Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Remember lockdown – puterea adaptării

Viața Medicală
Dr. Raluca BULEA vineri, 11 iunie 2021

Momentele dramatice prin care a trecut Italia la începutul pandemiei de COVID-19 sunt prezentate în cadrul unei expoziţii de fotografie găzduită de MNAR până la 1 august.

barcaZiua Naţională a Italiei, marcată la 2 iunie, a fost celebrată la București printr-un eveniment organizat de Asociaţia pentru Muzică, Artă și Cultură, Muzeul Naţional de Artă al României ( MNAR) și Asociaţia Presei Străine din Italia, la care Viaţa Medicală a participat ca partener media.

Expoziţia de fotografie „ LOCKDOWN ITALIA – văzut de presa străină”, prezentă pe gardul exterior al aripii Kretzulescu a MNAR până la 1 august a.c., readuce în atenţia publicului momentele dramatice traversate de
Italia în perioada de început a pandemiei de COVID-19 (martie – iunie 2020), atunci când peninsula a fost greu încercată.

A fost prima ţară europeană care s-a confruntat cu situaţii medicale, sociale și umane fără precedent. Iniţiativa i-a aparţinut președintelui în exerciţiu al Asociaţiei Presei Străine din Italia, Trisha Thomas, și s-a concretizat printr-un eveniment găzduit de Muzeele Capitoline din Roma, în octombrie anul trecut.

De la lockdown la noua normalitate

Expoziţia de la București, curatoriată de Chris Warde-Jones și coordonată de Elena Postelnicu – corespondent Radio România Actualităţi în Italia și secretar general al Asociaţiei Presei Străine în Italia, prezintă 27 din cele peste 70 de imagini ale versiunii italiene a expoziţiei.

Ea constituie un parcurs cronologic, dar și emoţional, prin momentul închiderii totale, al străzilor goale și spitalelor arhipline, urmat de redeschiderea discretă și de reluarea ritmului de viaţă într-o manieră nouă, cu diferenţe notabile faţă de ceea ce fusese în anii anteriori.

papa

Alături de imagini cu pieţe faimoase complet golite de vizitatori, cu rugăciunile solitare ale Papei într-o Piaţă San Pietro pustie, vedem oameni care stau la soare pe acoperiș și zâmbesc de la balcoane, care fac gimnastică, lucrători ce igienizează spaţiile publice, imagini cu reluarea rugăciunilor comune în biserici, cu vizitatori cu mască la muzee și teatre sau cu cafeaua băută sub o vizieră.

În plus, la București apar și trei fotografii cu avioanele militare care au transportat personalul medical din România care a mers în ajutorul
confraţilor italieni.

Întregul ansamblu are o încărcătură emoţională extraordinară și o vibraţie deosebită, demonstrând tăria și rezistenţa unei naţiuni, dar și capacitatea pe care a avut-o de a găsi resurse pentru a rezista și a se adapta după o grea lovitură, și a continua cu un zâmbet și cu convingerea că de acum sunt mai uniţi și mai puternici.

Etichete: MNAR lockdown italia ziua nationala a italiei expozitie foto stare de urgenta

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.