Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

SENESCENŢA ŞI PROBLEMELE EI MEDICALE

Viața Medicală
L. DANIELESCU vineri, 9 iulie 2010

   Este cert: speranţa de viaţă a oamenilor a crescut – în unele ţări mai mult, în alte zone ale lumii, mai puţin. Iar fenomenul continuă. Şi odată cu el, sporeşte şi vârsta medie a populaţiei. Ceea ce este un fapt pozitiv. Care însă are şi laturile lui nedorite: viaţa mai lungă generează avatarurile senescenţei, cu respectivul cortegiu de boli, suferinţe, neputinţe… Hebdomadarul belgian LE GENERALISTE a dedicat, în nr. 962, un amplu grupaj referitor la „aging people“, adică la vârstnici şi – fireşte – la problemele lor medicale. • Postat sub genericul „Le thématique du Généraliste“, grupajul începe cu un aspect mai puţin abordat în acest context, dar care decurge din actuala configuraţie a lumii atât de modificată ca urmare a globalizării. (...)
 

Este vorba de imigranţii care îmbătrânesc şi au nevoie să fie instituţionalizaţi pentru a fi îngrijiţi în ultimii ani de viaţă. La Bruxelles a fost chiar înfiinţat pentru aceştia un fel de azil care face parte din proiectul „Maison Biloba“ (Casa Biloba), numele acesta exotic venind de la Ginko biloba – un arbore cu o impresionantă capacitate de adaptare la orice nouă condiţie de mediu. Casa nu numai că oferă bătrânilor proveniţi dintre imigranţi un acoperiş plus un centru de ajutorare, ci constituie şi o bază de ajutor pentru familiile din zonă sau alţii care îşi iau obligaţia de a-i îngriji pe aceşti seniori. Cei ce au iniţiat Casa nu doresc ca ea să devină un spital şi cu atât mai puţin un azil pentru pacienţii aparţinând altor etnii. Iar dacă totuşi instituţionalizarea unora dintre ei devine inevitabilă, este important să li se propună respectivilor bătrâni şi aparţinătorilor acestora un mediu specific culturii lor. Mai ales că – după cum arată anchetele sociale întreprinse – turcii şi marocanii din prima generaţie de imigranţi doresc ca, îmbătrânind, să fie îngrijiţi de propriii copii, aşa cum o cere tradiţia. Ceea ce nu e uşor de realizat, întrucât acestor tineri le este practic imposibil să-şi asume asemenea responsabilităţi pentru că au obligaţii la locul de muncă şi copii de crescut. Antropologii care studiază actuala situaţie consideră că aceste probleme ar putea să dispară la generaţiile următoare, dar pentru primii veniţi, soluţiile moderne sunt de neconceput. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.