Newsflash
Cultură

Scrieri în templul cărţii

de Dr. Mircea CIUHUŢA - dec. 4 2013
Scrieri în templul cărţii
Sub cupola complexului expoziţional care găzduieşte târgul internaţional de carte Gaudeamus, ediţia 2013, curgerea publicului printre standurile pline de cărţi, îngrijite de multitudinea de edituri româneşti şi străine, are ceva din încăpăţânarea implacabilă a unui fluviu care-şi croieşte drumul spre mare. Timpul se opreşte arareori în loc şi doar în nodurile reţelei invizibile care prinde laolaltă iubitori şi creatori de carte – lansările de carte, locurile unde cititorii şi autorii se întâlnesc, dincolo de cuvinte, faţă în faţă.
Sâmbătă, 23 noiembrie, ora unsprezece şi jumătate. La standul Editurii „Spandugino“, amplasat pe inelul interior, chiar lângă marea scară de la intrarea sub cupola complexului, medicul şi scriitorul C. D. Zeletin, preşedintele Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România (SMSPR), îşi lansează volumul al treilea al colecţiei Scrieri, o selecţie – severă şi restrictivă – a celor mai semnificative creaţii ale autorului, de la poezii şi eseuri la textele istoriografice sau traducerile sonetelor lui Michelangelo. Volumul de faţă este unul de eseuri, grupate în două părţi, „Distinguo“ şi „Rămânerea trecerii“, după numele cărţilor în care au fost publicate pentru prima dată.
Prezentaţi de Lavinia Spandonide, preşedinta Fundaţiei „Spandugino“, gazda evenimentului, conf. dr. Corneliu Zeana, membru în Comitetul director al SMSPR, criticul literar Mircea Coloşenco şi academicianul Solomon Marcus au vorbit despre carte, dar mai ales, despre personalitatea complexă a medicului, biofizicianului, scriitorului şi omului C. D. Zeletin.
Autorul a vorbit, la rândul său, ultimul, despre gânduri aşternute pe foaie şi despre viaţă, un autoportret incomplet în lapidaritatea lui, pentru că lapidaritatea este, pentru C. D. Zeletin, o condiţie sine qua non a creaţiei literare, aflată într-un echilibru fragil între abundenţa cuvântului şi sărăcia metaforei. O „piatră“ de hotar.
Timpul o ia din loc, în sunetele de goarnă ale vătăşelului neoficial al târgului de carte. Urmează sesiunea de autografe şi apoi, gata – viaţa îşi continuă cursul. În mulţimea celor care trec printre coloanele şi zidurile templelor meşterite din cărţi, un cititor anonim ţine la piept o carte, ca o cărămidă de hârtie şi tuş, care poartă înăuntrul ei nişte cuvinte abia născute dintr-o mână de scriitor: „Lui M. C., câteva litere pe o lespede caldă. Omagiu. C. D. Zeletin“.
Ediţia 2013 a Târgului Gaudeamus – Carte de învăţătură a fost un real succes, aşa cum anunţă principalele mijloace de informare. Peste 100.000 de vizitatori, 400 de expozanţi şi 600 de evenimente, plus un număr încă neprecizat, dar mare, de cărţi vândute, în cinci zile consecutive. Dincolo de statistici, dincolo de palpabil, lespezile de hârtie şi tuş aşteaptă să fie încălzite la atingerea unei bătăi de inimă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe