Newsflash
Cultură

Se caută rege

de Candid STOICA - dec. 15 2016
Se caută rege
     Cenaclul dramaturgilor „Dragon 2“ a prezentat, recent, la Clubul Calderon, într-o suculentă lectură, o parabolă a situației politice actuale, piesa dramaturgului Constantin Turturică, Concurs pentru un post de rege. Concursul e cu circ, spunea autorul, o loterie, dar și o comedie. Asta, pentru că nu se prezintă doar cei pregătiți, ci și indivizi care doar își închipuie că le știu pe toate: „Nu lipsesc de la întrecere nici cei a căror minte a cam luat-o pe arătură – ăștia vor contesta vehement rezultatul concursului, cu argumente care mai de care mai trăsnite. Astfel de specimene nu puteau lipsi nici de la concursul pentru un post de rege. Ei, prin programele lor, care de care mai trăsnite, stârnesc râsul“.
     Constantin Turturică, deși a scris pe vremea de tristă amintire peste 20 de romane, majoritatea forfecate de cenzură, a devenit cunoscut după noile sale romane „Nu ești obligat să mori tâmpit“ și „Scula Securității“, în care își mărturisește activitatea de informator al sinistrei instituții. Dar, a căpătat notorietate deplină, mai ales, după reprezentarea piesei sale „Comedie roșie“ la Teatrul Național din București.
     Piesa prezentată la Calderon și implicit lectura s-au bucurat de o minunată distribuție armonizată de semnatarul acestor rânduri, din care au făcut parte actorii: Petre Moraru, Mihai Niculescu, Mircea Constantinescu, Florentina Tănase, Doina Ghițescu, Romeo Tudor, Eugen Racoți.
     În cuvântul său de după lectură, dramaturgul Dinu Grigorescu a arătat calitățile piesei, care excelează în situații de o ironie suculentă, replici de multe ori acide, pline de haz, dar crede că ar fi fost necesară o scurtare drastică a piesei, considerând-o cam prea lungă. A fost încântat și de lectura actorilor. Dan Puican, reputatul regizor de radio, a apreciat și el piesa, situațiile comice, replicile hazoase, având și el cuvinte de laudă pentru toți interpreții care au realizat o minunată lectură, dar crede că piesa are o tentă antimonarhică. Denis Dinulescu, autorul volumului „Un japonez verde“ și a piesei „O zi din viața lui Nicolae Ceaușescu“, și-a exprimat în particular regretul că n-a scris și el o piesă cu un asemenea subiect.
     În public au fost prezenți și generalul de aviație Kuki Borislavski, actualmente pensionar, Paul Mitroi, fost avocat al poporului, și el pensionar, Tedy Pleșa, fosta casieriță a Teatrului de Comedie, o împătimită de teatru, teatrologul Vera Molea, Pușa Lipan, fost om de televiziune și Dan Psata, autor a două volume de teatru, pe care probabil le vom citi în cadrul cenaclului.

 


 

     PS. Luna trecută a avut loc Festivalul Rodica Popescu Bitănescu. În program, cinci piese anemice, unele dintre ele comentate pe larg la această rubrică. Am trăit s-o vedem și pe asta. Sunt cinci piesuțe firave pe care le împinge cu obstinație directorul general al Teatrului Național ca să scape de gura și de râsul celei care a dat numele festivalului.
     Oare actuala ocupantă a fotoliului de primar al Capitalei și cei care o consiliază n-au auzit de Matei Vișniec și de succesele internaționale ale pieselor sale? Nu au auzit de D. R. Popescu și de zecile lui volume de teatru, de Dinu Grigorescu și cele 30 de piese ale sale, de Denis și Puși Dinulescu, de Constantin Turturică, dramaturgi care scriu piese bune, interesante de ani de zile? Judecând la rece, aș spune că aceștia nu s-au aliniat agenților electorali dintr-o anumită parte a eșichierului politic, în campania pentru câștigarea mult râvnitului fotoliu de la Primăria generală. Și, dacă n-au fost, n-au ridicat pe cine trebuia în slăvi, n-au râs cu gura până la urechi asurzind telespectatorii, de ce să le facă festival? Te hlizești vârtos când trebuie și pentru cine trebuie, ai festival.
       În ritmul acesta, nu cred că va trece mult până vom vedea în posturi-cheie la primăria Capitalei și directori la teatrele stipendiate de aceasta pe te miri cine, care a avut un rol în creșterea, educarea și preamărirea… cui trebuie de acolo.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe