Apreciat de presă şi premiat de jurii, filmul Poziţia copilului mai are de cucerit publicul autohton, care merită să-l vadă nu doar pentru „Ursul de aur“ câştigat în premieră de cinematografia noastră, ci şi pentru povestea intensă a unei relaţii patologice mamă-fiu. O scurtă cronică a răsunătorului succes românesc de la Berlin ne este oferită de Ilinca Belciu, la rubrica Ecran.

"> Scurt jurnal berlinez - Viața Medicală
Cultură

Scurt jurnal berlinez

de Ilinca BELCIU - feb. 27 2013
Scurt jurnal berlinez

Apreciat de presă şi premiat de jurii, filmul Poziţia copilului mai are de cucerit publicul autohton, care merită să-l vadă nu doar pentru „Ursul de aur“ câştigat în premieră de cinematografia noastră, ci şi pentru povestea intensă a unei relaţii patologice mamă-fiu. O scurtă cronică a răsunătorului succes românesc de la Berlin ne este oferită de Ilinca Belciu, la rubrica Ecran.

„Poziţia copilului“ câştigă Ursul de Aur

 

   Din momentul în care Poziţia copilului a fost confirmat în competiţia oficială a celui mai important festival de clasă A – Festivalul Internaţional de Film de la Berlin –, am realizat cât de privilegiaţi suntem. Este singurul film 100% românesc prezent în prestigioasa selecţie a celui mai important festival de la început de an, după Ursul de Argint pentru Eu când vreau să fluier, fluier (2010). O adevărată onoare! Palmaresul lui Călin Peter Netzer îmi confirmase deja succesul şi talentul. Lungmetrajul de debut, Maria (2003), a fost selecţionat în peste 40 de festivaluri din toată lumea, nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film şi premiat la Locarno: Marele Premiu al Juriului, Leopardul de Argint pentru Diana Dumbravă – rol principal feminin – şi Şerban Ionescu – rol masculin, precum şi Menţiunea Specială a Juriului. Medalia de onoare (2010), cu minunatul Victor Rebengiuc în rolul principal, a fost starul Festivalului de Film de la Salonic, câştigând cele mai importante premii: Marele Premiul al Juriului, Silver Alexander, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor, Premiul FIPRESCI. Ştiam că Poziţia copilului nu va trece neobservat în cadrul Berlinalei! Drept urmare, am construit una dintre cele mai îndrăzneţe campanii de promovare: ne-am dorit foarte mult ca publicul român să fie alături de noi şi să se bucure împreună cu delegaţia filmului de această performanţă a cinematografiei româneşti. Selecţia în sine a fost o performanţă, o sărbătoare şi un motiv de mândrie. Şi cum ambasadorii de încredere ai României sunt filmul şi sportul, ne-am decis ca, pentru premiera mondială a filmului în cadrul Berlinalei, să apelăm la o strategie de comunicare aparte: olimpicii României (Ivan Patzaichin, Laura Badea, Alin Moldoveanu, Ana Maria Brânză, Leonard Doroftei, Diana Mocanu, Alina Dumitru, Corina Ungureanu), precum şi campionul transmisiilor live, domnul Cristian Ţopescu, au acceptat invitaţia noastră: Susţine România la Berlinală! Şi în acest mod, foarte mulţi români ne-au trimis mesaje, au purtat tricourile, ne-au încurajat şi ne-au fost alături. Ursul de Aur câştigat de Poziţia copilului este premiul României, al Adei Solomon (producător), al lui Călin Peter Netzer,Răzvan Rădulescu, Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache şi, din punctul meu de vedere, al tuturor susţinătorilor acestei frumoase campanii.
   Reacţiile presei străine imediat după premiera mondială de la Berlinale Palast, din 11 februarie, ne-au dat şi mai multă încredere, că suntem la un pas de premiul cel mare. Am pornit la drum cu mentalitatea de învingător, am creat aşteptări şi am strălucit! Tot ce îmi doresc este ca publicul român să meargă, din 8 martie, în cinematografele din cele 21 de oraşe unde filmul va rula în primul weekend. Nu doar pentru că Poziţia copilului este câştigătorul celui mai important premiu al începutului de an în materie de festivaluri ori pentru că acest trofeu este o premieră absolută în istoria cinematografiei româneşti, ci pentru că este un film în adevăratul sens al cuvântului. Un film despre o relaţie aproape patologică mamă–fiu, despre poziţia copilului în raport cu părinţii lui şi viceversa, despre părinţi care îşi pierd copiii, într-un fel sau altul. Un film dependent de camera de filmat, care transmite stări, conflicte mocnite, izbucniri disperate. Un film intens, care nu te plictiseşte şi te ţine lipit în scaunul sălii de cinema. Extrem de emoţionant, cu o scriitură de o precizie chirurgicală, povestea va rezona cu spectatori din orice colţ al lumii. Povestea unei mame care îşi sufocă fiul cu mult prea multă dragoste. Cornelia, primul rol principal al Luminiţei Gheorghiu, reprezintă fără îndoială una dintre cele mai puternice performanţe din cinema-ul românesc. Un rol îmbrăţişat cu întreaga fiinţă de minunata actriţă, care s-a dăruit cu totul, transformându-se radical, de la look-ul obişnuit până la personalitatea sa atât de diferită. Şi ceilalţi actori din distribuţie susţin memorabil performanţa rolului principal feminin: de la Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, până la Vlad Ivanov sau Adrian Titieni.
   Poziţia copilului vorbeşte despre iertare, acceptare, înţelegere, despre lucruri pe care le gândim sau simţim. Din 8 martie, în cinematografele din România!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe