Newsflash
Cultură

Sfaturi pe înţelesul tuturor

de Dr. Maria DRAGOTĂ - apr. 18 2014
Sfaturi pe înţelesul tuturor
     Deoarece au întâlnit de-a lungul anilor pacienţi dis­pe­raţi că nu găsesc soluţii pentru această problemă, care se tratează incomplet, abandonează trata­men­tul me­dical sau sunt victimele sfaturilor neprofesioniste, dr. Mihaela Violeta Leventer, dr. Ana Maria Dumitrescu şi  conf. dr. Cătălin Mihai Popescu au publicat o carte care să-i ajute – Doctorul te sfătuieşte cum să scapi de acnee. Îndrumar pentru pacienţii cu acnee.
     Scrisă într-un stil accesibil, pe înţelesul tuturor, lucrarea vrea să risipească mituri şi idei greşite şi pledează pentru necesitatea diagnosticului corect şi tratamentului condus de medicul dermatolog. De asemenea, răspunde la cele mai frecvente întrebări precum: Ce este acneea? Cum se produc coşurile? Ce agravează acneea? Trebuie să faci analize?
     Sunt descrise pe scurt formele particulare de acnee: premenstruală, excoriată, estivală, cosmetică, post­medica­mentoasă, fulminans. La diagnosticul diferenţial („Cu ce să nu confunzi acneea“) intră: foliculita, milium, verucile plane, nevul comedonian, keratoza comedo­niană. Cititorii află apoi care este relaţia dintre acnee şi: alimentaţie; soare; sarcină; hormoni; stres; depresie; cosmetice. Cine tratează acneea? Răspunsul este clar: medicul dermatolog. Un sfat de luat în seamă: „Nu stoarceţi coşurile dacă doriţi o piele netedă în viitor!“. Stoarcerea coşurilor este principala cauză a perpetuării şi agravării bolii. În ceea ce priveşte cosmeticele, multe componente ale acestora pot fi comedogene: emulgatorii, miristatul de izopropil şi derivaţii săi, lanolina, uleiurile vegetale şi animale, uleiurile minerale şi vaselina, pigmenţii ş.a. Aflăm cum se curăţă tenul acneic, ce să facem, ce să nu facem. Sunt punctate principiile generale de tratament, precum şi particularităţile tratamentului la diferite vârste. Scopul acestuia este de a evita apariţia sau formarea de cicatrici şi de a preveni declanşarea unor probleme emoţionale şi de relaţionare cu persoanele din jur. Care sunt consecinţele tratamentului greşit? Agravarea acneii, cu cicatrici dificil de înlăturat, şi întârzierea vindecării. Tratamentele de corecţie a semnelor reziduale se aplică doar după ce acneea a fost tratată şi există o stabilitate a efectului pe o perioadă de minimum şase luni.
     Cartea se încheie cu un cuprinzător Album medical, cu exemplificări ale diverselor forme de acnee, la diferite vârste, precum şi cu un Glosar, în care sunt explicaţi termenii medicali utilizaţi. Aşadar, un ghid util pentru toţi cei care se confruntă cu o afecţiune care, neglijată, poate lăsa cicatrici pe termen lung nu doar fizice, ci şi în plan psihologic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe