Newsflash
Cultură

Rolul expertului și evaluarea capacității de muncă

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - ian. 25 2018
Rolul expertului și evaluarea capacității de muncă
     Introducerea clasificărilor, stadializărilor, identificarea factorilor de risc, posibilitatea cuantificării prognosticului și evoluției bolnavilor au făcut posibilă înființarea asigurărilor medicale. În Nomenclatorul de specialități medicale și farmaceutice a fost introdusă expertiza medicală ca specialitate care se ocupă cu evaluarea pacienților pentru obținerea unor drepturi, prin intermediul asigurărilor. În cartea  Expertiza medicală, Medicină de asigurări, Manual pentru Facultatea de medicină generală,  apărută anul acesta și scrisă de dr. Ioana Soare (medic primar expertiză medicală a capacității de muncă), sunt descrise noțiunile folosite în asigurări, evaluarea pacientului, circumstanțele acordării concediului medical, a pensiilor de boală, recuperarea capacității de muncă, expertiza judiciară și multe altele. Manualul este dedicat studenților Facultății de medicină generală, dar și celor care își doresc să profeseze în acest domeniu.
     În România, termenul de medicină de asigurări nu există, existând doar cel de expertiză medicală, după cum precizează și autoarea în prefața manualului. În capitolul patru, „Evaluarea pacientului”, dr. Ioana Soare ne arată cât de importantă este efectuarea unui examen clinic riguros și detaliat. Acesta reprezintă o parte importantă din diagnosticul eventualelor afecțiuni care limitează capacitatea de muncă. Se utilizează CIF – clasificarea internațională a funcționalității –, cu scopuri multiple, utilizată în diferite domenii.
     Un capitol interesant este cel dedicat pensiei de invaliditate. În cadrul lui aflăm diferitele circumstanțe în care se poate acorda aceasta. În România, spre deosebire de Franța, Suedia, Norvegia, există criterii diferite pentru obținerea pensiei de boală. Rolul medicului expert de asigurări este de a evalua pacientul. De exemplu, un pacient cu insuficiență cardiacă are dreptul la certificat de handicap și pensie de invaliditate, în funcție de anumite criterii. În funcție de cât de sever este deficitul funcțional, capacitatea de muncă, în cazul acestor bolnavi, poate fi păstrată, pierdută cel puțin jumătate, pierdută în totalitate sau capacitatea de muncă și autoservire pot fi pierdute în totalitate.
     Alte categorii sunt reprezentate de bolile profesionale care trebuie identificate. Există o categorie vastă de neoplazii (neoplasm nazofaringian, laringian, bronhopulmonar etc.) care pot apărea la persoanele care lucrează într-un mediu cu noxe (azbest, arsen, cobalt, formaldehidă etc). De asemenea, din categoria acestor boli fac parte și unele neurologice (afecțiuni extrapiramidale, mononeuropatia membrelor superioare, sindrom de compresie a nervului sciatic, encefalopatia toxică etc.), boli ale aparatului cardiovascular (tromboflebita de efort a membrelor superioare, de exemplu) sau boli ale aparatului respirator (silicoza, fibroza pulmonară, berilioza). Aceste boli trebuie semnalate și declarate. Pacientul are dreptul la îndemnizație pentru trecerea temporară într-un alt loc de muncă și indemnizație pentru reducerea timpului de muncă cu 25%.
     Acest manual este un instrument extrem de util atât pentru studenții la medicină, cât și pentru tinerii specialiști care își doresc să profeseze în acest domeniu.

 

Ioana Soare, Expertiza medicală, Medicină de asigurări, Manual pentru Facultatea de medicină generală, Editura Etna, București, 2017

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe