Newsflash
Cultură

Schițe vesele și triste

de Dr. Constantin BOGDAN - apr. 24 2017
Schițe vesele și triste
     Confratele în ale medicinii și scrisului literar, doctorul Ernest Hușanu, membru al Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România (SMSPR), filiala „Diaspora” (stabilit în Israel din 2006), al Uniunii Scriitorilor din România și al Asociației scriitorilor israelieni de limba română, se prezintă publicului cititor din țara sa natală cu un al patrulea volum: Când plouă nu se cântă Bach, apărut la editura 24 Ore Iași.
     Ca și alți colegi de breaslă, Ernest Hușanu a descoperit și s-a consacrat scrierii de literatură târziu, după retragerea din activitatea profesională. Scrierile lui sunt inspirate din activitatea sa de medic, întâmplări adevărate, momente dramatice sau crochiuri zugrăvite, în mare parte, cu umor, portrete creionate cu finețe psihologică, memorialistică, valorizarea faptului divers.
     Optând pentru proza scurtă, autorul abordează o varietate tematică pe care i-a furnizat-o viața în general și în special viața trăită în halat alb. Astfel, scotocind prin „chimirul cu amintiri”, el evocă momente autobiografice, drumul anevoios, dar parcurs cu succes, al formării sale de chirurg apreciat, vicisitudinile politice ale epocii, suferințele provocate de antisemitism și comunism, relatări care evocă momente de istorie a medicinii, portrete ale maeștrilor și colegilor săi din Iașii de altădată și din orașul de adopție Haifa, Gheorghe Chipail, Mihail Kernbach, doctorul Țukerman, familia Sorel și Gertrude Kreisler, Paul Beneș, L. Wasserman, Iulius Iancu, doctorul Bărbuță. Remarcabil portretul dascălului său, profesorul chirurg Gheorghe Chipail pe care îl evocă prin tușe calde de respect și recunoștință.
    În general, stilul povestirilor lui Ernest Hușanu este familiar, apropiat, direct, de parcă povestitorul s-ar afla față în față cu cititorul, povestindu-le evenimente din viața sa, fapte trăite, păstrate în „chimirul amintirilor” și scoase la vedere proaspete, personaje puternice, protagoniști și erori ai evocărilor sale. Are măiestria de a concentra esențialul, semnificativul în spații puțin întinse, patru-cinci pagini, ceea ce stimulează lectura, iar cartea odată începută nu mai este lăsată din mână până la ultimul cuvânt al ultimei schițe.
     Pentru cititorul medic și de fapt pentru toți cititorii, schițele cu subiecte evocând  întâmplări adevărate și personaje reale din activitatea sa de medic și chirurg aduc o lume nu îndeajuns de cunoscută în afara pereților unui spital sau cabinet medical, în pofida faptelor de viață de o intensitate aparte cu excepția unor scrieri având drept autori scriitori medici care au abordat genul „jurnalului clinic”.
     Deși cu un debut târziu, doctorul Ernest Hușanu s-a afirmat repede grație activității sale publicistice și editoriale, colaborări la publicații din Israel și din România – Revista Minimum, Viața medicală, Jurnalul săptămânii, Expres Magazin, Revista Familiei, Revista Mea și patru volume de proză, apărute între 2011 și 2015.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe