Newsflash
Cultură

„Serialul“ tentațiilor continuă

de Anca FLOREA - oct. 14 2016
„Serialul“ tentațiilor continuă
     Toamna aceasta este foarte bogată în evenimente muzicale, festivalurile din țară se desfășoară adesea simultan, obligându-i pe melomani să aleagă între spectacole, ceea ce a fost și este dificil, pentru că reperele propuse sunt foarte atractive.
     Printre aceste tentații, trebuie menționată ediția a 15-a a Festivalului de operă de la Sibiu, organizat de Filarmonica locală în perioada 11–30 septembrie. Evenimentul a debutat în forță cu un recital oferit de mezzosoprana Ruxandra Donose, artistă de anvergură internațională, care încântă de fiecare dată prin frumusețea glasului și eleganța interpretării. Recitalul a fost acompaniat de orchestra sibiană, cu Gabriel Bebeșelea la pupitru, ilustra solistă alegând un repertoriu variat, de la Händel și Vivaldi la Mozart, apoi Rossini, Donizetti, Saint-Saëns, ba chiar Wagner și Verdi, punctând astfel momente definitorii din cariera sa. În special în domeniul operei se observă în ultima vreme opțiunea pentru zone noi, la fel de apreciate de public și de specialiștii din întreaga lume.
     Conform tradiției, a urmat o adevărată paradă a ansamblurilor teatrelor lirice, începând cu Opera Română din Cluj, care a prezentat „Boema“ de Puccini, sub bagheta lui Adrian Morar și cu o distribuție deosebită, în rolurile principale regăsindu-se Diana Țugui, Cosmin Ifrim, Florin Estefan sau Lucia Bulucz, reușind să capteze și să cucerească spectatorii care au asaltat sala.
     În cadrul festivalului a fost cuprins și concursul de canto „Vox artis“, ajuns la ediția a opta. Acesta s-a derulat între 12 și 16 septembrie, președintele juriului fiind reputatul tenor italian Giuseppe Sabbatini. Gala laureaților a avut loc în cochetul teatru „Thalia“, unde orchestra dirijată de Adrian Morar a acompaniat tinerii recompensați cu premii sau burse de studiu.
     Destul de amalgamat, programul a inclus și o gală de operă și balet susținută de soliștii și ansamblul Operei Comice pentru Copii din București. A urmat un recital de lieduri și arii din opere prezentate de soprana Cristina Radu, de la Opera din Brașov, în compania pianistului Steffen Schlandt și a clarinetistului Ciprian Dancu, dar și un musical – „Aladin“ de R. Vlad – propus de nou înființatul teatru „Stela Popescu“ de la București.
     La Biserica evanghelică s-a derulat un concert aniversar dedicat compozitoarei Carmen Petra Basacopol. Au cântat din creația ei: basul Paul Basacopol – fiul său –, sopranele Micaela Mingheraș (sosită din Franța) și Mihaela Stanciu, baritonul Valentin Vasiliu, harpistul Ion Ivan Roncea și pianistul Cristian Vais.
     Ambianța Teatrului „Thalia“ s-a dovedit ideală ca stil pentru opera mozartiană „Nunta lui Figaro“, oferită sâmbătă seara de artiștii timișoreni. Dirijorul italian David Crescenzi a colaborat cu interpreți binecunoscuți, printre care Narcisa Brumar, Crina Vezentan, Gabriella Varvari sau Octavian Vlaicu, alături de invitații Dorin Mara sau Petru Burcă.
     O idee aparte a fost cea lansată de mezzosoprana Oana Andra și pianistul Alexandru Petrovici, împreună cu tenorul Adrian Dumitru, care au oferit, sub genericul „Take an Opera break“, „scurte concerte de arii din opere în spații neconvenționale“. Iar vineri, 30 septembrie, la finalul manifestărilor, Filarmonica din Sibiu, corul Filarmonicii din Cluj și soliștii Lauren Fagan, Rachel Kelly, Toni Bardon și Gelu Dobrea vor aborda Simfonia a IX-a de Beethoven, la pupitru aflându-se austriacul Mark Stringer. Festivalul, asemenea unui mozaic, a răspuns unor gusturi și opțiuni foarte diferite, important fiind faptul că sălile au fost pline, iar entuziasmul publicului pe măsură.
     În paralel, la București a debutat la 24 septembrie un alt festival. Sub semnul celui de „Al șaselea element“, acesta a inclus evenimente din spații artistice din cele mai variate, fiecare întâlnire purtând un titlu simbolic. Astfel, în prima seară, la Casa Cesianu, pictura lui Răzvan Dumitru s-a îmbinat cu recitalul cvartetului „Essence“, pornind de la genericul „Salut dʼamour“. A doua zi, la templul Coral, literatura – în tălmăcirea actriței Maia Morgenstern – a făcut casă bună cu paginile muzicale alese de cvintetul de alămuri „Take Live“. În prima zi de octombrie, muzica și dansul se vor regăsi sub semnul „Rapsodiei“ la Muzeul de Istorie, corul de copii „Symbol“ condus de Luminița Guțanu-Stoian prezentând miniaturi românești, pe care doi tineri balerini vor broda coregrafii grațioase.
     La 8 octombrie, la gara Băneasa, va avea loc „Ocolul Pământului în 80 de minute“, secvențe de teatru și film – în colaborarea actorului Marius Bugi – completându-se cu programul susținut de un cvartet de corni englezi. La Muzeul Minovici, la 16 octombrie, „Coloana infinitului“ va aduce, printre sculpturile realizate de Daniel Rădulescu, opusuri interpretate de Cristina Dumitrescu la flaut și de Gabriela Streche la pian. Seria evenimentelor se va încheia la 29 octombrie la Aeroportul Băneasa, unde se va încerca „cucerirea Parisului“ alături de ansamblul „Artminds Brass“, care va interpreta din Vanghelis, Morricone, Sinatra și mulți alți compozitori îndrăgiți.
     În același timp are loc ediția a treia a festivalului RadiRo care a programat pe podium orchestre radio din cinci țări. Iar începutul lunii octombrie va marca deschiderea stagiunii la Filarmonică, urmând ca la mijlocul lunii să își redeschidă porțile și Opera Națională, care promite evenimente cu totul speciale. Deci, toamna muzicală rămâne bogată și în Brumărel și în Brumar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe