Newsflash
Cultură

Se lansează albumul „Pitoresc mediteraneean în arhitectura Bucureştiului interbelic”

de Florentina Ionescu - ian. 11 2023
Se lansează albumul „Pitoresc mediteraneean în arhitectura Bucureştiului interbelic”

Săptămâna viitoare va avea loc lansarea albumului „Pitoresc mediteraneean în arhitectura Bucureştiului interbelic”, inclus în colecţia igloopatrimoniu.

Igloo media anunţă lansarea albumului „Pitoresc mediteraneean în arhitectura Bucureştiului interbelic”, joi, 19 ianuarie, de la ora 18:30, la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, strada Londra, nr. 39, Bucureşti.

La eveniment vor vorbi arh. Dragoş Popescu, şef de lucrări la Departamentul Sinteza Proiectării de Arhitectură, în cadrul UAUIM Bucureşti, şi autor al textelor din album, conf. univ. dr. arh. Mihaela Criticos care semnează Cuvântul-înainte, arh. Bruno Andreşoiu, coordonatorul proiectului, şi arh. Anda Zota, coordonator editorial, se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul AGERPRES

pitoresc mediteraneean
Sursa foto: https://www.igloo.ro/produs/pitoresc-mediteraneean-in-arhitectura-bucurestiului-interbelic/

 

Explorarea unui fenomen arhitectural inedit

Albumul, apărut în ediţie bilingvă, română-engleză, vine în completarea colecţiei igloopatrimoniu cu explorarea unui fenomen arhitectural inedit din peisajul citadin bucureştean.

Într-o formulă grafică de excepţie, volumul prezintă documente şi imagini de arhivă rare, cât şi o documentare fotografică actuală realizată de Alberto Groşescu, Arthur Ţinţu, Sabin Prodan. Cercetarea are la bază teza de doctorat a arh. Dragoş Popescu, „Filonul mediteraneean în arhitectura Bucureştiului interbelic. Contribuţia lui Gheorghe Simotta (1891-1979)”, sub îndrumarea prof. univ. dr. arh. Nicolae Lascu, dar şi studii aprofundate în istoria şi teoria artei şi arhitecturii europene, a istoriei civilizaţiei româneşti, studii monografice, cât şi documentarea din articole şi studii din periodice româneşti de specialitate.

„Pitoresc mediteraneean în arhitectura Bucureştiului interbelic” documentează şi prezintă valoarea arhitecturală a unei stilistici de inspiraţie maură, florentină, veneţiană, balcanică - într-un cuvânt, meridională sau mediteraneeană - ca expresie a unor regionalisme autentice sau de import, grupate sub umbrela eclectismului pitoresc.

Din cauza eterogenităţii acestora, ele nu s-au putut constitui într-un limbaj unitar, fiind combinaţii ale mai multor stiluri, de unde şi dificultatea unei definiri stricte.

Ca urmare a receptivităţii tot mai mari a societăţii civile la acţiunile de recuperare a patrimoniului construit, dar ţinând cont şi de problemele reale cu care se confruntă zonele centrale ale Bucureştiului, acest volum original îşi propune popularizarea unui patrimoniu valoros, prea puţin cercetat şi cunoscut publicului larg.

„Fără a se pretinde capodopere, numeroasele mostre de pitoresc mediteraneean din Bucureşti propun o arhitectură de calitate, bine integrată în context şi în acelaşi timp specială, care nu poate trece neobservată. Multă vreme ignorată, adesea agresată de intervenţii inabile sau stridente, arhitectura pitorescului mediteraneean merită întreaga noastră apreciere, iar cartea de faţă este un semnal binevenit şi necesar pentru recunoaşterea acestui patrimoniu valoros, fără de care nu am putea înţelege pe deplin adevăratul genius loci bucureştean”, spune Mihaela Criticos, în Cuvânt-înainte.

Participarea la eveniment este gratuită, însă locurile sunt limitate. Cei care doresc să participe sunt rugați să completeze acest formular de înscriere.

Evenimentul este co-organizat de Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi. Cartea este publicată cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe