Newsflash
Cultură

Scrisori către noi înşine

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - feb. 6 2013
Scrisori către noi înşine
   Virgil Răzeşu este un autor de mare calibru, căruia nu-i scapă nimic din ce se întâmplă în jur. Prinde cu grijă, în plasa fină a sufletului său, păsările şi fluturii timpului, prezent ca să-i observe, să-i trateze şi să-i compare cu stolurile şi roiurile care vor veni. Este un medic din categoria celor cărora nimic din ce e omenesc nu le e străin. Ca literat, îşi face mâna traducând operele altora. A tradus cărţi din limba franceză. „Bărbatul care caută dragostea“, dar şi cărţi dedicate lui Beethoven, Mozart, ori „nemuritorilor din Agapia“. Pentru tot ce urma să aibă de spus, şi-a înfiinţat o editură care-i poartă numele, face tehnoredactare computerizată, e redactor de carte (şi cineva din neam îi semnează acum coperta: Vlad Răzeşu, împreună cu Irina Arhire). În calitate de chirurg, a dedicat volume pline de admiraţie şi recunoştinţă înaintaşilor: „Profesorul Ion Juvara“, „Trei bisturie care au revoluţionat medicina“ (carte scrisă în colaborare cu Arcadie Percek). La fel de atent şi admirativ îi priveşte şi pe contemporani („Chirurgi români la început de veac XXI“) sau îşi analizează propria vocaţie („Spectru intim – din viaţa unui chirurg“). Pe George Emil Palade l-a prezentat drept „un virtuoz al biologiei celulare“. Ca profund şi talentat psiholog, a abordat până acum cu succes nuvela, schiţa, dar şi romanul.
   Volumul de faţă – Ce ne facem, doamnelor? – este o culegere de însemnări şi eseuri în care spiritul de observaţie, capacitatea analitică, umorul şi, pe alocuri, depresia sau chiar deznădejdea îşi dau mâna. Titlul cărţii vine de la un eseu lipsit de prejudecăţi, în care autorul demonstrează că femeile adultere, în epoca extinderii fără limite a relaţiilor extraconjugale, n-ar trebui învinovăţite, ci socotite, mai degrabă, victime. Ca umorist, prezintă contextul, reamintind anecdota cu cererea expresă a femeilor către divinitate, ca durerile facerii să fie împărţite, la naşterea fiecărui copil, între mamă şi tată, ca să nu sufere numai femeia. Tot femeile au cerut însă contramandarea, pentru că adesea cel care suferea nu era soţul. Preocuparea plină de înţelegere faţă de sensibilitatea şi trăirile „sexului slab“ se vădise şi anterior, în volumul curajos intitulat „Mic tratat de deflorare“ – după cum afirmă prefaţatoarea volumului actual (semnatara misterioasă „C.C.“).
   Evenimente ştiinţifice la care participă chirurgul în virtutea specialităţii sale, portretul lui Adrian Lobonţiu – schiţat cu o preţuire exemplară – stau confortabil alături de însemnări dedicate unor mari oameni de cultură. Cu politicienii însă, lucrurile stau prost: „am văzut indivizi gata să pleznească pe loc în alcătuirile lor cerebrale, îmbuibaţi de dispreţ la adresa celor care i-au ales“ („Al naibii de român!“). Soarta planetei, stările conflictuale îl pun pe gânduri: „Degeaba vorbim de progres, ne lăudăm cu PC-uri ultraperformante, cu telefonia mobilă, cu zborurile în cosmos şi cu atâtea şi atâtea realizări, dacă nu suntem în stare să înăbuşim în faşă orice ameninţare la pacea planetei şi la vieţile oamenilor“. Un francez a scris o carte, „România insolită – de la Dracula la Ceauşescu“, pe care, cu farmec şi amărăciune (la constatarea unor inadvertenţe), o recenzează Virgil Răzeşu; în loc de „insolită“, spune „ca la noi la nimeni“ şi continuă cu un aparteu: „Insolită România? Bineînţeles! Când orice instituţie este încadrată cu puzderie de directori generali, directori mai puţin generali, şefi mai mari şi mai mici de compartimente, de te miri cine mai face câte ceva în instituţia respectivă“ („România caraghioasă“). Un mod cetăţenesc de a privi realitatea, de a-i arăta cusururile, la îndreptarea cărora mai că ar da o mână de ajutor: „Multe şi felurite libertăţi ne-a adus nouă, românilor, revoluţia! Dar cea care se bucură cel mai tare de mirabila amăgealădin decembrie este aceea de a rumega şi mesteca nestăviliţi celebra gumă, simbol al modului de viaţă american, ciungaîn limbajul nostru miorritic (cu doi r!) mult râvnită“ („Rumegatul la români“). Îl dor şi „ţepele“, păcălelile, tragerile pe sfoară de orice fel, egoismul, ura, invidia. Durerea sa atinge apogeul când constată cruzimea de care dau dovadă compatrioţii. Exemplele şi le ia din mass-media: „o mamă îşi decapitează, cu seninătate, bebeluşul de câteva luni; o alta, alături de concubin, îşi pune fetiţa abia născută într-o pungă şi o abandonează, ca pe un gunoi netrebnic, în subsolul unui bloc; un tată sinucigaş îşi îneacă copiii legaţi de el. (...) Unde am ajuns?“ („Scrisoare către noi înşine“). Întrebările continuă, răscolitoare: ce va urma? Spre ce ne îndreptăm? George Emil Palade afirmase că avem o genă care ajută poporul român să renască din cenuşă. Virgil Răzeşu îl citează, dar e neliniştit de perspectiva trecerii obligatorii prin faza de cenuşă pentru a putea renaşte. Neliniştile întregii cărţi sunt, însă, de un fel aparte: graţie stilului dinamic, bun conducător de covârşitoare emoţii, neliniştile palpită de o energie capabilă să pună în mişcare forţe ale schimbării. O energie perfect compatibilă cu grupa celor mai mulţi dintre noi, cei care presimţim că întreg volumul, cu satisfacţii şi neîmpliniri, ne prezintă la semnat impresionante „scrisori către noi înşine“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe