Newsflash
Cultură

Sfătuitor avizat în bătălia cu suferinţa umană

de Prof. dr. Minerva MURARU - feb. 27 2015
Sfătuitor avizat în bătălia cu suferinţa umană
   Terapeutica medicală este deja la a treia ediţie (revăzută şi adăugită), primele două apărând în 1993, respectiv în 2000. Apariţia unei noi ediţii este justificată de dinamica rapidă a progreselor obţinute în metodele de investigare şi tratament, precum şi în strategia modulată de ghidurile terapeutice, aflate şi ele în permanentă remaniere, în funcţie de finalizarea marilor studii clinice.
   Cartea este alcătuită din 82 capitole, are 882 de pagini şi este rezultatul muncii a 41 de autori, medici primari, majoritatea cadre didactice. Autorii reprezintă cu succes şcoala ieşeană de medicină. Toţi au, pe lângă medicina internă, şi o altă specialitate medicală. Redactarea acestui tratat se bazează atât pe formaţia autorilor ca internişti, care le permite o mai largă abordare diagnostică şi terapeutică, cât şi pe experienţa lor în specialităţile desprinse din medicina internă. Remarcabil este faptul că o parte din autori, astăzi specialişti reputaţi, au folosit primele ediţii în perioada lor de formare, ceea ce le-a conferit o dublă perspectivă în redactarea capitolelor la care au contribuit. Coordonatorii acestei ediţii sunt profesorii Gabriel Ungureanu şi Adrian Covic, personalităţi de seamă ale medicinii româneşti.
   Profesorul Gabriel Ungureanu are dublă specialitate (medicină internă şi cardiologie) şi este iniţiatorul acestui tratat, având drept coeditor, la cele două ediţii anterioare, pe prof. dr. Maria Covic. Este autor sau coautor al majorităţii capitolelor cărţii. Aşa cum a şi afirmat, a fost preocupat să ofere un instrument de lucru util atât de necesar pregătirii generaţiilor de studenţi şi rezidenţi, instrument bazat atât pe experienţa în domeniu a autorilor, cât şi pe o informaţie de calitate. De altfel, această preocupare i-a marcat întreaga activitate ca profesor, şef al clinicii de medicina internă a Spitalului „Dr. C. I. Parhon“ Iaşi; a fost decan, prorector şi vicepreşedinte al Societăţii Române de Medicină Internă. Este profesor emerit al UMF „Gr. T. Popa“ şi a primit premiul de excelenţă atât din partea universităţii ieşene (2013), cât şi din partea Societăţii Române de Medicină Internă (2014).
   Noul coeditor al acestei ediţii a Terapeuticii medicale, profesorul Adrian Covic, de asemenea cu dublă specialitate (medicină internă şi nefrologie), are performanţe impresionante în cercetarea clinică, mai ales în domeniul nefrologiei şi al coafectării cardiovasculare în boala renală (peste 370 de lucrări originale sau tip review publicate în reviste de prestigiu cu peer-review; indice Hirsch curent 48); este autor/coautor la 24 de cărţi. Editor asociat al revistei Nephrology Dialysis Transplantation, editor-şef (nefrologie) la International Journal of Urology and Nephrology; preşedinte al Societăţii Române de Nefrologie. La sugestia sa au fost introduse noi capitole de terapeutică aprofundată.
   Prima parte a cărţii cuprinde patologia curentă (68 de capitole), structura-standard cuprinzând (după un eventual rapel etiopatogenic) rememorarea sintetică, eşalonată şi bine sistematizată a problemelor de diagnostic (în vederea unei abordări terapeutice cât mai individualizate) şi, în final, abordarea complexă, logică şi bazată pe o justificare raţională a conduitei terapeutice. Sunt dezvoltate arsenalul terapeutic, strategia terapeutică şi modul de individualizare a schemei terapeutice în funcţie de particularităţile cazului, interferenţe medicamentoase şi comorbidităţi. Considerăm utilă menţionarea progreselor recente şi a direcţiilor actuale de cercetare terapeutică care încheie majoritatea capitolelor.
   Partea a doua a cărţii cuprinde noi capitole speciale de terapeutică aprofundată (terapia electrică a aritmiilor, resuscitarea cardiorespiratorie, medicaţia antiaritmică, medicaţia antihipertensivă, medicaţia antitrombotică, prevenţia bolilor cardiovasculare, terapia durerii, terapia osteoporozei), precum şi capitole speciale dedicate unor aspecte particulare ale terapeuticii (particularităţile abordării la vârstnic, terapeutica genetică, patologia iatrogenă, educaţia terapeutică, dilemele etice). Pentru o mai bună stăpânire a bolii, parteneriatul medic–pacient este esenţial; în această idee, două capitole abordează educaţia terapeutică a pacientului şi problemele de etică în terapeutică.
   Cartea se bazează pe o bibliografie la zi (cu referiri la cele mai recente progrese în investigaţie şi terapeutică) şi concordă cu recomandările ghidurilor actuale, cercetarea medicală şi studiile clinice impunând un ritm alert în înţelegerea şi aplicarea noilor strategii terapeutice. Lărgirea colectivului de autori a impus editorilor eforturi speciale pentru omogenizare. Subliniem prezentarea extrem de sistematizată, sintetică, precum şi ilustrarea textului cu numeroase tabele şi figuri. Eforturile editurii Polirom sunt vizibile atât prin condiţiile grafice impecabile, cât şi prin preţul care face cartea extrem de accesibilă.
   Crezul profesional şi uman al autorilor este ilustrat prin reproducerea, în finalul tratatului, a „Rugăciunii lui Maimonide“, veritabil cod etic al profesiunii medicale, de o surprinzătoare actualitate, deşi a fost redactată în urmă cu peste 800 de ani.
   În concluzie, consider că tratatul de Terapeutică medicală reprezintă o carte de referinţă, indispensabilă pentru orice medic, indiferent de gradul de pregătire, fiind actuală, sintetică şi extrem de clar scrisă, ceea ce uşurează lectura şi ajută practicianul. Cu încredere, recomand această carte colegilor mei, ca un sfătuitor avizat în bătălia cu suferinţa umană.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe