Newsflash
Cultură

Responsabilitatea se poate învăţa

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - aug. 2 2012
Responsabilitatea se poate învăţa
     Avem în faţă un proaspăt şi consistent GHID HOMEOPATIC PENTRU FAMILIE (autor: dr. Alain Horvilleur, traducere din limba franceză: Marie Jeanne Vasiloiu), apărut în colecţia „Citeşte sănătos“ (Lifestyle Publishing), coordonată de Constantin Dumitru.
     O constatare de ultimă oră: educaţia pentru sănătate se face din ce în ce mai insidios şi mai atractiv. Jocurile copilăreşti vizând sănătatea (dansul „în ritmul inimii“, dansul „pentru cap şi umeri“, jocuri ale atenţiei, ale comunicării, ale încrederii în sine, ale altruismului etc., care se practică începând din grădiniţe) trimit educaţia dinspre copii spre părinţi. Copiii-copii învaţă să transmită tot ce ştiu copiilor-părinţi. Adultul mult prea autoritar, ca şi părintele hipergrijuliu din personalitatea celor „mari“ sunt astfel „îmblânziţi“ şi ajutaţi să afle lucruri noi „de la copil la copil“. O tehnică oarecum asemănătoare găsim şi în conceperea acestei cărţi. Lumea medicală, mult mai sigură pe ea în graniţele medicinii alopate decât în homeopatie şi acupunctură (în afara celor care au optat pentru astfel de specializări), e acum ţinta unei încercuiri blânde, amuzante, răbdătoare, din partea unei discipline şi a unui stil de transmitere a cunoştinţelor care „în primul rând nu face rău“. Dr. Alain Horvilleur a întocmit un ghid homeopatic „pentru familie“. Chiar dacă înmagazinează un volum impresionant de cunoştinţe riguros şi ştiinţific fundamentate, ghidul nu se adresează confraţilor, ci publicului larg, pe care îl învaţă, fără reţineri, ce este, cum acţionează şi la ce poate folosi homeopatia. O familiarizare de jos în sus. Dinspre beneficiar spre specialist. Homeopatul este prezent şi el, pentru consultanţă.
     Ghidul prezintă suferinţele în ordine alfabetică. Amănunţit. Fiecare tulburare se subîmparte în multiple tipuri de tulburări, în funcţie de context. Iată, de pildă, tratarea insomniei recente diferă în funcţie de împrejurările concrete în care ea poate apărea şi acestea pot fi: insomnia apărută după o sperietură, cea apărută în timpul ciclului, înaintea unui eveniment important, după un mare efort muscular sau după un traumatism, din cauza unei agitaţii anxioase, insomnia apărută în ciuda dorinţei de a dormi, din cauza unor viziuni înspăimântătoare, din cauza unei intoxicaţii cronice cu cafea, după o pierdere de lichide vitale, din cauza viermilor intestinali, insomnia apărută la munte, sau din cauza abundenţei de idei, a surescitării spiritului, după aflarea unei veşti bune, după aflarea unei veşti proaste, după nevralgii, după furie, din cauza fricii de insomnie, după o supărare, după surmenaj intelectual, din cauza unui doliu neconsumat, din cauza crampelor, după exces de alcool, după exces alimentar sau în prezenţa unor tulburări digestive, după o jignire, din cauza fricii de întuneric (dormitul cu lumina aprinsă), din cauza picioarelor încinse, în cazul intoleranţei la zgomote sau al picioarelor neliniştite. Şi, bineînţeles, tratamentul diferă de la un caz la altul, după cum diferă şi în prezenţa unor manifestări nedorite din timpul somnului (mestecat, gură deschisă, scrâşnit din dinţi, plâns, râs, sforăit, somnambulism, sufocare, tresăriri, trans­piraţie, vorbit sau cântat în somn, apnee, narcolepsie ş.a.).
     Ghidul are 570 de pagini. Doze confortabile – nu chiar homeopatice – de explicaţii „teoretice“ strict necesare sunt ingenios strecurate printre remedii. I se propune cititorului un test de recunoaştere a specificităţii propriilor suferinţe prin parcurgerea unei liste lungi de posibilităţi. În continuare, avem soluţia testului, cheia interpretării rezultatelor obţinute de fiecare. Se structurează homeotipuri individuale şi „profiluri homeopatice ale familiei“. Nu lipsesc nici foile lăsate intenţionat albe, prin care cititorul ajuns la final îşi poate alcătui, pe baza cunoştinţelor dobândite, „trusa farmaceutică“ sau poate enumera alte tulburări necuprinse în foarte cuprinză­torul test.
     Un tabel cu „bolile secolului“ comple­tează fericit bogata informaţie cuprinsă în ghid. Bolile secolului ar fi 27 la număr. Între ele, găsim câteva care ne pot sur­prin­de: bulimia, climatizarea, hăr­ţu­irea, îmbătrânirea, oboseala, poluarea, tra­ta­mentul de slăbire, spasmofilia, stresul.
      AutorulGhidului ne prevenise: „Lucrarea de faţă se supune eticii contemporane conform căreia pacientul este responsabil de sănătatea sa“. Pentru că „nimeni nu poate cunoaşte mai bine ca pacientul trăsăturile distinctive ale sufe­rinţei sale“. Ca să poţi fi, însă, cu adevărat responsabil de sănătatea ta, cineva trebuie să te înveţe cum s-o faci prac­tic, nu doar teoretic: cum să observi, să discerni, să ierarhizezi, să judeci prin cauze, să formulezi variante, cum să alegi varianta optimă. Este exact ceea ce încearcă (şi reu­şeşte să facă), documentat şi atrăgător, în domeniul dat, pre­zenta lucrare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe