Newsflash
Cultură

Şcoli informale

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - mai 16 2012
Şcoli informale
     O reîntoarcere în banca şcolară – la figurat, desigur – poate fi amuzantă. Pe Discovery Channel, începe Şcoala Discovery. Teoria numerelor porneşte, iată, de la o clădire (reală!) cu 100 de etaje înşirate de la sol la cer (numerele pozitive) şi cu unele etaje în jos, de subsol (numerele negative). Fracţiile apar când un participant la concursul de urcat scările se opreşte, obosit, între etaje. Şi „şcoala“ continuă într-un fel asemănător, cu prezentarea altor numere şi a relaţiilor dintre ele.
     Revedem, aşadar, matematica din concretul vieţii reale. Dar e matematică, cu cifre şi cu formule. (Apropo: la Radio România se transmitea odinioară un ciclu de şcolit adulţi, al regretatului Grigore Moisil, redactor Elvira Dumitrescu, intitulat „Matema­tica fără cifre şi formule“. Amuzant. Uimitor. Plin de învăţăminte. Dar nici noi, nici Discovery nu mai avem un Moisil.)
     De la clasica teorie a numerelor, Şcoala Discovery de acum se apropie, treptat, de actualitate: o emisiune intitulată „Descoperă disfuncţiile“ e urmată de „Medicina controversată“ şi de un documentar despre călătoria lui John Craig Venter în jurul lumii pentru inventarierea uriaşului potenţial al microorganismelor oceanice. Biologul american John Craig Venter (născut la 14 octom­brie 1946) a devenit faimos când s-a aventurat printre primii în activitatea de secvenţializare a genomului uman. (În 2010, el devenise deja al paisprezecelea pe lista celor 50 „Cele mai influente personalităţi mondiale“.) The Global Ocean Sampling Expedition (GOS) este numele unui proiect oceanic de explorare genomică menit descoperirii diversităţii genetice din comunităţile microbiene marine şi înţelegerii rolului lor în procesele naturale fundamentale. Venter a mers oarecum pe urmele lui Darwin. În Galapagos a studiat însă forme de viaţă invizibile pentru instrumentele anului 1830. Începută ca proiect-pilot în Marea Saragaselor, pornită apoi din Canada, pe Sorcerer II (iahtul personal al lui Venter), cercetarea genetică a înconjurat globul revenind în SUA. Venter este preşedintele Institutului care-i poartă numele (J. Craig Venter Institute), unde desfăşoară cercetări de biologie sintetică. În 2005, devine cofondator al unei firme dedicate utilizării microorganismelor sintetice (modificate genetic) pentru producerea de combustibili biologici şi încheie contracte cu renumite firme de profil. Considerăm acest tip de documentar drept o şcoală a îmbinării cercetării fundamentale cu practica şi cu afacerile.
     Alt mod de a face şcoală. Un post românesc transmite „Lumina celui nevăzut“ şi de data asta se referă la cuvânt, la comunicare, la presă. Vorbitorul face o demonstraţie de mare clasă. Cu trimiteri în real. Subiectul nu este din domeniul ştiinţelor „exacte“, dar învăţămintele utile nu lipsesc. Se vorbeşte despre paradoxul proximităţii (graţie televiziunii, nu ne mai cunoaştem vecinii, dar ştim ce se întâmplă peste ocean), despre priva­tizarea spaţiului public, despre o lume însingurată şi o cultură a însingurării, despre destructurarea vieţii tradiţionale printr-un exces de informaţie care provoacă oboseală şi debusolare. Despre faptul că, pierzând timp preţios în faţa televizorului, ne cufundăm în hiperrealitate, pierdem contactul cu viaţa adevărată, din pricina numeroaselor simulări şi simulacre. Cei ce caută mai multă comunicare, pe site-urile de socializare, se însingurează şi mai mult. Concluzia: ar fi indicat, din când în când, câte un „post“, să nu mai „mâncăm de dulce“ nici la televizor. Să trăim în realitatea imediată, nu în spaţiul virtual. Să ieşim mai des în mediile benefice. Suntem oameni în măsura în care comunicăm. Când comunicăm faţă în faţă, privindu-ne în ochi, în viaţa reală, nu într-un substitut al ei. Când nu comunicăm, pot apărea fenomene de sevraj. Oamenii îşi pierd sensul vieţii, îşi periclitează libertatea, pentru că devin dependenţi de drog.
     Ultima intervenţie n-a fost pe Discovery, dar era şcoală. Fără pretenţii însă. La TV Trinitas a vorbit părintele Nicolae Dascălu, directorul publica­ţiilor „Lumina“, absolvent de informatică şi de teologie.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe