Newsflash
Cultură

Sfinţi cu aureole de ceţuri

de Paula ROMANESCU - apr. 16 2015
Sfinţi cu aureole de ceţuri
   Plouă cu umbre diafane, alcătuiri de apă cărora pare să le fie dor de un trup omenesc.
   Ninge cu învârtejiri de griuri într-un cer fără pământ prin care rătăcesc umbrele ca nişte aureole de sfinţi mergători prin/peste ape înalte (încotro?), grăbiţi să ajungă (unde?), purtându-şi paşii spre întâmplătoarele poveşti într-o coregrafie întâmplătoare şi ea pe o scenă strănie, vastă cam cât văzduhul în care soarele a uitat demult să se arate.
   Este ţinutul ales de Florin Şuţu – membru al U.A.P. din România, filiala Ploieşti, profesor la catedra Pictură-Desen de la Liceul de Artă „Carmen Sylva“, licenţiat în artă, secţia Pictură a Academiei de Artă Bucureşti, clasa prof. Ion Sălişteanu – pentru o deloc întâmplătoare poveste pe care artistul pictor a definit-o „Acqua alta“ şi ne-a adus-o aproape prin actuala expoziţie de la Cercul Militar Naţional – Galeria artelor (16–31 martie a.c.).
   Este un „spectacol grăbit ca o repetiţie fără aplauze“ cu o „recuzită sentimentală în decor mişcător“, ne mărturiseşte artistul-regizor de cântece fără cuvinte, coregraf de nori stăpâni pe univers, pictor de ceţuri, sculptor de singurătăţi care par să semene a oameni.
   Transparenţă, fluiditate, siluete înmişcare, toate văzute de ochiul nevăzut (n-o fi chiar al lui Dumnezeu?) care ştie că din lume se pleacă pe grăbie, întorcând acesteia spatele în zorul de a ajunge la capăt (?!), spre altă poveste.
   Predominant, expoziţia de pictură a lui Florin Şuţu este alcătuită dintr-o succesiune de variaţiuni pe aceeaşi temă: apa. Dar nu chiar orice fel de apă. Este o apă înaltă, neajunsă încă pe pământ, o apă care cheamă (poartă) spre înalt pe cei condamnaţi să nu cunoască decât mersul pe cărări de lut, pe asfaltul cetăţilor fără grădini.
   Prezenţa umbrelelor – accesoriu care le ţine umbrelor omeneşti chiar loc de cap – este poate soluţia prin care pictorul încearcă să-i deprindă pe repede trecătorii (prin viaţă) spre dincolo, să înveţe să se înalţe pe raza lichidă a ploii care nu ştie decât să cadă, lăsându-se ghidaţi – sfinţi de propas – de aceste aureole de ceţuri care, încet-încet, prind străfulgerări de culoare dintr-o poveste care se scrie cu lumină.
   Silueta unui pod veneţian (ce-o fi căutând în cer?) n-o fi dorul omenesc de a se împlini în locuri care ţin de partea de vis a neîmplinitelor poveşti?
   „În piaţa întinsă ca un cadran uriaş cu orele şterse“, cine vor fi fost veselele năluci hălăduind sub acqua alta? Şi, vor fi fost cu adevărat vesele?
   Închidem ochii şi, deodată, ne trezim pe un lac cu nuferi (fără maluri, fără cer). Atât doar – apa ca o pânză fără ramă, atârnată de vânt. Şi mica zeitate – nufărul. Supradimensionat. Prin urmare efemerul este măsură a eternităţii.
   Lucrările cele mai aproape de pământ – un colţ de ierbi pe un mal de ape care-au uitat de verticalitate, o casă, câteva frunze, crengi (cât să-şi afle sufletul adăpost?) – se amestecă în jocurile iluzorii de ape înalte şi lasă privitorului o senzaţie de imponderabilitate – zbor, plutire şi întoarcere spre liniştile grăitoare descifrabile numai cu ochii sufletului.
   Expoziţia Acqua alta a lui Florin Şuţu, o izbândă a picturii româneşti contemporane, o izbândă omenească a unui artist creator de frumos care se mişcă dezinvolt printre sfinţi cu aureole calpe şi învaţă ploile cum trebuie să cadă înălţându-ne până la soarele redus şi el la o umbrelă roşie dintr-o nouă poveste.
   Ar fi păcat să rataţi întâlnirea cu arta acestui profesor-pictor ploieştean ale cărui lucrări înnobilează simezele Galeriei Artelor de la C.M.N. dând primăverii noi oglinzi în care să-şi răsfrângă lumina.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe