Newsflash
Cultură

România italienilor

de Dr. Raluca BULEA - mar. 21 2016
România italienilor
    Atunci când auzim cuvântul „călătorie“, gândul ne zboară aproape involuntar la destinații pline de istorie, farmec și exotism, la șosele și aeroporturi, ori la vase de croazieră. Dar dacă ne-ar apărea în schimb în minte o bibliotecă, chiar și una veche, cu personalitate și cu trecut venerabil, sau mai simplu, chiar propriul nostru loc de studiu din fața calculatorului, navigând virtual printre cuvinte și imagini? Oare nu este și acesta un fel de a călători, care să ne aducă satisfacții și bucurii? Acest lucru este confirmat de mesajul și îndemnul transmis recent din aula Bibliotecii Centrale Universitare de către Francesco Guida, cunoscut românist, și Silvia Terzi, profesori la Universitatea „Roma Tre“ și inițiatorii și coordonatorii volumului „Invito al viaggio in Romania“.
     Evenimentul a fost organizat de Ambasada Italiei și de Centrul Infoeuropa al Ministerului Afacerilor Externe, cu susținerea Institutului Italian de Cultură, după ce fusese prezentat anterior la pavilionul român de la Expo Milano și la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca. În acest volum, țara noastră este abordată într-o manieră inedită. Pornind de la premisa enunțată de Milan Kundera că „nimic nu e mai frumos decât momentul care precede călătoria, momentul în care orizontul lui mâine vine în vizită ca să ne istorisească promisiunile sale“, pornim la o hoinăreală în spațiu și timp, care ne duce din timpurile preistorice ale dinozaurilor pitici din Hațeg la realitățile contemporane ale unor locuri frumoase, cu oameni primitori, dar cu o infrastructură ce lasă de dorit.
     Volumul are un înalt nivel de rigoare științifică, coordonatorii lansând provocări sub forma unor subiecte de cercetare pentru colegii pe care îi știau interesați de România. Așa au ajuns să călătorească prin biblioteci și arhive, căutând să înțeleagă și să descopere locuri, oameni și evenimente. Rezultatul este evocarea unora dintre personalitățile care ne-au marcat istoria, voievozi, regi sau președinți, dar și a evoluției limbii române ori a comunităților etnice și religioase din Ardeal, a felului cum au apărut orașele și bisericile fortificate din ținutul cunoscut cândva ca Siebenbürgen. Vedem apoi cum s-au făcut Mica și Marea Unire, dar și cum a dispărut pitoreasca insulă Ada Kaleh, înghițită de apele Dunării, pentru progresul energetic al țării, sau care sunt persectivele economice ale României contemporane, în viziunea unui specialist. Nu lipsesc nici reperele turistice devenite aproape clasice, unele fiind incluse în patrimoniul UNESCO: bisericile din lemn din Maramureș, cimitirul vesel de la Săpânța, mănăstirile pictate din Bucovina, satele săsești din Ardeal. Ar putea fi adăugate multe altele, iar lipsa lor este dovada unei promovări ineficiente sau chiar absente a unor regiuni. La sud nu pare a fi nimic interesant, poate doar Bucureștiul și fosta capitală a Moldovei, Iașiul, cărora le sunt dedicate capitole separate. În rest ar avea destul de lucru responsabilii români cu promovarea imaginii țării.
     Dincolo de aceste absențe, lucrarea înfățișată italienilor prezintă o Românie diferită de ceea ce știu aceștia din interacțiunea directă cu conaționalii noștri care trăiesc în peninsulă, și le desăvârșește povestea unei țări care merită a fi descoperită. Pentru copiii românilor din Italia, născuți și crescuți acolo, acest volum poate fi o provocare și un motiv de a-și dori să afle mai multe. Este inclus și un capitol de literatură, cu traducerea italiană a unor poeme semnate de Lucian Blaga și Tudor Arghezi, iar autorii ne-au dezvăluit că volumul urmează a fi folosit ca material didactic la cursul de cultură și civilizație românească de la Universitatea „Roma Tre“.
     Lansarea de la București a adus promisiunea apariției unei variante în limba română a cărții, pe care s-a angajat să o ducă la bun sfârșit conf. dr. Roxana Utale, italienistă, prodecan al Facultății de limbi și literaturi străine a Universității București, cu ajutorul studenților și a masteranzilor pe care îi coordonează.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe