Newsflash
Cultură

Septembrie cultural la Cluj-Napoca

de Demostene ŞOFRON - aug. 31 2018
Septembrie cultural  la Cluj-Napoca
    Așa cum ne-a obișnuit, Opera Națională Română din Cluj-Napoca este prima instituție culturală care își deschide porțile noii stagiuni. Și nu oricum, ci prin trei spectacole de excepție. Stagiunea 2018–2019 se deschide cu un spectacol ofertant, „La Operă 2018”, la 1 septembrie, susținut într-un cadru feeric, chiar pe esplanada Operei. Prima întâlnire cu familia artistică a teatrului liric clujean propune un minunat colaj muzical de momente orchestrale, solistice și corale, la care își vor aduce aportul soliștii Irina Săndulescu Bălan, Carmen Gurban, Diana Țugui, Iulia Merca, Nagy Zoltan (invitat special), Marius Vlad Budoiu, Sorin Lupu, Florin Estefan, Petru Burcă, dirijorul David Crescenzi, nume sonore ale artei lirice interpretative. Spectacolul „La Operă” se află la cea de-a patra ediție, bucurându-se de fiecare dată de un public nu numai numeros, ci și bun cunoscător al artei muzicale.
    Al doilea moment artistic este programat la 2 septembrie – este vorba despre „Elixirul tinereții”, de Gaetano Donizetti, avându-i ca protagoniști pe bas-baritonul Nagy Zoltan (absolvent al Academiei de Muzică Cluj-Napoca, deținător al titlului de cel mai tânăr solist al Wiener Staatsoper) și pe David Crescenzi la pupitrul dirijoral.
    Al treilea spectacol al Operei clujene, al cărei director este Florin Estefan, îl constituie opera „Turandot” (marți, 4 septembrie), în regia lui Rareș Trifan. Scenografia este semnată de Mihai Ciupe, dirijor același inconfundabil David Crescenzi, iar în rolurile principale avem plăcerea să îi regăsim pe Irina Baianț, Hector Lopez, Simonfi 
Sandor, Cristian Hodrea, Eusebiu Huțan, Cristian Mogoșan și Petru Burcă.
    Propunerile culturale sunt multe și valoroase. Astfel, sunt de amintit Salonul internațional de artă populară și Outsider (vernisaj la 6 septembrie, la Muzeul de Istorie a Transilvaniei, eveniment la care și-au anunțat prezența 80 de artiști din țară și de peste hotare cu 150 de lucrări). Festivalul stradal WonderPuck se va desfășura în perioada 14–16 septembrie și este organizat de Teatrul de Păpuși „Puck”. Evenimentul, aflat la a doua ediție, aduce pe străzile vechii cetăți a Clujului companii teatrale din Oradea, Târgu Mureș, Mediaș, Craiova, Satu Mare, Alba Iulia, Brașov, București, Cluj-Napoca, Italia, Turcia, Belgia, Argentina, Bulgaria, Canada. Festivalul este gândit pe trei secțiuni: pentru preșcolari și școlari, pentru adolescenți, respectiv secțiunea Centenarul Marii Uniri. Filarmonica de Stat din Transilvania, condusă de Marius Tabacu, își deschide oficial stagiunea cu un concert in memoriam Erich Bergel, în programul căruia a fost inclus „Un recviem german” de Johannes Brahms, dirijor Gabriel Bebeșelea, soliști – Diana Țugui (soprană) și Geani Brad (bariton), dirijorul corului – Cornel Groza. O săptămână mai târziu, la 28 septembrie, maestrul Cristian Mandeal dirijează un concert de mare rezonanță și profunzime, „Arta fugii”, de Johann Sebastian Bach, tot într-o seară comemorativă Bergel.
Teatrul Național Cluj-Napoca, director Mihai Măniuțiu, deschide stagiunea de toamnă cu premiera „Țiganiada” după Ion Budai-Deleanu în regia lui Alexandru Dabija, scenariul – Cătălin Ștefănescu, costume – Dragoș Buhagiar, decoruri – Cristian Rusu.
    Teatrul Maghiar de Stat și Opera Maghiară din Cluj-Napoca își vor deschide porțile la începutul lunii octombrie. Pentru instituția condusă de Tompa Gabor, Teatrul Maghiar de Stat, prima parte a stagiunii se desfășoară sub semnele festivalul internațional „Interferențe”, ajuns în 2018 la ediția a șasea.
    Stau sub semnul surprizelor vernisajele Muzeului de Artă, al celui Etnografic al Transilvaniei, al celui Național de Istorie a Transilvaniei, asupra cărora voi reveni la timpul potrivit, cu drag, pentru cititorii noștri. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe