Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Respectarea jurământului hipocratic

Viața Medicală
Dr. Traian IONESCU vineri, 9 iulie 2010

   Autorul – dr. Sebastian Nicolau – începe cartea sa, AVATARUL UNUI JURĂMÂNT. PERIPLU ÎN CABINETELE A OPT MINIŞTRI AI SĂNĂTĂŢII, şi o sfârşeşte cu câte o scrisoare către un prieten de-o viaţă – la îndemnurile căruia s-a decis să consemneze fapte trăite în perioada unui secol zbuciumat, o scriere memorialistică, dar şi de istorie şi dialog cu vremurile şi oamenii. În scrisoarea finală către acelaşi prieten, precizează că lasă cititorilor dreptul moral de „a-l judeca“.
  Rămas orfan la 10 ani, urmare a morţii tatălui, ofiţer în războiul din Est, venit bolnav şi zdrobit psihic din prizonieratul în URSS, autorul-personaj creşte sub ocrotirea mamei şi ajutorul material al unui unchi paternal. Şcoala primară şi Liceul „Cantemir Vodă“ din Bucureşti lasă urme adânci nu numai în amintire, dar şi în formarea intelectuală a tânărului, datorită valorii profesorilor pe care, cu recunoştinţă şi respect, îi evocă. Deşi cu o medie care îi dădea drept să se înscrie fără examen la orice universitate, „ratează“ interviul la Facultatea de Medicină, fiind „preferat“ de către comisie fiul unui profesor medic. (...)

Frecventează un prim an la Facultatea de Agronomie şi un al doilea la cea de Petrol şi Gaze, la secţiile de „maşini şi tehnologie utilaje“. Fără să renunţe însă la ideea de a deveni medic, revine şi dă din nou examen, intrând la Facultatea de Medicină Generală din Bucureşti. Are şansa de a se forma, beneficiind de ultima mare generaţie de profesori din perioada antebelică, unii savanţi, la rândul lor şcoliţi atât în ţară, cât şi în străinătate.
   Repartizarea la sfârşitul facultăţii, prezentarea şi luarea în primire a postului, locurile, colegii, şefii, administraţia locală şi oamenii sunt descrise cu talent, încât cititorul trăieşte în atmosfera timpului şi împărtăşeşte emoţiile şi sentimentele tânărului medic. Lupta cu mediul social, nu de a nu se plafona, ci de a nu se îneca, asemenea unor colegi, îl face, aşa cum mărturiseşte, să reziste ocolişurilor derutante, să trăiască paradoxuri, să înăbuşe idealuri, să le reînvie şi să le transforme în noi aspiraţii. În acest fel, se succed următorii 16 ani, până la reîntoarcerea în Bucureşti, specializările în Pediatrie şi Sănătate publică, şefia medicală a raionului Mizil, perfecţionarea săptămânală, prin şansa ce i se oferă de a participa la vizitele medicale din Spitalul Fundeni, întâlnirea acolo cu „echipa de aur“ a Pediatriei, marea şansă de a fi acceptat ca discipol de eminentul profesor Gh. Goldiş; doctoratul şi, în sfârşit, în 1978, după susţinerea unui concurs, începerea unei noi activităţi la „Centrul de perfecţionare a personalului medical superior“ (continuând să profeseze însă Pediatria în Spitalul Fundeni). Colaborarea cu doctorul Ioan Teleianu – directorul Centrului – a fost exemplară şi s-a concretizat prin acţiuni de antrenare a marilor clinici în activităţile de perfecţionare, ca şi în tipărirea prelegerilor şi notelor de curs susţinute, ceea ce în acea perioadă de izolare ştiinţifică (1978–1983) şi nu numai, a ţării, a însemnat mult pentru informarea cadrelor medicale. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.