inclus lucrări semnate de 24 de artiști contemporani. Varianta extinsă pe care o putem vizita acum la MNŢR reunește numeroase cahle vechi și 43 de artiști, dintre care îi menţionăm pe: Matei Lăzărescu, Paul Gherasim, Ion Grigorescu, Horea Paştina, Vasile Mureşan-Murivale, Lucian Muntean, Mihai Sârbulescu, precum și Constantin Ţînteanu și Maxim Dumitraş, directorul Muzeului din Sângeorz-Băi, aceștia din urmă fiind și curatorii expoziţiei.

Cahla in viziune contemporana (4)
Cahla în viziune contemporană

Lucrările noi nu se limitează doar la piese de ceramică arsă, participanţii având libertatea de a folosi și alte tehnici artistice, fie ele clasice ori moderne: grafică, pictură în ulei sau acuarelă, colaj, fotografie, sculptură, instalaţie, montaj, grafică computerizată etc. În spaţiul generos al sălii, privirea hoinărește de la motivele decorative ale meșterilor de odinioară, ce înnobilează piesele așezate cu smerenie pe mici socluri, spre lucrările noi de pe simeze, care încearcă să respecte ideea de a sintetiza tema aleasă într-o suprafaţă fizic restrânsă. Parcurgerea expoziţiei este în final o provocare intelectuală, în care fiecare vizitator își va făuri propria poveste dată de perceperea și interpretarea metaforelor artistice și de firul călăuzitor, intuitiv, care îl va conduce pe cale.

Cahla in viziune contemporana (1)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe