Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

SCRIEŢI, BĂIEŢI ŞI PUBLICAŢI TEXTE IDENTICE ÎN CĂT MAI MULTE REVISTE!

Viața Medicală
Dr. M. M. vineri, 1 octombrie 2010

   Plagiatul este furt curat! Oricât de oximoronică poate părea sintagma „furt curat“, adică fapt adevărat, exprimarea pe care am folosit-o în deschiderea textului acesta e, cred, cea mai explicită. Dacă până în 1990, în scrisul ştiinţific (medical), această hoţie era greu – sau interzis – de identificat, după acest an, iar în ultima vreme cu ajutorul computerului, sursa ilicită de „inspiraţie“ poate fi lesne descoperită. Au apărut totuşi, sub semnături cu rezonanţă, cărţi copiate, teze de absolvenţă, lucrări de doctorat etc., iar în articole metoda „copy–paste“ (resursă: internetul) a devenit o regretabilă practică. (...)

Vinovaţii (hoţii prinşi) au fost dezavuaţi de comunitatea ştiinţifică, deşi, nu de puţine ori, tăcerea prejudiciaţilor a putut fi „cumpărată“, „supărarea“, anihilată. Este o lege a citării şi, mai mult decât o îndatorire de natură etică, aceea de a menţiona sursa şi a folosi ghilimelele ori alt caracter de literă faţă de cel al textului, pentru ca lucrurile să fie „clare“ pentru cititor. Un fapt asemănător, sigur, nu la fel de grav precum cel mai sus semnalat, imputabil autorilor, dar şi unor colective de redacţie, e trimiterea şi publicarea unor articole către (în) mai multe reviste (mărindu-se astfel şansa de apariţie şi, în subsidiar, cea de „autoreclamă“). Revistele provinciale sunt, mai ales, „beneficiarele“… E cazul surprizei pe care am avut-o primind numărul recent (41) al mensualului MARAMUREŞUL MEDICAL, unde regăsim cazul clinic „Pseudotumora (sic) ileo-cecală“, articol apărut deja în „Viaţa medicală“ din 17 septembrie 2010 (fireşte, aici, cu îndreptarea tacită a greşelilor de exprimare şi ortografie). Autorii sunt: dr. Vasile Daraban şi dr. Ioan Ciobanca de la Spitalul de Urgenţă din Zalău. Dar să trecem… Semnalăm din numărul „Maramureşului“ textele: „Arsurile şi intoxicaţiile ce pot interveni în managementul situaţiilor de urgenţă“ de lt. ing. Marian Piţiş; „Antibioterapia în afecţiunile din sfera buco-maxilo-facială“ de dr. Gheorghe Pop şi relatarea „A XL-a reuniune naţională de Istoria medicinii“ de prof. dr. Constantin Bogdan.
 

    La închiderea ediţiei, cand ziarul plecase la tipar, ne-a sosit la redacţie publicaţia adesea recenzată de noi – „Medica Academica“ – „un produs Tarus Media“, numărul pe septembrie. Spre surpriza noastră, deloc plăcută, textul „Către o strategie naţională pentru BPOC“, dar cu titlul modificat („Implementarea unei strategii naţionale pentru BPOC“), semnat de dnii Mihai Roca şi Traian Mihăescu, ce ne-a fost trimis concomitent şi nouă şi fusese machetat la zi, apare şi în această revistă. Modalitatea aleasă de autori (cadre universitare) nu are nimic de-a face cu normele onestităţii publicistice, etica, în general.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC