Newsflash
Cultură

Semnal

de Bianca URSU - iul. 13 2018
Semnal
Hameiul și homeopatia

    Extractul de hamei prezintă numeroase proprietăți care pot fi utilizate în scopuri terapeutice, având un rol adjuvant în tratarea diferitelor afecțiuni. Medicul rezident Elis Ionus și conf. univ. dr. Laura Bucur (Constanța) semnează un articol în nr. 182 al revistei Farmacist.ro în care prezintă acțiunile terapeutice ale hameiului. Potrivit cercetărilor științifice, această plantă prezintă numeroase efecte: sedativ, anticoagulant, antioxidant, antiproli­ferativ etc.
    Dr. Simona Nițu (Cluj), președintele Asociației Române de Gemoterapie și Homeopatie, prezintă cazul clinic al unui pacient diagnosticat cu septicemie cu stafilococ coagulazo-negativ, anemie hipocromă microcitară hiposideremică și abces splenic. Ținând cont de cele descrise, specialistul prezintă strategia de terapie bazată pe remediul China.    Despre conjunctivita alergică la copil și la adult vorbește dr. Andreea Ciubotaru (Germania), președintele Societății de Strabologie și Oftalmopediatrie. Din acest articol aflăm că principala măsură recomandată în conjunctivita alergică o reprezintă îndepărtarea de pe suprafața oculară a alergenilor. Totodată, reducerea reactivității suprafeței oculare este o măsură la fel de importantă în acest context.

Virusurile și vaccinarea

    „Vaccinarea – prioritate la nivel internațional” este tema principală a nr. 54 al revistei Infecțio.ro. „Imunizarea reprezintă unul dintre cele mai sigure, mai rentabile și mai puternice mijloace de prevenire a deceselor și de îmbunătățire a vieții” - aceasta este concluzia la care au ajuns experții internaționali în sănătate, după cum menționează redactorul-șef, prof. dr. Mircea Ioan Popa. Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, rata vaccinării este în scădere în ultimii ani. În acest sens, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România a derulat o campanie de informare asupra vaccinării, în mediul online, dar și în presa scrisă.
    Prof. dr. Romina Sima, prof. dr. Gabriela Loredana Popa semnează un articol ce tratează un studiu retrospectiv cu privire la infecția cu virusul hepatitic B la femeile însărcinate. Una din probleme identificate este necesitatea testării gravidelor pentru detectarea antigenului de suprafață al virusului hepatitic B, care ar trebui realizată pentru fiecare femeie gravidă, indiferent de statusul anterior al acesteia, screeningul și imunoprofilaxia fiind printre cele mai importante modalități de a reduce transmiterea acestui virus.

Abordări în obstetrică și ginecologie

    Una din principalele cauze ale mortalității materne este hemoragia postpartum. În nr. 20 al revistei Ginecologia.ro, prof. dr. Anca-Daniela Stănescu și colaboratorii semnează un articol despre actualități în histerectomie și tehnici alternative în hemoragia postpartum. De asemenea, autorii vorbesc despre conduita și abordarea terapeutică în prevenția și controlul hemoragiei.O altă temă abordată în acest număr al revistei este cea cu privire la implicațiile terapeutice ale stresului oxidativ în leziunile scuamoase neoplazice cervicale. Articolul aparține unui grup de autori – prof. dr. Maria Comănescu, dr. Gina Manda, prof. dr. Anca Potecă, prof. dr. Elvira Brătilă, dr. Mihai Mitran – care au realizat un studiu ce a evaluat grupele de vârstă și tipurile histologice ale unui lot de 32 de paciente cu neoplazii intraepiteliale cervicale.
    Despre sindromul alcoolic fetal, o complicație frecvent întâlnită ca urmare a consumului excesiv de alcool, scriu prof. dr. Mihai Mitran și Daniela Stan (vicepreședintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România). De la ei aflăm că acest sindrom este asociat cu anomalii și malformații morfologice, psihomotorii și mintale la nou-născuții mamelor alcoolice.

Strategii terapeutice în depresie

    Planificarea tratamentului în depresie este un instrument major în reducerea sau eliminarea simptomelor, reducerea morbidității asociate cu tulburările de dispoziție și limitarea riscului de dizabilitate și autovătămare. Dr. Ana Giurgiuca semnează un articol în nr. 53 al revistei Psihiatru.ro în care face un rezumat din punct de vedere farmacologic al recomandărilor terapeutice în tulburarea depresivă majoră. Managementul psihiatric trebuie gestionat pe tot parcursul tratamentului, clinicienii având responsabilitatea de a se concentra mereu asupra strategiilor clinice de reducere a recidivelor, adaugă specialistul.
    Pe de altă parte, depresia unipolară reprezintă o afecțiune cu un impact considerabil la nivel mondial. Evoluția acestei patologii determină consecințe majore pe plan social, psihosocial și economic. Astfel, pe lângă terapiile psihologice, prevenirea apariției unui nou episod joacă un rol esențial în acest context. Terapia interpersonală, psihoeducația și terapia prin acceptare și angajament sunt doar câteva intervenții nefarmacologice în abordarea acestei afecțiuni, recomandate de dr. Mariana Răducu și dr. Ana Giurgiuca.

Etică și patologie

    Proliferarea celulelor endotelial-like generează tumori vasculare benigne care afectează 5–10% din nou-născuți și sugari. Dintre acestea, 12% sunt complexe și necesită tratamente în centre specializate. Tipul, localizarea, întinderea și implicarea sistemică sunt câteva dintre criteriile de care se ține cont în aplicarea unei strategii terapeutice. Despre acest subiect scriu prof. dr. Elena Țarcă și prof. dr. Bogdan Savu în nr. 50 al revistei Pediatru.ro. Din articol aflăm care sunt posibilitățile de abordare terapeutică în cazul hemangiomului. O metodă de tratament cu rezultate bune o reprezintă utilizarea propanolului, care acționează prin a induce involuția acestor tumori.
În următoarele pagini ale revistei, prof. dr. Irina Mihaela Ciomagă și dr. Oana-Emma Horhotă semnează un articol despre etica și patologia consangvinității. Sunt prezentate cazurile a doi copii plurimalformați care provin din cupluri formate din veri de gradul I. Principalul impact al consangvinității constă în creșterea ratei de hemozigoți pentru bolile genetice autozomal-recesive. Prin urmare, strategiile pentru evitarea uniunilor consangvine prin programele educaționale joacă un rol esențial.

Medicină, istorie și albinărit

    Numărul 72 al revistei Maramureșul Medical, apărut luna trecută, abordează, printre altele, un subiect care face referire la infarctul izolat în teritoriul arterei coroidiene postero-laterale. Prof. dr. Ștefania Kory Calomfirescu și dr. Marilena Kory-Mercea (Cluj-Napoca) prezintă două cazuri clinice ilustrate prin topografii ce descriu leziuni cu hipodensitate în partea posterioară a nucleului caudat și în talamus.
    Despre geneza apiculturii și efectele terapeutice ale mierii vorbește dr. George M. Gheorghe (București). Aflăm astfel că apariția albinei și albinăritul datează din timpuri îndepărtate, iar în România domeniul a luat amploare prin Școala Românească de Apicultură. Sunt descrise compozițiile și proprietățile veninului de albine, ale polenului și propolisului. O altă informație desprinsă din text este cea potrivit căreia, în Egipt și vechea Grecie, ceara de albine are o utilitate încă din mileniul doi î.Hr.
    Drama țăranului român, România și idolii ei în Primul Război Mondial (dr. Valeriu Lupu din Vaslui), etnogeneza românilor (prof. Liviu Tătaru, Baia Mare) sunt alte subiecte care se regăsesc în paginile revistei.

Interdisciplinaritate în foniatrie

    Metodele de închidere a bazei craniului după abordul transsfenoidal al tumorilor profunde este un articol semnat de dr. Bogdan Mocanu și dr. Sergiu Stoica în nr. 39 al revistei ORL.ro. În această lucrare, autorii prezintă, prin prisma experienței lor, metodele utilizate în închiderea planșeului selar, fiecare caz necesitând o abordare particulară în funcție de patologie. Un alt articol interesant este semnat de dr. Daniela Vrînceanu, dr. Mihai Dumitru, dr. Bogdan Bănică, dr. Adrian Nică. Aflăm care este planul terapeutic și cum se stabilește strategia de diagnostic pentru tulburările de deglutiție în patologia tumorală. În acest context, sunt prezentate o serie de cazuri clinice care ilustrează importanța tulburărilor care pot reprezenta primul semn al existenței unei tumori în sfera căilor aerodigestive superioare.
    Dr. Rodica Elena Mureșan vorbește despre rolul terapiei comportamentale în managementul tusei cronice. Conform statisticilor actuale, tusea cronică afectează aproximativ 10–20% din adulți, fiind întâlnită frecvent în rândul femeilor. Articolul subliniază importanța colaborării interdisciplinare pentru un diagnostic corect și o terapie optimă, prezența terapeutului vocal fiind obligatorie.

Grupaj realizat de Bianca URSU

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe