Newsflash
Cultură

Şi timpul creşte odată cu noi

de Paula ROMANESCU - dec. 22 2014
Şi timpul creşte odată cu noi
   Care să fie legătura dintre Cenaclul de Arte Plastice al Medicilor „Ion Ţuculescu“, ce reuneşte un număr din ce în ce mai mare de creatori de frumos din lumea medicală românească, şi Cercul Militar Naţional din Capitală, în ale cărui săli de expoziţie au fost găzduite, în 2014, toate „balurile“ de artă la care creatorii amintitului cenaclu şi-au scos în lume „frumoasele“, cu inima plină de emoţie la gândul întâlnirii cu marele public?
   Poate că răspunsul stă în ordinea şi seriozitatea cu care şi militarii, şi medicii înţeleg să se angajeze în bătălia contra dezordinii de tot felul. Poate că e vorba de întâmplare. Poate că ajută şi amplasarea CNM în plin centrul Bucureştilor, acolo unde flutură semeţ şi ocrotitor stindardul României şi unde îşi poartă paşii mai toţi trecătorii urbei în mersul lor dintre cele mai mari instituţii de artă şi cultură. Imposibil, prin urmare, să nu fi remarcat prezenţa frecventă pe simezele de la CNM a lucrărilor membrilor Cenaclului „I. Ţuculescu“.
   Astfel, chiar din ianuarie al anului pe care ne pregătim să-l încheiem, numărând cu atenţie „bobocii“ în iarna împlinirilor toate, la Sala Rondă au expus din creaţia lor medicii Petre Gheorghe şi Petre Ştefan – două stiluri diferite, dar un singur crez: în puterea neagresivă a artei, în forţa ei de a înlocui cenuşiul unei realităţi cu mărturii picturale aduse de prin lumea cea mare prin care vor fi trecut de-a lungul vieţii aceşti artişti, cu sufletul, în vreme ce raţiunea le era conectată la profesia cea sfinţită de jurământul lui Hipocrate.
   În luna iulie, la Sala Foaier a fost deschis Salonul de vară al Cenaclului „I. Ţuculescu“ (pictură, sculptură, ceramică, grafică, pictură pe calculator), iar la Sala Rondă, expoziţia personală semnată de dr. Claudia Bucur – o suită de peisaje „invadate“ de lumină, naturi statice, toate purtând amprenta cuminte a stilului său şlefuit la şcoala românească de artă.
   Şi a venit toamna. Şi a fost Salonul de toamnă, cu expoziţia colectivă Amintiri din vacanţă (septembrie, Sala Rondă). Luna octombrie a reinventat prin penelul Elenei Demetrescu Jocuri şi Poveşti. Absolventa Academiei de Artă Bucureşti, dr. E. Demetrescu face cu asupra de măsură dovada că studiul serios, academic, rămâne marea poartă de intrare cu dreptul în lumea Artei şi, prin „documentele“ cu care pictoriţa „se legitimează“, convinge pe de-a-ntregul.
   Nu, nu-i voi aminti pe toţi cei care au expus la colectivele din 2014. Mărturisesc doar că au fost toţi membrii cenaclului, că artistul plastic prof. dr. Nicolae Iorga le-a fost mereu alături şi că Suzana Bantaş, fosta preşedintă a cenaclului pentru aproape o jumătate de secol, rămâne sfătuitoarea eficientă şi responsabilă a noului comitet de conducere (format din Elena Demetrescu, Amalia Cătescu şi Georgiana Pârlogea) în împlinirea şi promovarea valorii în artă, cât timpul creşte odată cu noi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe