Newsflash
Cultură

Seară aniversară la Ateneu

de Anca FLOREA - iun. 4 2015
Seară aniversară la Ateneu
Seculara clădire a Ateneului Român a găzduit, în eleganta sală, festivitatea prin care Academia de Ştiinţe Medicale (AŞM) a aniversat 80 de ani de existenţă, moment marcat prin alocuţiuni, mesaje, saluturi din partea unor personalităţi din lumea medicală sau politică, în prezenţa Alteţei Sale Principesa Maria, a ministrului culturii, Ionuţ Vulpescu, şi a unui public nu foarte numeros. Vreme de aproape două ore, publicul a asistat la prezentarea istoricului Academiei şi gândurile rostite de dr. Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătăţii, prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele AŞM, reprezentantul Academiei de la Chişinău sau cel al Academiei Române.
Deloc întâmplător, manifestarea a avut loc sub acea cupolă şi pentru că reprezintă un spaţiu încărcat de istorie, dar şi pentru că prof. Constantin Angelescu a fost, deopotrivă, preşedintele Ateneului şi membru fondator al AŞM. Desigur, au fost evocaţi şi alţi membri de frunte ai înaltului for medical care, de opt decenii, este un simbol al elitelor în halate albe.
Era firesc să se implice în seara aniversară şi Orchestra medicilor care, purtând numele doctorului Ermil Nichifor, cel care a condus-o mai bine de 30 de ani, avându-l, (şi) în calitate de concert-maestru, pe medicul prof. dr. Mircea Penescu, a împlinit anul acesta 60 de ani de la înfiinţare. Cele două evenimente trebuiau onorate printr-o seară muzicală specială, aşa încât au fost invitaţi reputaţi solişti îndrăgiţi de public, întreg programul având, de altfel, o încărcătură aparte. Şi tocmai de aceea, cu Iosif Ion Prunner la pupitru, a debutat cu „Uvertura academică“ de Brahms, cuprin­zând, în final, tradiţio­nalul „Gaudeamus igitur“, în semn de omagiu adus tuturor profesorilor iluştri de ieri şi de azi, care au format generaţii de medici excepţionali.
Sunând deosebit de bine, omogen şi expresiv, ansamblul l-a acompaniat apoi pe violonistul Eugen Sârbu (sosit special de la Londra, după cum a precizat chiar Mircea Penescu) în Concertul de Bruch, interpretat ca în zilele sale bune, cu aplomb, anvergură şi sensibilitate, oferind o versiune remarcabilă a celebrei partituri. Într-o seară cu asemenea semnificaţie, „Preludiul“ din opera „Lohengrin“ de Wagner a fost o opţiune de asemenea inspirată, aducând şi intensitatea alămurilor şi strălucirea menită să încununeze o sărbătoare, pagină abordată cu dăruire şi entuziasm de medicii-muzicieni (probabil), reacţia emoţională determinând şi... plonjarea baghetei dirijorale în sală, recuperată de un spectator.
În finalul serii, s-a cântat Concertul nr. 5 „Imperialul“ de Beethoven, în care pianistul Dan Grigore, la rândul său într-o formă „de zile mari“, a realizat momente de reală frumuseţe, într-o relaţie echilibrată cu orchestra care a evoluat excelent de-a lungul întregului program. A fost cu adevărat o interpretare pe măsura evenimentului care, deşi s-a prelungit până în noapte, a fost apreciat la superlativ de cei aflaţi în sală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe