Newsflash
Cultură

Sfințenie și caritate

de Dr. Raluca BULEA - mai 21 2021
Sfințenie și caritate

Spaţiile generoase și primitoare ale Muzeului Naţional al Ţăranului Român găzduiesc, până la 23 mai 2021, câteva expoziţii interesante în care se îngemănează tușele contemporane cu filoane de veche spiritualitate creștină.

Reușind să pătrundă într-un loc care pentru mulţi este doar obiect de visare ori meditaţie, regizorul Andrei Oprescu, specializat în producţie de filme documentare, a realizat o amplă documentare, întinsă pe intervalul unei jumătăţi de an, despre viaţa călugărilor de pe Muntele Athos. El a pătruns în rutina și intimitatea unuia dintre cele mai sfinte locuri ale ortodoxiei și vine acum în faţa publicului cu o serie de imagini realizate acolo, reunite în cadrul expoziţiei de fotografie „Oamenii Muntelui Athos”.

Expo Oamenii muntelui Athos (4)
Din expoziția „Oamenii Muntelui Athos”

        Intrând în Sala Noua Galerie a Muzeului ai deja sentimentul de pioasă reculegere, și parcă simţi din energia fotografiilor prezentate că acela este un loc al vorbelor puţine și al dialogului tăcut dintre om și Dumnezeu, în mijlocul unor peisaje de o frumuseţe care îţi taie răsuflarea. Activităţile obștii, rugăciunea comună, studiul și copierea textelor sfinte, dar și contemplarea singuratică sunt tot atâtea faţete ale unui microunivers fascinant și misterios, pe care vom avea ocazia să îl înţelegem și mai bine atunci când va putea fi vizionat și filmul la care Andrei Oprescu mai are puţin de lucru.

Esenţa conceptului ales

        În Sala Acvariu avem ocazia să descoperim cum un artist dăruit și inspirat reușește să lucreze în vechea tradiţie a icoanelor pictate pe sticlă, păstrându-și în același timp originalitatea, și trans­mi­ţându-i vizitatorului interpretarea sa personală asupra unor teme religioase și filosofice. Expoziţia de pictură pe sticlă „Ierarhii de lumină”, semnată de Maria Constantinescu, este ilustrarea perfectă a modului cum, plecând de la tehnici de lucru străvechi și de la o iconografie bine cunoscută, poţi reduce multe elemente la valoarea lor simbolică, pentru a reda apoi doar esenţa conceptului ales.

Expo M Constantinescu (1)
Din expoziția Mariei Constantinescu

Lumina mângâie picturile Mariei Constantinescu, le transformă în transparenţe, se reflectă pe suprafaţa lor și apoi în sufletele noastre, ajutându-ne să alcătuim acele ierarhii ale Cerului și ale Lumii, ale sufletului nostru, și lasă în urmă un preaplin de frumos care să ne însoţească mai departe.

Tradiţii românești

        Cea de-a treia expoziţie al cărei prag vă invităm să-l treceţi stă sub semnul ideii de caritate. Sub genericul „Artă și Tradiţie 2021”, în Sala Irina Nicolau sunt prezente în jur de 100 de lucrări de artă contemporană, pictură, sculptură, grafică și desen, adunate laolaltă cu ajutorul Galeriei ArhivaDeArtă, partener al MŢR în cadrul acestui proiect.

Expo Arta si traditie (2)
Din expozițiA „Artă și tradiție 2021”

Având ca element comun momente din viaţa satului și orașului românesc, cu tradiţiile existente, dar și cu existenţa lor actuală, creaţiile expuse ilustrează un anumit tip de sensibilitate, potenţată de spaţiul privilegiat în care reușesc să intre în dialog unele cu altele. Evenimentul este organizat cu scop caritabil, pentru ajutorarea copiilor defavorizaţi din Centrele EGAL (Educaţie, Generozitate, Abilităţi și Libertate), deschise în ţară de Societatea Naţională de Cruce Roșie din România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe