Newsflash
Cultură

Sănătatea economică şi slujitorii ei

de Adrian ROMAN - mai 30 2012
Sănătatea economică şi slujitorii ei
     Începem cu slujitorii. Moise Guran, cu a sa „Oră de business“, produce o impresie agreabilă, pe fundalul conversaţiei pe care o poartă cu un slujitor redutabil, în persoana lui Adrian Vasilescu, marele comunicator al Băncii Naţionale. Mai tânărul Moise străbate cu dezinvoltură marele deşert al crizelor şi recesiunilor, se mişcă firesc, asemeni peştelui în apă, printre concepte, tendinţe, grafice, dobânzi şi statistici, cu cifre mai mult sau mai puţin ancorate în realităţi prezente şi în realităţi viitoare. O face cu un umor de idei de care putem să ne molipsim, chiar vaccinaţi fiind.
     În duelul cu Adrian Vasilescu, se comportă ca un iniţiat. Nu se ascunde după întrebări şcolăreşti, pretextând, ca alţii, că vorbeşte în numele telespectatorilor care n-au depăşit nivelul de cunoaştere al unui impuber. Nu-l pune deci pe Adrian Vasilescu în situaţia de a răspunde cu amabilitate şi îngăduinţă, ca şi când subiectul n-ar fi fost bine tratat, pentru toată lumea, în manualele de cultură economică minimală.
     Multe dintre chestiunile abordate de Guran nici măcar n-au apucat să fie cuprinse în teorii închegate despre crize şi recesiuni. Trecutele crize majore şi recesiuni s-au declanşat, desfăşurat şi încheiat, altfel, nu erau asemeni celor de acum.
     Se discută despre criză, recesiune, trenduri, cifre statistice, realităţi, dar mai ales despre modul în care Banca Centrală înţelege să gestioneze situaţia manevrând cantitatea de bani, cursul de schimb valutar şi dobânzile. Şi, nu în ultimul rând, despre felul în care Banca Naţională se străduieşte să provoace, prin cuvânt, comportamente dezirabile la actorii pieţei, militând şi în felul acesta pentru sănătatea noastră economică. Sănătate prin cuvânt. Nu e doar apanajul medicinii. Un loc important în dialogul celor doi îl ocupă statistica, această disciplină, cu privirea ei consecvent către înapoi şi într-o bună măsură statică, în ciuda faptului că adesea exprimă tendinţe, evoluţii, dinamism. Este subliniată lipsa reprezentativităţii statisticilor standard. Totul ţine de datele de referinţă şi de reprezentativitatea variabilelor alese ori a eşantionului studiat. Realitatea rareori pică exact peste cifre şi raportări, fiind ori mai roză ori mai neagră decât ele, după cum precizează, repetat, însuşi Adrian Vasilescu. Bunăoară, valoarea medie, ca indicator statistic ce ar corespunde realităţii, nu este decât „o iluzie“ construită pe date reale, cum sublinia şi marele Grigore Moisil. Misiunea Băncii Naţionale este, metaforic vorbind, să practice un fel de grafică interactivă 3D, de plotare în timp real, reflectând, provocând şi motivând economia astfel încât spectrul crizei şi al recesiunii să nu fie generat în tunelul de realitate virtuală anvizajat. Schimbul de replici e poate mai greu de urmărit, dar e un bun exerciţiu intelectual. E util să gândim şi aşa. Morala este, totuşi, că fără statistică nu se poate. Ca un paradox şi un capriciu, deşi e un dat ontic şi chiar o lege a firii, realitatea îşi alege parcă, ea însăşi, să oscileze până la urmă în jurul mediei, adică în jurul iluziilor noastre, cu dispersii mai mari sau mai mici, tot în jurul cifrelor statistice. Adrian Vasilescu pare să nu ignore şi acest aspect elementar, iar în Moise Guran şi-a găsit un interlocutor pe măsură. Drept pentru care îl şi tratează colegial, tutuindu-l, plăcut surprins uneori de întrebările lui abrupte, dar mereu pe fază, pertinente, formulate din unghiuri imprevizibile – mingi relativ greu de scos, chiar pentru un Adrian Vasilescu.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe