Newsflash
Cultură

Scrisul care dăinuie

de - mai 18 2018
Scrisul care dăinuie
Ultima săptămână a lunii aprilie a stat, neîndoielnic, sub semnul cărților și al lecturii și, lărgind ideea, sub semnul marii literaturi, exprimată în proză, poezie sau teatru. Pe 23 aprilie, ziua în care sărbătorim cartea și drepturile de autor, dar și pe titanii Shakespeare și Cervantes, s-a desfășurat, pentru al șaselea an consecutiv, „Noaptea cărților deschise”, o inițiativă de încurajare a lecturii promovată de Editura Litera. Organizat de această dată în Piața Sf. Anton, un frumos exemplu de spațiu urban ce și-a recăpătat farmecul în urma reamenajării, evenimentul i-a adus laolaltă, la ceas de seară caldă de primăvară, pe bucureștenii iubitori de carte, de citit, dar și dornici de a-și împărtăși bucuria cu ceilalți. Atmosfera a fost destinsă și plăcută, cu oameni care își așteptau rândul pentru a oferi o carte veche și a lua în schimb una nouă, după care puteau să mai zăbovească în spațiul denumit Magic Lybrary, imaginat ca o bibliotecă deschisă, cu o sumedenie de titluri interesante de răsfoit. O altă noutate a acestei ediții a fost faptul că s-a întins pe o perioadă mai lungă, de aproape trei zile, și a adăugat în program o serie de lecturi publice și dezbateri cu scriitori și cititori deopotrivă, precum și ateliere dedicate celor mici.
În aceeași zi de Sf. Gheorghe a început și Săptămâna Cervantes, organizată de institutul ce poartă numele creatorului lui Don Quijote, nemuritor roman din care s-a citit neîntrerupt preț de câteva ore în prima zi a săptămânii. Și pentru că spiritul scriitorului spaniol dăinuie în limba sa, chiar și pe alte meridiane, ziua de joi, 26 aprilie, a fost dedicată poeziei hispanice provenind din Peru, cu ocazia lansării volumului bilingv „25 de poeţi peruani. O panoramă a poeziei peruane”, apărut recent la Editura Diacritic, Timișoara, o selecție alcătuită de Ambasada Republicii Peru în România, în traducerea Ilincăi Ilian. Pentru a ne convinge de frumusețea și universalitatea limbajului poetic, actorii Iulia Lumânare și Alexandru Beteringhe au citit atât în română, cât și în spaniolă poeme semnate de cunoscuții César Vallejo și Blanca Varela, precum și de alți autori pe care avem acum ocazia să îi descoperim.
Nu am fi putut vorbi despre cărți fără să amintim și de genul dramatic. Astfel că am încheiat săptămâna la Teatrul Național București, care a găzduit pe scena sălii Studio prima din cele două reprezentații ale comediei lui Aristofan, „Lysistrata”, susținută de trupa de teatru a Asociației Culturale Grecești din Romania – NOSTOS  și organizată sub egida Ambasadei Republicii Elene la București. Jucată în neogreacă, dar cu traducere în română, piesa ne-a arătat că unele situații se tot repetă de-a lungul istoriei, căci natura umană este aceeași, dar și că există adevăruri care sfidează trecerea timpului, rămânând în permanență de actualitate, și că soluțiile simple pot fi de multe ori salvatoare. Muzicalitatea limbii grecești, umorul contextelor create, satira fină a autorului și entuziasmul actorilor de pe scenă au stârnit hohote de râs și multe aplauze la final. Dar subiectul legat de conflictele armate, de ambițiile conducătorilor, de neliniștea și temerile celor rămași acasă, de lipsa de apreciere a femeilor în societate ne-a pus cu siguranță pe gânduri, fiind surprinzător cum și astăzi, la douăzeci și cinci de secole distanță, toate acestea continuă să fie actuale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe