Newsflash
Cultură

Schimbarea de sex, în cinematografie

de Demostene ŞOFRON - ian. 22 2016
Schimbarea de sex, în cinematografie
     Am așteptat cu interes ceremonia decernării Globurilor de aur la cea de a 73-a ediție (duminică, 10 ianuarie), din două motive. În primul rând, aceste distincții sunt porți deschise spre mult râvnitele statuete Oscar. Apoi, pentru că eram interesat de cel puțin trei titluri: „The Revenant“, „Joy“ și „The Danish Girl“. Toate biografice, având la bază fapte reale.
     „The Danish Girl“ a avut parte de trei nominalizări: actriță film dramă – Alicia Vikander, actor film dramă – Eddie Redmayne și coloană sonoră – compozitorul Alexandre Desplat. Am fost dezamăgit de opțiunile votanților în ceea ce privește interpretările, preferații fiind Brie Larson (din „Room“), respectiv Leonardo Di Caprio (din „The Revenant“). Deși, Di Caprio face un rol impresionant în Hugh Glass.
     Pe aceeași linie a impresionantului se află și Eddie Redmayne în rolul pictorului danez Einar Wegener. Filmul „The Danish Girl“ este povestea primului om din istoria medicinii care suferă o operație de schimbare de sex, male-to-female transgender mai precis. Totul se întâmplă între anii 1925–1930, o perioadă în care însăși chirurgia mai avea multe de învățat.
     Viața lui Einar Wegener (1882–1931) este pe cât de interesantă, pe atât de colorată, la propriu și la figurat deopotrivă. A absolvit Academia regală de arte frumoase din Copenhaga. S-a căsătorit la 22 de ani cu Gerda Gottlieb, colegă de academie, o căsătorie anulată însă de Regele Christian al Danemarcei după operația de schimbare a sexului. Transformarea era rezultatul a patru operații chirurgicale, efectuate între 1928 și 1930, la Berlin, în condiții de experiment. Faptul în sine rămâne: Einar Wegener este primul bărbat care suferă o schimbare de sex, devenind Lili Elbe. Moare după a patra operație, cea care avea ca scop transplantul de uter și construcția vaginului. Pionierii operațiilor de schimbare a sexului sunt dr. Magnus Hirschfeld (Berlin), respectiv dr. Kurt Warnekros (Dresda).
     Eddie Redmayne intră perfect în cele două roluri, Einar, respectiv Lili Elbe. Construiește cu migală două caractere altfel grele, le dă consistență și credibilitate, le impune atenției publice la adevăratele dimensiuni ale personajelor propriu-zise. În mod cert, Eddie Redmayne este marele perdant al unui Glob de aur. Perdantă este și Alicia Vikander pentru rolul Gerdei Gottlieb (1886–1940), o altă viață interesantă, cu treceri dintr-o extremă în alta, de la tânăra studentă la femeia matură, divorțată printr-un edict regal, care moare în 1940, uitată de lume și săracă.
     Criticii de specialitate susțin că „The Danish Girl“ este primul film artistic care pune pe tapet operațiile de schimbare a sexului. Nu este deloc așa. Subiectul, cu toată delicatețea sa, este des abordat în cinematografia mondială. Vă supun atenției doar două titluri, ambele având la bază cazuri reale.
     Primul este „The Christine Jorgensen Story“ (SUA, 1970), în regia lui Irving Rapper, cu John Hansen în dublu rol, George Jorgensen și Christine Jorgensen. Filmul se bazează pe romanul autobiografic „Christine Jorgensen, a Personal Autobiography“. Personajul George, soldat în cel de-al Doilea Război Mondial, suferă și el o operație de schimbare de sex, male-to-female transgender, în 1952, operație efectuată, la Gentofte Hospital din Copenhaga de dr. Christian Hamburger. Vaginoplastia este efectuată în Statele Unite, de dr. Joseph Angelo. În această poveste, schimbarea sexului duce și la schimbarea preocupărilor. Christine Jorgensen are alte pasiuni, dedicându-se actoriei și participând la conferințe privind problemele pe care le ridică schimbarea sexului.
     Al doilea film care merită menționat este „Beautiful Boxer“ (Thailanda, 2004), în regia lui Ekachai Uekrongtham, cu actorul Asanee Suwan în rolurile Parinya Charoenphol și Nong Toom. Filmul este povestea cinematografică a boxerului Parinya Charoenphol, un luptător de Muay Thai (boxul thailandez) care a suferit o operație de schimbare de sex pentru a deveni femeie.
     Din punct de vedere medical, tema schimbării de sex interesează specialiști din mai multe domenii: chirurgi generaliști, ginecologi, psihologi, psihiatri, endocrinologi, specialiști în chirurgie plastică și reparatorie, medici de familie. Ieșind din sfera medicinii, ne dăm seama că avem aici un subiect de interes și pentru juriști, întrucât stabilirea cadrului legal al acestor intervenții chirurgicale este destul de dificilă.
     Cert este că „The Danish Girl“ este un film care trebuie văzut, atât pentru performanța cinematografică, cât și pentru valoarea sa documentară. Pelicula este o incursiune în pionieratul operațiilor de schimbare a sexului, bine documentată cu nume de specialiști, cu metode și pași operaționali. Sper ca „The Danish Girl“ să-și ia revanșa luna viitoare, la mult râvnitele premii Oscar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe