Este cert: speranţa de viaţă a oamenilor a crescut – în unele ţări mai mult, în alte zone ale lumii, mai puţin. Iar fenomenul continuă. Şi odată cu el, sporeşte şi vârsta medie a populaţiei. Ceea ce este un fapt pozitiv. Care însă are şi laturile lui nedorite: viaţa mai lungă generează avatarurile senescenţei, cu respectivul cortegiu de boli, suferinţe, neputinţe… Hebdomadarul belgian LE GENERALISTE a dedicat, în nr. 962, un amplu grupaj referitor la „aging people“, adică la vârstnici şi – fireşte – la problemele lor medicale. • Postat sub genericul „Le thématique du Généraliste“, grupajul începe cu un aspect mai puţin abordat în acest context, dar care decurge din actuala configuraţie a lumii atât de modificată ca urmare a globalizării. (...) "> SENESCENŢA ŞI PROBLEMELE EI MEDICALE - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

SENESCENŢA ŞI PROBLEMELE EI MEDICALE

de L. DANIELESCU - iul. 9 2010
SENESCENŢA ŞI PROBLEMELE EI MEDICALE

   Este cert: speranţa de viaţă a oamenilor a crescut – în unele ţări mai mult, în alte zone ale lumii, mai puţin. Iar fenomenul continuă. Şi odată cu el, sporeşte şi vârsta medie a populaţiei. Ceea ce este un fapt pozitiv. Care însă are şi laturile lui nedorite: viaţa mai lungă generează avatarurile senescenţei, cu respectivul cortegiu de boli, suferinţe, neputinţe… Hebdomadarul belgian LE GENERALISTE a dedicat, în nr. 962, un amplu grupaj referitor la „aging people“, adică la vârstnici şi – fireşte – la problemele lor medicale. • Postat sub genericul „Le thématique du Généraliste“, grupajul începe cu un aspect mai puţin abordat în acest context, dar care decurge din actuala configuraţie a lumii atât de modificată ca urmare a globalizării. (...)
 

Este vorba de imigranţii care îmbătrânesc şi au nevoie să fie instituţionalizaţi pentru a fi îngrijiţi în ultimii ani de viaţă. La Bruxelles a fost chiar înfiinţat pentru aceştia un fel de azil care face parte din proiectul „Maison Biloba“ (Casa Biloba), numele acesta exotic venind de la Ginko biloba – un arbore cu o impresionantă capacitate de adaptare la orice nouă condiţie de mediu. Casa nu numai că oferă bătrânilor proveniţi dintre imigranţi un acoperiş plus un centru de ajutorare, ci constituie şi o bază de ajutor pentru familiile din zonă sau alţii care îşi iau obligaţia de a-i îngriji pe aceşti seniori. Cei ce au iniţiat Casa nu doresc ca ea să devină un spital şi cu atât mai puţin un azil pentru pacienţii aparţinând altor etnii. Iar dacă totuşi instituţionalizarea unora dintre ei devine inevitabilă, este important să li se propună respectivilor bătrâni şi aparţinătorilor acestora un mediu specific culturii lor. Mai ales că – după cum arată anchetele sociale întreprinse – turcii şi marocanii din prima generaţie de imigranţi doresc ca, îmbătrânind, să fie îngrijiţi de propriii copii, aşa cum o cere tradiţia. Ceea ce nu e uşor de realizat, întrucât acestor tineri le este practic imposibil să-şi asume asemenea responsabilităţi pentru că au obligaţii la locul de muncă şi copii de crescut. Antropologii care studiază actuala situaţie consideră că aceste probleme ar putea să dispară la generaţiile următoare, dar pentru primii veniţi, soluţiile moderne sunt de neconceput. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe