Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Revizuire şi actualizare

   Recent, în Aula Bibliotecii Academiei Române, a fost lansat volumul al doilea – Ortopedie-traumatologie – din a doua ediţie a Tratatului de Chirurgie, apărut sub redacţia prof. dr. Irinel Popescu şi prof. dr. Constantin Ciuce. Care sunt motivele care pot conduce la apariţia unei noi ediţii? În primul rând, epuizarea celei dintâi. În fiecare an, către specialităţile chirurgicale se îndreaptă un nou val de absolvenţi, cărora Tratatul li se adresează, ceea ce explică epuizarea lui destul de rapidă. Acest lucru nu poate fi decât îmbucurător, oglindind dorinţa noilor rezidenţi de a se instrui. În egală măsură, Tratatul poate interesa pe tinerii specialişti, ceea ce adaugă un nou număr de cumpărători. O altă cauză poate fi o insatisfacţie – pe deplin lămurită doar după apariţia primei ediţii – referitoare la anumite lipsuri constatate de autori sau semnalate de cititori. În fine, intrarea anumitor noutăţi în sfera cunoştinţelor unanim acceptate, în timpul scurs între cele două ediţii, reprezintă un alt argument. Noua ediţie nu o va schimba complet pe prima, ci o va revizui şi împlini.
   În ce priveşte lucrarea de faţă, colectivul de autori al primei ediţii, de la clinicile de ortopedie ale spitalelor Foişor, Universitar şi Sf. Pantelimon, a fost întregit prin colaborarea celor de la spitalele Grigore Alexandrescu şi Floreasca.
   Primul capitol, dedicat generalităţilor despre fracturi, tratează aspectele de etiopatogenie, anatomie patologică, biologia vindecării fracturilor, simptomatologie, imagistică, clasificare, evoluţie clinică şi radiologică, complicaţii şi tratament, completând prima ediţie la aspectele de osteosinteză minim invazivă, de fracturi deschise şi la sindromul durerii regionale complexe. Două subcapitole sunt noi: unul închinat fracturilor la copil şi altul privind polifracturile şi politraumatismele. Al doilea şi al şaselea dintre capitole tratează fracturile membrului superior şi pe cele ale membrului inferior; la ambele, pentru uşurarea alegerii tratamentului, sunt prezentate şi rezulta­tele ce se pot obţine, ca şi scorurile utilizate pentru aprecierea acestora. Capitolele 3, 4 şi 5 se referă la fracturile coloanei vertebrale, ale bazinului şi, respectiv, ale acetabulului, cu aceleaşi completări şi scoruri. Al şaptelea capitol, al entorselor, descrie cele mai frecvent întâlnite astfel de entităţi patologice, iar al optulea capitol, al luxaţiilor, este completat cu un aspect important, dar mai puţin cunoscut, al instabilităţilor umărului. Capitolele 9 şi 10 tratează infecţiile osteoarticulare, incluzând şi tubercu­loza. Capitolul 11 descrie tumorile aparatului locomotor (benigne şi maligne) şi a fost îmbogăţit cu un subcapitol de biologie a tumorilor osoase, care are implicaţii diagnostice şi terapeutice. Ultimul capitol, absent în ediţia precedentă, se adresează particularităţilor anesteziei în chirurgia ortopedică.
   Revizuirea şi actualizarea volumului de ortopedie-traumatologie din cadrul Tratatului de Chirurgie sperăm să-l facă mai interesant şi mai util celor care au îmbrăţişat sau sunt decişi să îmbrăţişeze dificila, solicitanta şi plina de responsabilitate carieră chirurgicală.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.