Un nou roman se adaugă la zestrea scriitorului Vasile IlucăHanul cercetaşului. O carte „îmbibată de istorie şi patriotism“, care încearcă să transmită cititorului o stare de bine, aidoma stării „cercetaşilor“ din han. Recenzia de la Cartea confraţilor este semnată de dr. Eugenia Grosu-Popescu.

"> Roman istoric, psihologic şi etic - Viața Medicală
Cultură

Roman istoric, psihologic şi etic

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - ian. 9 2013
Roman istoric, psihologic şi etic

Un nou roman se adaugă la zestrea scriitorului Vasile IlucăHanul cercetaşului. O carte „îmbibată de istorie şi patriotism“, care încearcă să transmită cititorului o stare de bine, aidoma stării „cercetaşilor“ din han. Recenzia de la Cartea confraţilor este semnată de dr. Eugenia Grosu-Popescu.

   O figură memorabilă de muschetar român, un cercetaş autentic deschide simbolic poarta cu „scârţâit bătrân“ altor „cercetaşi“ pe care-i „salută cavalereşte“ şi îi invită să intre, împreună cu cititorul, în „hanul“ scriitorului şi pictorului Vasile Ilucă. Un pictor al imaginii (vedem: pletele, mustaţa, pălăria, cămaşa) şi, deopotrivă, al sunetului (auzim: glas de oştean, zăngănit, scârţâit), nu doar un mare iubitor şi mânuitor al graiului străbun, se dovedeşte a fi, de la chiar primele rânduri ale cărţii, autorul:
   Cine bate în poarta hanului cu aşa înverşunare la ceas de noapte? s-a auzit întrebând glas de oştean.
   – Oameni buni. Deschide, că ne-a ajuns foamea şi, cel mai rău, ne omoară o sete ca aceea, a răsunat răspunsul din afara porţii.
   – Zăboviţi numai oleacă şi om da curs rugăminţii domniilor voastre…
   Odată cu ultimul cuvânt, a zăngănit zăvor greu în chingile lui de fier şi, cu scârţâit bătrân, poarta a început să se mişte… Din deschizătura ei a apărut întâi un baston. Apoi, cu pas greu, s-a desprins o făptură de haiduc: plete colii şi mustaţă bogată, pălărie cu bor larg şi cămaşă albă.
   Hanul cercetaşului, noul roman al lui Vasile Ilucă, continuă şi completează o saga autohtonă, pe care a trudit-o îndelung, în zecile de volume scrise până acum, cu multă istorie şi cu o trăire autentică, păstrată şi distilată în personaje, din moşi-strămoşi. O amplă frescă de familie în înţeles larg şi în înţeles restrâns, cu eroi care trec graniţa fără paşaport dintr-un roman într-altul, completând priveliştea deceniilor străbătute de noi toţi, afirmându-şi identitatea, urmându-şi corect şi cinstit drumul – un drum curat, anevoios adesea, netrădându-şi însă ţelurile şi crezul. Un roman istoric, psihologic şi etic. Romanul acesta aminteşte de Decameronul lui Giovanni Boccaccio. Cei zece din secolul al 14-lea, plecaţi din Florenţa bântuită de ciumă, de înspăimântătoarea „moarte neagră“, adăpostiţi într-un castel, îşi povesteau unii altora întâmplări vesele şi triste, lucruri trăite sau doar imaginate – ce au rămas apoi în marea literatură universală. La Vasile Ilucă, hanul cercetaşului e mai mult decât un castel, pentru că pereţii lui sunt mai calzi decât cei ai unei construcţii medievale, iar preparatele gazdei, laolaltă cu iubirea frăţească din atmosferă transmit cititorului o stare de bine identică stării „cercetaşilor“ din han, în contrast puternic cu „ciuma roşie“ care bântuia prin preajmă şi tot mai departe de ea. În han se adună, serile, foşti ostaşi de pe frontul celui de al Doilea Război Mondial, cu alţi ostaşi din linia întâi a celuilalt front: al apărării sănătăţii, sub toate aspectele ei, în vremea altor epidemii. Se trăieşte sau se învaţă din amintiri? Şi una şi alta. Romanul este îmbibat de istorie, ca autorul însuşi. De istorie şi de patriotism cinstit, profund, responsabil.
   Stilul povestirii – molcom, dar răscolitor – trece prin secvenţe cinematografice de un puternic realism. Iarna rusească e descrisă în toate amănuntele ei, din relatările cercetaşilor se desprinde o veritabilă hartă a ostilităţilor, a pericolelor care-i pândeau pe cei plecaţi în recunoaştere, a modului omenesc, uşor amuzat, deloc veninos sau încrâncenat în care-i urmăreau pe „inamici“. Misiunile cercetaşilor, pline de dramatism, isteţimea şi eroismul acestor soldaţi, cu aerul lui firesc, condiţia unui prizonierat pe care aveau să-l străbată sunt descrise cu acel lux de amănunte propriu omului care a studiat îndelung mersul războiului şi a trecut nu o dată prin asemenea stări. Dialogul, pe cât de viu pe atât de proaspăt şi înmiresmat de faptele şi vorbele unui trecut eroic, trimite trainice punţi sufleteşti către cititor, schiţând o soluţie pentru orice fel de încercuire, de pe oricare front: întoarcerea prin sinele propriu spre sinele comun.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe