Newsflash
Cultură

Restaurarea omului

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - apr. 13 2012
Restaurarea omului
            Un preot volubil, cu un limbaj în acord perfect cu vremea şi cu vremurile (am aflat că e din Sibiu, n-am aflat cum se numeşte, dar precis e „un nume“!) în Duminica Floriilor, la TV Trinitas, spune că misiunea Bisericii exact asta este: „restaurarea omului“. O atenţie deosebită dă vorbitorul omului-copil. De aici trebuie pornit. La orice vârstă. Aici e baza, în trăirile şi lucrările copilăriei. Precizează, cu un citat din mai marii Bisericii Ortodoxe: „Nu există bătrâni şi tineri, ci numai tineri de vârste diferite“. Copiii-copii reprezintă, totuşi, o vârstă aparte. Copiii înşişi sunt cei mai importanţi misionari. De la ei se poate învăţa enorm. Ei îi fac onoarea invitatului din studio (mărturiseşte acesta plin de emoţie) de a-l întâmpina mereu la intrarea în biserică, cu voioşie şi cu mult respect pentru „sfinţenia“ domniei sale (chiar şi atunci când aceasta nu e chiar la înălţime, ţine să precizeze vorbitorul). La copii trebuie să luăm aminte. Ei ne pot ghida şi ne pot transmite multe obiceiuri bune. Cu ei şi ca ei se purta, plin de tandreţe, însuşi Mântuitorul. Postul chiar se cere privit cu bucuria echilibrată a copiilor faţă de bunătăţile elementare ale vieţii. Iar Floriile? Sunt o grădină nouă, formată de Mesia, din grădinile omeneşti aduse laolaltă, „o livadă înflorită în care ne poartă copiii şi scutură flori peste noi“ explică preotul cu vocea scăldată în lumina Floriilor şi a copiilor, precizând că livada reunită „naşte în noi mireasma Învierii“.
            În aceeaşi zi, ceva mai devreme, citisem pledoarii ale unor politicieni germani (şi a unui episcop care li se alăturase) că e mult mai util, pentru formarea omului, să se construiască suficiente grădiniţe şi creşe de bună calitate, decât să se sprijine unilateral educaţia şi îngrijirea copiilor la domiciliu. Era vorba şi aici tot despre „unirea grădinilor“? De la această întrebare am pornit pe urmele unor amintiri mult mai vechi, deloc anacronice, însă: regretata Emilia Boşcaiu, logoped clujean care ajuta pacienţi postaccident cerebral să-şi recapete vorbirea, avusese, acum aproape treizeci de ani, ideea unui studiu-pilot pe copii, de învăţare timpurie a vorbirii. Începuse cu copiii de la creşa întreprinderii „Clujana“ care aveau vârsta de numai şase luni. Ingenios condus, experimentul îi distra pe copii şi le cultiva, neaşteptat de viguros, respectul de sine şi încrederea în forţele proprii. Nu era nevoie să se lucreze şi în grădiniţe, pentru că perfecţiunea apărea la creşă: la numai doi ani şi jumătate, un copil astfel educat putea ţine chiar şi o miniconferinţă plină de idei şi fără nici o scâlciere a rostirii (scâlcierile „vârstei“ sunt, din păcate, mult prea răspândite la noi şi chiar maimuţărite, adică încurajate de adulţi), într-o limbă română impecabilă. Extraordinara reuşită nu se baza numai pe inteligenţa şi frumuseţea exerciţiilor logopedice, ci şi pe faptul că toţi copiii cuprinşi în experiment se aflau cuprinşi într-o colectivitate. „Cu copiii educaţi exclusiv în familii – declara Emilia Boşcaiu – nu se poate obţine o asemenea performanţă. Copiii lucrează şi se dezvoltă mult mai bine împreună.“
            Am regăsit ideea la un om al Bisericii: copiii misionari, cu sufletul şi simţirea pe măsură, se simt mult mai bine într-o grădină comună. În grădina cu miresmele Învierii. Tinerii de orice vârstă – la fel.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe