Newsflash
Cultură

Scrisul ca… terapie

de Dan LĂZĂRESCU - feb. 20 2013
Scrisul ca… terapie
   Pe lângă metodele terapeutice aflate la baza ştiinţei şi artei de a vindeca, expuse în tratatele şi manualele de medicină, în presa de specialitate ori în multe comunicări prezentate la reuniunile medicilor, mai există şi altfel de terapii (le-aş numi adjuvante sau paraterapii), cum ar fi terapia ocupaţională, meloterapia, artterapia etc., care nu arareori şi-au dovedit utilitatea. Printre acestea se numără şi scrisul. Nu demult, am citit, în Dilema veche, un articol în care Iulia Stoian, psiholog şi psihoterapeut, se referea la scris ca la o metodă terapeutică, numită psyhegrafie. Sunt exerciţii de scris – arăta autoarea – cu scopul de a formula gânduri, sentimente, comportamente personale pentru a dobândi o ameliorare terapeutică. Este o metodă de tratament la care importantă este autenticitatea exprimării şi nu neapărat calitatea de literat.
Aceste afirmaţii se potrivesc preocupărilor cărora li s-a dedicat, de mulţi ani, dr. Iulius Iancu din Haifa (Israel), un prolific medic scriitor de limba română; preocupări care l-au ajutat ca, în pofida unor drame pe care le-a trăit, să-şi menţină, în integritate, sănătatea mintală, psihică şi moralul chiar şi la cei peste 90 de ani pe care îi are. După ce a lucrat ca medic radiolog la Bucureşti şi apoi la Haifa, pensionându-se, dr. I. Iancu şi-a descoperit vocaţia de a aşterne pe hârtie gânduri, amintiri, simţăminte, comentarii personale la evenimentele zilei, la atitudinile unor persoane care i-au atras atenţia într-un fel sau altul etc. În felul acesta, însemnările cotidiene s-au adunat în cărţi de memorialistică (dintre care aş aminti cele patru volume care alcătuiesc seria „Noi, copiii străzii Leca“ din oraşul său natal, Bacău), de eseuri, ba chiar şi de versuri. Dr. Iulius Iancu este autorul a 14 volume, cel mai recent fiind Lumea uitării (apărut în 2012 la Editura „Columna“ din Bacău).
„Am ajuns la 92 de ani. O catastrofă!“, mărturisea autorul la începutul cărţii, care vrea totuşi să trăiască „pentru un sărut al strănepoatelor, pentru soarele de mâine, pentru cafeaua aromată din centrul oraşului (…) Mai vreau suferinţă şi puţină căldură! Oboseală şi Beethoven la televizor!…“. Volumul este al patrulea dintr-o serie care tratează, cu precădere, nenorocirea ce i-a afectat familia: boala Alzheimer, care a lovit-o pe soţia sa, ducând-o, după şase decenii de convieţuire, în „lumea uitării“, de unde, după ani de suferinţă, a plecat spre cele veşnice.
Medicul I. Iancu, cum notează el însuşi, nu e specialist în maladia Alzheimer, iar cititorii nu vor găsi în această carte explicaţia tuturor semnelor bolii, sau modalităţi de a o preveni şi ameliora, însă însemnările şi comentariile de aici pot constitui un îndrumar pentru uzul familiilor confruntate cu acest gen de probleme.
Această scriere – ca şi altele ale aceluiaşi autor – conţine şi numeroase idei, cugetări despre viaţă, bătrâneţe, familie – raţionamente pline de înţelepciune, demne de luat în seamă. „Bătrâneţea este asemănătoare unei maşini care trebuie întreţinută zilnic“ – scrie nonagenarul medic. Ceea ce înseamnă că „trebuie zilnic să fii activ şi să-ţi pui la contribuţie tot organismul aflat în stare de uzură. Trebuie să fii activ nu numai fizic, ci şi intelectual…“. Este ceea ce face şi dr. I. Iancu, care spunea că a fi activ înseamnă mai ales a scrie, deoarece „gândurile continuă să apară mereu, zi şi noapte (…) Aş vrea să scriu mult despre tot ce vă preocupă pe voi şi pe mine, care suntem de aceeaşi vârstă şi generaţie“. Căci „scrierea de jurnale, amintiri, dau posibilitatea neuronilor «să trăiască», «să muncească». Acestea sunt adevăratele mijloace corespunzătoare menţinerii vitalităţii neuronilor“. Şi, ca să nu se creadă că respectivele afirmaţii sunt doar vorbe fără acoperire, pe coperta a patra a cărţii sale, dr. Iulius Iancu anunţă că are în pregătire trei cărţi: una de poezii, alta conţinând file din jurnalul său de pensionar şi un volum de opinii literare. Le aşteptăm cu interes.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe